FISKALIZACIJA

piše: Ivek Milčec
Kud god se okreneš svi govore i sve se okreče oko te čarobne, za neke čak mistične riječi koja, doduše nije nova, ali koja se u svakodnevnom govoru vrlo rijetko rabila. Zapraf, ona se uglavnom rabila u financ-miljeu tj. u onim službama koje vode brigu o državnoj blagajni.

Poznato je da od 1. siječnja vrijedi Zakon o fiskalnim blagajnama (kafići, birtije, picerije, restorani itd.) koje su povezane s Ministarstvom financija kako bi svaki izdani račun  bio registriran da bi se konačno stalo na kraj varanju države tj.neplaćanju PDV-a.

Mnogi vlasnici dobili su (na neki način) po prstima jer su po starim pravilima mogli lažno prikazivati promet, ali isto tak “kažnjeni” su i stalni gosti koji su nakon nekoliko popijenih rundi za šankom, kao po nekom pravilu, na odlasku bili počaščeni jednom rundom na račun kuće.

Sada fiskalizacija, kao skrivena kamera, prati sva zbivanja i registrira svaku lipu koja uđe u blagajnu. Međutim, po starom dobrom običaju, neki su se oglušili na upozorenja da moraju imati fiskalne blagajne pa su ovih dana počela prva pečačenja tj. zatvaranja radnji koje se nisu umrežile u novi sistem naplate svojih usluga.

Zbog mogućih muljaža predviđene su i visoke novčane kazne pa će svatko dobro razmisliti je li mu se i dalje isplati varati državu. Jasno,mnogi su nezadovoljni novim mjerama, ali reda mora biti. Zato za fiskalizaciju dižem potrošački palac gore!

Sam Bog zna kolko Hrvatska ima registriranih političkih stranaka i strančica koje se, uoči svakih izbora dignu kao Fenix iz pepela. Pretpostavljam, da njih ne zanima jel bircus u selu ili gradskom firtlu ima fiskalnu blagajnu jer im je glavna misao kak se dočepat odborničkog mandata, a oni rječitiji i načelničkog.

Budući se u proljeće ove godine održavaju lokalni izbori, možda ću ovoga puta svoj glas dati nekome iz male “egzotične” strančice čudnog imena, Stranka običnih ljudi, koja je osnovana u kolovozu prošle godine a zalaže se …oprostite mi, ali ne znam zakaj! Ipak, nekak mi je simpa …obični ljudi …jer sam i sam običan, kak se ono narodski kaže …mali čovjek (kaj zbilja i jesam sa svojih 165 cm visine!).

Nemojte misliti da ih reklamiram jer mi je njihov program potpuna nepoznanica, pa se bum dobro informiral da ne bi, nedaj Bože, netko iz njihovog vodstva slučajno bil simpatizer dr. Ive, najpoznatijeg stanovnika Remetinca i ciele Hrvatske. Kaj god!

Moji pajdaši i vršnjaki, čude se da kak imam volje i strpljenja surfati i tipkati po compu a iskreno priznaju da im je već mobač krajnji domet. Ipak veliju da im je drago kad od mene čuju kaj sam napisal vu novoj kolumni za naš i vaš HG Berlin.

Odlučil sam ih maknuti iz jednolične svakodnevnice i približiti  računalu pa im pripovedam kakve sam sve zanimljive ljude upoznal na Fejsu a da su zakaj, i oni bi mogli pisati komentare ili samo lajkati. Osim toga, za samce se najde i “komadov” njihovih godina pa bi se, ak se upoznaju i zbliže, čak moglo dogodit da zajedno završe-u Domu za umirovljenike!

O prošlotjednim eksplozijama u zapadnome dijelu Zagreba gotovo već sve znate pa vas nebi sa time previše zamaral.

Jučer je uhapšen možebitni “bombaš” Vojislav Blažević za kojega se do sada nije znalo da, osim kaj je paraglajder, ima još opasniji hobi -izradu paklenog stroja i postavljanje istog pod željezničke tračnice a u drugom slučaju u nadstrešnicu autobusne postaje.

Na sreću, osim njega nitko nije nastradao i pitanje je bi li ga ikad Policija otkrila da kod druge eksplozije nije bio lakše ozlijeđen. U svezi s tim, može se slobodno reči, terorističkim činom na Youtubeu oglasila se video uratkom nekakva Domoljubna organizacija koja sebe naziva i Pokret otpora a bori se protiv EU, NATO pakta i hrvatskih komunista.

Vjerujemo, da će naše obavještajne službe brzo otkriti tko stoji iza “Otporaša” i poslati ih tamo gdje im je i mjesto -i Remetinec, gdje će imati vremena shvatiti da je Hrvatskoj dosta bombi i bombaša, ali i onih koji bi silom htjeli uspostaviti samo njima prihvatljiv poredak i svjetonazor. Kaj god!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Naravno zakoni se moraju poštivati..dokle got se ne nađu bolji..za ljude još prilagodniji. Ovaj puta složit ću se sa gospodnom, Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore:Koji piše u VL. ‘Ugostitelji su izvrgnuti 
ruglu, nisu 
svi lopovi i 
utajivači poreza’Suludo je, nepošteno i nekorektno da pola ćevapa s istog roštilja ide uz PDV od 10%, a pola uz 25%, kaže Ranogajec I sam sam bio ugostitelj i dobro mi je poznata ta mukotrpna vrlo važna djelatnost i privredna grana.Još k tome kad moraš plaćati za poslovni prostor najamninu..Gostiju je i onako radi krize, sve manje i manje,a sama sezona ne dostigne,pokriti… Read more »