IDEMO NA SKIJANJE

piše: Ivek Milčec
Kad ovog vikenda na telki gledamo gužve na graničnim prijelazima sa susjednom Slovenijom netko neupućen mogel bi zaključiti da su to uglavnom  gastarbajteri koji se, poslije božićnih i novogodišnjih blagdana, vraćaju na svoja radna mjesta.

Ako pažljivije pogledate, vidjet ćete da u nepreglednim kolonama automobila prevladavaju oni sa skijama na krovu kaj je jasan pokazatelj da su Hrvati masovno krenuli u Sloveniju, Austriju, Italiju, Švicarsku i Francusku kak bi gore, visoko u Alpama, uživali u skijanju, sanjkanju, grudanju i ostalim zimskim radostima.

Taj ritual ponavlja se iz godine u godinu a kaj je najzanimljivije svake zime tj. oko blagdana sv. Tri Kralja, odprilike  200.000 Hrvata (sa trendom rasta) kreće u masovni skijaški egzodus. Prema podacima turističkih agencija tjedan dana skijanja (smještaj, hrana itd.) stoji barem tri tisuće kuna pa se računa da bi naši ljudi mogli potrošiti oko 30 milijuna eura.

Naravno, da se u općoj krizi i besparici odmah postavlja pitanje tko su ti ljudi, u puno slučajeva obitelji s djecom, koji si mogu priuštiti tako skupe zimske radosti? Uglavnom radi se o ljudima s više nego dobrim primanjima, ali ima i onih koji putuju i skijaju na kredit, a u hotelskim sobama jedu sarmu iz konzerve.

Da bi svijetu pokazali kak smo mi ipak “skijaška”nacija, put sniježnih Alpa krenuli su i neki članovi hrvatske Vlade predvođeni …a s kim drugim nego …premijerom Milanovićem.

Nakon što je prošloga tjedna Vlada donijela odluku o povećanju državnih dužnosnika i zaista bezobraznom i neodgovornom povećanju plaća dijelu Kukuriku (često neučinkovitih i nestručnih) kadrova, sada može “mirne duše” otići u planine kak bi popravili krvnu sliku! Ova Vlada, u koju su bile polagane velike nade, gubi sve više na vjerodostojnosti a dobro  se prisjetiti ne tak davnog, Milanovićevog obećanja da će mun …čim bude love …plaće učitelja i nastavnika biti prva briga. Kaj god!

Prije odlaska na skijanje mnogi članovi Vlade s premijerom Milanovićem na čelu, saborski zastupnici i mnogi drugi visoki predstavnici sudbenih i vojnih vlasti, prisustvovali su sada već tradicionalnoj proslavi pravoslavnog Božića kojega organizira Srpsko narodno vijeće i njihov najpoznatiji dužnosnik Milorad Pupovac.

Predsjednik Josipović, zbog prošlogodišnjeg medijskog prepucavanja s Pupovcem, poslao je predstavnika a domjenku nije nazočio ni Tomica Karamarko, predsjednik oporbenog Adezea. Izgleda da je domjenak uoči pravoslavnog Božića postal mjesto gdje treba biti viđen i gdje treba znati tečno (poželjno je s naglaskom) izgovoriti božićnu čestitku “Hristos,se rodi!” Mnogo značajniju (opakiju) božićnu poruku Hrvatskoj poslao je  predsjednik Srbije Tomislav Nikolić optuživši  nas (i BiH) za nesuradnju sa Srbijom.

Hrvatska ima tužbu za genocid, ima otvoren put prema EU i samo bi joj još nedostajalo da sa Srbijom počne pregovarati o imovini Srba, neisplaćenim mirovinama, otetim stanovima, o Oluji zbog koje slavi umjesto da tuguje, kao što Srbija tuguje zbog Srebrenice jer bi nam puno toga u životu bilo lakše da nije bilo te Srebrenice-rekao je Nikolić (Večernji list,31.12.).

Što reći nego da…”vuk dlaku mijenja,ali ćud nikada!” Zapravo, od bivšeg četničkog vojvode ne mogu se ni očekivati drugačije izjave i potezi pa nas ne bi trebalo previše iznenaditi ako se sljedeće godine pojavi u Zagrebu, na Pupovčevom božićnom domjenku i lažnim osmjehom kaže-Hristos se rodi!

Kad sam već spomenul božićni domjenak SNV-a …skoro sam zaboravil da ga je prije nekoliko godina svojim dolaskom uveličao bivši premijer Sanader (s kompletnom Adezeovom vrhuškom) koji je  tada u  svečanom tonu rekao “Hristos, se rodi!” I svi su bili razdragani tom, njegovom gestom koja je označila  simboličan početak “boljih” hrvatsko-srpskih odnosa. Ove godine, bivši premijer može Pupovcu, Uzelcu, Stanimiroviću i ostalima  čestitati iz Remetinca, a oni bi onda, u znak sjećanja na prošle dane, poslali  komad mirisne božićne pogače koja se  velikodušno lomila i dijelila na  pravoslavnome domjenku.

Splitskog “poteštata”Keruma ovakvi domjenci ne zanimaju jer ima dosta svojih briga i dilema. Jedna od njih je da li se ponovno kandidirati na skorašnjim lokalnim izborima za gradonačelnika ili preporučiti biračima seku Nevenku? Jer bi ga ona, kao što  je to slučaj u Saboru, mogla uspješno zamijenit a ruku na srce …i obrazovanija je. Pogotovo kaj se tiče matematike!

U svome mandatu Kerum je napravil “mnoga čuda” a da bi pokazal da je državotvoran i svjestan Hrvat odlučil je raspisati javni natječaj za izradu idejnog rješenja spomenika neovisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku. Znači, odustal je od križa na Marjanu ali od spomenika neće. Pa makar gradski  proračun ode  u minus. Izgleda da je donekle proračun spasila ova blaga zima pa će umjesto nabavke ralica novac preusmjeriti u gradnju spomenika Franji Tuđmanu.

Sva sreća, da dva najveća hrvatska grada Zagreb i Split, imaju tako poduzetne i svestrane gradonačelnike-graditelje koji rezoniraju ovako ;natalitet opada pa za koga otvarati vrtiće i graditi nove škole, a spomenici i fontane ostaju vječno. Uostalom, kad su puno siromašniji Makedonci svoj glavni grad mogli gradnjom monumentalnih palača, spomenika i kipova vratiti u vrijeme Aleksandra Makedonskog, zašto mi ne bi imali fontane i moderne zahode na kojima treba znati samo pritisnuti gumb PUSH!

U “svjetonazorskom ratu”,između Banskih dvora i Kaptola  u kojem se puca iz svih oružja, narod je podijeljen pa je tako ugledna književnica, intelektualka, psihologinja prof. Mirjana Krizmanić izjavila: “Strašno me pogodila rečenica kardinala Bozanića da zdravstveni odgoj razara čovjeka. A nikada nije rekao da ga razaraju lopovluk i nezaposlenost!” Amen!!!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments