BRITVA

Kaj god!
piše: Ivek Milčec

Prošloga tjedna u međusobnoj komunikaciji naših dičnih političara najčešće se rabila imenica britva. Čudno, kaj ne? Između tisuća riječi kud su baš izabrali britvu. Može biti da su se prisjetili svojih starih koji su, obično ponedjeljkom, spominjali brijače, brice, frizere i blaumontag. Naime,nekada ti vrsni majstori nisu ponedjeljkom radili tj. odmarali se od prošlotjednih tračeva i ogovaranja koje su im njihove mušterije, onak u “povjerenju” priopćile pod uvjetom da to ostane “med nama”. U ona stara, dobra vremena brijačnice su bile pune jer se u njima moglo saznati sve kaj se događalo u ulici ili kvartu: tko se napil, koja žena tuče muža, tko ljubuje s kim, kam gospon poštar češće odlazi itd.

Znači, brice su bili ljudi od povjerenja koji su mnogima bili kakti neka vrst ispovjednika. Zapraf još više od toga jer na ispovijedi dobiš pokoru a kod brice ne! Kad sam na prošlotjednome aktualnom satu od naše premijerke čul riječ britva odmah sam pomislil da je možda u pripremi novi zakon koji bi brijačima zabranil rad ponedjeljkom tj. postupni povratak austrougarskoj tradiciji i starohrvatskim navadama.

Na moju veliku žalost ništ od toga jer je gospa Kosor riječ britva iskoristila u sasvim druge svrhe tj.  za politički obračun sa Esdepeovim zastupnikom Rankom Ostojićem koji joj je postavio (“bezobraznik” jedan) pitanje je li prisustvovala sjednici kada se odlučivalo o prodaji INE mađarskome MOL-u. Umjesto odgovora zastupniku ,ali i hrvatskoj javnosti, premijerka je uzrujanim glasom počela mahati njegovim intervjuom da “nas ovi s britvom misle potjerati na Goli otok”. Pod “nas” mislila je na HDZ a na “ovi s britvom” valjda su brijač, Ranko Ostojić i fotoreporter Globusa koji je zastupnika slikal dok ga je brico brijal. Od svih problema koje njezina vlada nije uspjela riješiti, premijerka je iz rukava izvukla Goli otok kak bi zaplašila naivne eventualnom izbornom pobjedom lijeve opcije koja bi ponovno aktivirala zloglasne komunističke kazamate. Kaj god!

U velikoj anketi tjednika Forum na pitanja: Tko je moralni uzor danas u Hrvatskoj? Tko je oličenje nemorala u našoj zemlji? Što je u Hrvatskoj ostalo od morala? …u razgovoru sa 200 predstavnika političkog, kulturnog, sportskog, gospodarskog života pokazalo se da su moralni uzori predsjednik Ivo Josipović i don Ivan Grubišić a za oličenje nemorala bivši premijer Ivo Sanader i HDZ. Tak je Snježana Banović na pitanje tko je oličenje nemorala rekla da je to Jadranka Kosor koja na sve moguće načine i pod svaku cijenu želi ostati i dalje na vlasti.

Svakak treba istaknuti izjavu Ankice Benček koja je rekla da joj je moralni uzor don Ivan Grubišić jer mu je u srcu Hrvatska, a nije mu ruka na srcu! Anti Nazoru su uzor pak oni koji su prošli sva ratišta u Domovinskom ratu i napravili ono najteže, a za uzvrat nisu tražili ništa a mnogi od njih nakon povratka s ratišta ostali bez radnih mjesta i sredstava za život. O moralu danas u Hrvatskoj moglo bi se puno toga reči, pogotovo o pojedincima koji su opljačkali svoju domovinu i s kojima pošten, ali napaćen svijet ne bi ni kavu popio a kamoli u brijačnici razgovarao. Doduše, takvima nije ni mjesto u brijačnici jer imaju osobne brijače koji ih njeguju i paze da im maska na licu izgleda uvijek svježa a za one, slabijeg pamćenja, lijepa i primamljiva.

Kad čovjek danas sluša, čita i gleda svu tu predizbornu retoriku i sva ta obećanja mora se zapitati da li on to živi u Alicinoj  “zemlji čudesa” ili nekaj s nama, kao društvom nije u redu? Uz ogroman vanjski i unutarnji dug obećavati za svega nekoliko mjeseci bolji život za sve je obična sprdnja sa stvarnošću ,ali i potcjenjivanje hrvatske narodne svijesti. Vrhunac je cinizma kada se tvrdi da se neće prodavati narodna imovina a javna je tajna da se prodaju udjeli u Janafu i Croatia osiguranju. Ili kako izgraditi Pelješki most (za kojega EU smatra da nije prioritet) kada se na računu za taj ogroman posao ima svega sto milijuna kuna? I gradnja nizinske željezničke pruge Zagreb-Rijeka kao i kanal Dunav-Sava-Dunav samo su puste želje koje se aktiviraju uoči lokalnih i parlamentarnih izbora a pokazalo se da mnogi nasjednu na te velike investicijske priče i daju glas onima koji su vještiji u pričanju takvih priča.

