ZIMA, ZIMA, E PA ŠTA JE …

Što nas u meteorološkom smislu očekuje u nastavku zime

tekst i foto: Željko Jelavić
Osim nekoliko pravih, zimskih dana s niskim temperaturama zraka te snijegom, zima do sada nije opravdala najave o velikim hladnoćama. Neki proračunski modeli i dalje daju mogućnost za niže zimske prosjeke, dok u isto vrijeme drugi daju prednosti blagoj zimi, kao što je model Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) koji se pokazao dosta pouzdanim glede prognoze za ovaj dio Europe.

Također, neki od sinoptičara u našem okruženju tvrde da nema mjesta panici i da su niske temperature moguće, ali kratkotrajno i da neće ići toliko nisko kako je najavljivano tj. do – 30 Celzija.

Neki ljudi od struke poput gospodina Milana Sijerkovića tvrde da će i ova zima biti prosječna, pa čak i nešto toplija. Znači bez nekih većih iznenađenja, a u prilog tome ide i podatak da je studeni bio topliji od prosjeka. Međutim, zima ima još vremena sve demantirati.

U međuvremenu nerijetko bilježimo temperature koje više dolikuju ranom proljeću nego najhladnijem godišnjem dobu. Tako u srednjoj Europi temperature zraka dosežu do desetog podioka Celzijeve ljestvice, dok ga u Hrvatskoj nerijetko i prelaze.

U očekivanju hladnijih jutara, evo jedna fotografija učinjena polovicom prošlog mjeseca tijekom jedinog hladnog prodora koji je donio snježne oborine i kratkotrajni snježni pokrivač.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments