EUROPSKO DA JE REČENO

ZAGREB – Službeni rezultati nakon izbrojanih 98% glasačkih listića, potvrđuju zrelost birača koji su izašli na biračka mjesta. Referendum je „prošao“ sa 66,24% glasova ZA i 33,76% glasova protiv.

Zabrinjava jako velik postotak onih koji nisu izišli na referendum. Njih 56,42% ostalo je kod kuće. To sigurno nije legitimitet dovoljno, ali s njim se može i mora živjeti dalje.

Vrijeme „mrkve i batine“ je prošlo. Sada nastupamo kao ravnopravan partner u projektima zajednice. Nema razloga za slavlje i euforiju, nego se treba prihvatiti posla. Ova odluka birača je samo pametna strateška odluka Hrvata.

Hrvati poručuju EU …svjesni smo svih kriza koje su zahvatile Uniju, ali odlučili smo se ipak za najbolji mogući model.

Što se dogodilo u vremenu prije referenduma, sve nepravilnosti, optužbe, žalbe… sve je to sada prošlost. Odluka je pala i ostaje nam samo ono Sanaderovo: Idemo dalje!

Neizlazak na biračka mjesta ne može se tumačiti kao glas protiv ulaska. Šansa izjasniti se je postojala, a što nije iskorištena stvar je svakog pojedinca.

Ipak zabrinjava mentalno stanje i letargija Hrvata. Nadamo se da ćemo se vremenom naučiti demokraciji. Za sada moramo živjeti s tim što imamo.

U Njemačkoj je na referendum izišlo svega 2 000 Hrvata, a njih oko 1600 je glasovalo s DA, ili 80%. Mislimo da je to odgovor dovoljno u kojoj mjeri je hrvatsko iseljeništvo zainteresirano za političku sudbine Hrvatske.

PS: Dok ovo pišem stižu mi poruke kolega iz BiH, Srbije, Njemačke… Svi mi od srca čestitaju. Moram reći mene nije obuzeo nikakav osjećaj sreće, ali sam osjetio olakšanje. Možda je to zbog toga, jer nas je taj referendum sve polako zamorio.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Milica Schmidt
Milica Schmidt
12 years ago

Bila sam prije Referenduma u Zagrebu i pocela s ljudima razgovor dali ce ici na Referendum i glasati za Evropu. Friserka veli, ja sam protiv, ja pitam a zasto protiv ona veli neznam a zasto za, isto neznam.
Treba ljudima objasniti pogotovo onima koji misle da nema smisla da idu ili nejdu na glasanje. Svaki pojedinac treba poceti razgovore o tome zasto za ili zasto protiv necega. Informacija ljudi je kasnila, zakasnila, treba poceti ranije informirati puno ranije!

Trpo Burko
12 years ago

Od cca 44% birača 66%=29,04 koji su za a od44% birača 33%= 14,52% je protiv.
Koliki je legitimitet ovog referenduma?

Josip Mayer
12 years ago

Ono sto mene posebno zabrinjava je..

Nije vrijeme za nikakova opustanja ni slavlja sat je tektreba zasukati rukave pljunuti u sake i nastaviti sa velikim zarom i voljom delati na tome dalje.Ono sto mene posebno zabrinjava gdi su izostali glasi od dijaspore..dali je bez njih odluka ZA EU pala ili je ona sasvim opet zaboravljena.

ToniBerlin
ToniBerlin
12 years ago

Drago mi je, što je referendum prošao.
No, izlaznost od 44% je sramotna.
Ne mogu vjerovati, kako hrvatska politika može tu činjenicu samo tako ignorirati. Ministrica Vesna Pusić je u potpunosti zakazala.
Sada se pitam, tko su tih 33% euroskeptičnih građana koji uopće nemaju predstavnika u Saboru? SDP i HDZ se trebaju paziti, kako ne bi se nezadovoljstvo tih građana pretočilo u stranku ekstrema.

Josip Mayer
12 years ago

To je tek novi pocetak

Trebat ce jos puno napora,pa i odricanja od mnogo cega u ovih godinu i pol dana, i na dalje.. dok se postigne ono stvarno ciljano i zeljeno.. da smo konacno i prisutni u toj velikoj druzini 28 po redu i radno.

petar
petar
12 years ago

to je više od dvije trećine od 100% onih koji su glasali