U predizbornoj kampanji, koja će kak zgleda biti prljavija od svih dosadašnjih, nitko neće govoriti da će nakon izbora biti smanjenja plaća, otkaza i da nas čeka jedna od najtežih godina. Hrvatska nije nekakav rajski otok kojeg se ne tiče kaj se jedna Grčka nalazi pred bankrotom a u teškoj ekonomskoj situaciji nalazi se i jedna Italija čije je gospodarstvo treće u Europi. Zato na tvrdnje Hadezea i Espedea o uspješnosti njihovih programa za sveukupni oporavak morem samo reći: Kaj god!

Kao potvrdu da sam u pravu navodim vijest iz Jutarnjeg lista koji piše da iz Državnog zavoda za statistiku stiže hladna realnost: industrijska proizvodnja u kolovozu pala je 4,4 posto u odnosu na prošlu godinu, izvoz čak 18, posto. Katastrofa? Da!

Kada bi se pitalo Božidara Kalmetu, ministra prometa, želi li komentirati ove i slične podatke sigurno bi rekel da ne želi jer nije dovoljno upućen u statističku problematiku. Uostalom, on ne želi komentirati ni mnoge događaje vezane uz njegovo ministarstvo “jer ne može sve znati kaj se događa na kojem gradilištu”. Kak otkriva riječki Novi list, ministar ne zna kaj se događa u slučaju gradnje novog kolosjeka logističkog centra u Slavonskom Brodu. A kak bi i mogel znati kad se ne događa ništa jer kolosjeka uopće nema iako je glavnina radova od osam milijuna kuna-plaćena. Sličan je, ali skuplji, gore spomenuti projekt željezničke pruge Zagreb-Rijeka za koji je IGH Jure Radića već dobio 94 milijuna kuna a EU odbila s obrazloženjem da je ta studija neupotrebljiva pa ne vrijedi ni kunu.

Izgleda da su se Jure Radić i njegov IGH specijalizirali za projektiranje objekata koji, kad se izgrade, ne funkcioniraju kao napr. Maslenički most (takozvani Radićev most) koji se pri malo jačem vjetru-zatvara za promet. Šteta da splitski gradonačelnik Kerum, kaj se obrazovanja tiče, nije u rangu Jure Radića jer bi njegov hotel pod Marjanom već odavna bil gotov. Osim toga ne bi se mnogi s potsmjehom pitali i na pitanje odgovarali: “Zašto je Kerum osnovao građansku stranku? Jer je seljačka već bila zauzeta. “Još više ga muči pitanje s kime nakon izbora koalirati? S Jadrankom Kosor ili Marinom Jurjevićem? Sve bi bilo lakše za neodlučnog Keruma da barba Luka ne ide u mirovinu i zauvijek napušta politiku. Jer od svih tih komunista (i štovatelja lika i djela bivšega premijera) koji sjede u Hadezeu i Espedeu jedini je barba Luka jasno i glasno rekao: “Lopov ili ne,Sanader će mi ostati prijatelj i ići ću mu u posjet. U odličnim sam odnosima s obitelji Sanader. Bravo, barba Luka ti si pravi frend!

Ne znam je li i barba Luka spada (kao mnogi Hadeze stranački mu kolege) u kategoriju novokrštenih a ako nije nakon 1990. kršten neka ga tješe riječi pape Benedikta XIV koji je rekao: “Agnostici su bliži Kraljevstvu Božjem od rutinskih vjernika koji Crkvu vide samo kao spravu, bez da njihovo srce biva dirnuto vjerom. “Ove divne i znakovite riječi odnose se i na našega predsjednika Josipovića koji je bil žestoko napadan zbog svojeg agnostičkog opredjeljenja a sada je papinim riječima na neki način rehabilitiran i ima sve šanse, kada za to dođe vrijeme ,biti zajedno sa barba Lukom u rajskom vrtu u kojem raste i uspijeva svakovrsno voće pa tako i mandarine!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Svaka čast našem hrvatskom prijedsjedniku Ivi Josipoviću..kao i Don Ivi Grubišiću.Oni si i za mene moralni uzori. Kod kukurikavca bi mi rađe bio za prijedsjednika stranke župan Komadina..ili Županica Lovrić Merzel..no to je tek samo moje mišljenje..drugo je koga će hrvatski građani izabrati..i kakvu će britvu upotrijebiti..inače će morati i dalje patiti.