BELEGA METI

piše: Ivek Milček
Berlin ko Berlin. Prije nekoliko dana vratil sam se doma iz njemačke metropole u kojoj sam 3.veljače, zahvaljujući Hrvatskom glasu Berlin i njegovoj glavnoj urednici Sonji Breljak, imao čast predstaviti svoju novu knjigu kajkavske poezije “Štel bi te belega meti”.

Domaćin promocije, Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica i njezin predsjednik Damir Kozarić, uložili su dosta truda da književna večer “Pola ure kulture”, koju je osmislila gospođa Sonja Breljak, u potpunosti uspije i na tome od srca zahvaljujem.

Ne mogu zaobići ni Stjepana Adriana Kostrea, urednika na RBB, koji je stručno i objektivno predstavio moju knjigu nazočnim ljubiteljima hrvatske pisane riječi. Kulturnu večer je svojim pjevanjem obogatila  djevojačka grupa Due Deni kojoj želim puno uspjeha u estradnim vodama.

Moja, ako smijem tako reći, matična kuća HG Berlin planira u ovoj godini prirediti još nekoliko književnih večeri pod nazivom “Pola ure kulture” pa im svi skupa poželimo puno uspjeha u prezentiranju hrvatske kulture u glavnome gradu prijateljske Njemačke.

U Berlinu sam zadnji puta boravio prije nešto više od godine dana i nisam primijetio neke velike promjene. Jasno, mnogo se gradi i uređuje, naročito njegov istočni dio koji je, na neki način, postal centar svih zbivanja u gotovo četirimilijunskoj njemačkoj metropoli.

Svima, koji su dugo u Berlinu živjeli i radili a sada, kao napr. ja, vrlo rijetko u njega dolaze, odmah upadne u oči porast broja starih ljudi. Po tome je naša domovina vrlo slična prijateljskoj ,mnogo razvijenijoj Njemačkoj.

Na ulicama možete vidjeti sve manje mladih ili djece što je jasan pokazatelj da jednoj svjetskoj ekonomskoj sili, kao što je u ovome slučaju Njemačka, prijeti demografska katastrofa od koje će se vrlo teško oporaviti.

S druge strane, sve više je useljenika iz Rumunjske i Bugarske ili tražitelja azila iz Afrike i nemirnoga Bliskoga Istoka. Svi oni  od Njemačke očekuju nekakvu socijalnu pomoć ili skrb pa mnogi građani (ne samo u Berlinu) sve glasnije negoduju i izjašnjavaju se protiv sve većeg dolaska EU građana iz Rumunjske i Bugarske a posebice Roma.

U razgovoru sa prijateljima Nijemcima jasno su mi dali do znanja da se raduju skorom ulasku naše zemlje u zajedničku europsku obitelj i da ne strahuju od masovnijeg dolaska(useljenja)Hrvata u svoju zemlju.

Budući da je Njemačka najsnažnija europska ekonomska, ali i politička “lokomotiva” u nju na razne konferencije, zasjedanja i forume svakodnevno dolaze političari i gospodarstvenici iz čitavoga svijeta.

Tak je i Ivan Šuker, Adezeov saborski zastupnik i bivši financ-ministar prije nekoliko dana boravil u Frankfurtu a. M. gdje je na pitanje novinara o poznatome znanstveniku prof. dr. Ivanu Đikiću,odgovorio, citiram: “Ma dajte molim vas, pa kome je u ovom trenutku Ivan Đikić potreban u Hrvatskoj? Prošetajte malim hrvatskim mjestima i vidjet ćete da će vam svatko reći da im je važniji neki sitni seoski lola ili zanatlija od Đikića.”

Imate li komentar na ovakvu, nek mi oproste seljaci, seljačku izjavu?

Postavljam pitanje sebi i vama: “Bože, pa gdje i u kojemu vremenu Ivan Šuker živi?”

Nažalost, nije jedini! Kada je prije nekoliko dana papa Benedikt XVI. objavio povlačenje s mjesta poglavara Katoličke crkve mogla su se čuti razna nagađanja pa čak i tvrdnje da se zna zbog čega se odlučio na taj, zaista nesvakidašnji korak.

Tak je Ćiro Blažević, koji krije svoje godine kao zmija noge, izjavil da je …Papa ljubomoran jer se Bog javio Mamiću, a njega je preskočio… očito aludirajući na nedavnu Mamićevu izjavu da redovno komunicira s Bogom tj. ovaj mu se “u živo” javlja. Kaj god!

U mnoštvu neobičnih, ali ne i neočekivanih vijesti, posebnu pažnju privlači ona koju je Adezeova vrhuška uputila Jaci Kosor, bivšoj premijerki i šefici stranke. Naime, nakon nekih “nepoćudnih” izjava a pogotovo nakon intervjua danog tjedniku “Globus”, dano joj je do znanja, da ako ne zašuti da će dobiti nogu i biti isključena iz “najdržavotvornije i najrvackije” hrvatske stranke.

Kak javljaju hrvatski, ali i neki strani mediji, Jacu to nije preveč iznenadilo jer je vična takvim situacijama. Naime, za vrijeme svoga “pontifikata” i ona je neke znogirala i pokazala tko je gazda.

Ak izleti iz stranke, gotovo je sigurno da će joj u pomoć priskočiti sveprisutni Milan Bandić. Naime, metereolozi prognoziraju novi snijeg pa će za sve biti posla. Pa i za “mamu nacionale.” Kaj god!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments