S HODOČAŠĆA U HILDESHEIMU

MARIJA JE SIMBOL BORBE I VJERE

piše: Sonja Breljak

Hildesheim/ Svećenici i vjernici  Sjeverne Njemačke i ove su godine na Duhovski ponedjeljak hodočastili u Hildesheim. Ovo hodočašće posvećeno Mariji, organizira se već dugi niz godina na Duhovski ponedjeljak, točnije od 1981. godine  i slijedi  kao svojevrsna kruna vjerskih susreta nakon što se brojni vjernici vrate osnaženi u vjeri iz Marijanskog svetišta  u Lourdesu.  I ove godine je hodočašće Mariji u Hildesheim okupilo više stotina vjernika. Katedrala, odnosno Mariendom u centru Hildesheima gdje se zajedničko misno slavlje inače održava, renovira se. To renoviranje potrajat će do 2014. godine. Zbog toga je ovogodišnje misno slavlje na Duhovski  ponedjeljak  održano, odnosno blagdan Marije Majke Crkve, proslavljen  u crkvi svetog Godeharda.

Svečano misno slavlje predvodio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije otac Anto Gavrić koji je doputovao iz Zagreba na poziv vlč. Ante Ivančića. Koncelebrirali su župnik vlč. Ante Ivančić, župnik o. Anastazio Perica Petrić, župnik fra Pero Šestak, vlč. Ivan Čalušić, župnik fra Petar Čirko i kapelan o. Marko Bijelić.

Nakon ispovijedi i križnog puta pozdravnu riječ uputio je vjernicima župnik vlč. Ante Ivančić : – Dragi hodočasnici, drago mi je da vas nije zasmetalo to što nismo danas u katedrali, da smo jednako brojni i  ovdje u crkvi svetog Godeharda i da da možemo pozdraviti našeg gosta iz Zagreba – oca Antu Gavrića. Dragi oče Anto, drago nam je da Vi kao poglavar hrvatskih dominikanaca danas slavite s nama ovu euharistiju. Hrvatski su dominikanci prije  više od 40 godina došli i okupljali naše ljude u ovom dijelu Njemačke. Još uvijek djeluju u Hamburgu i Hannoveru. Sestre dominikanke u Hamburgu još su jedine koje su se održale na ovom prostoru. One nam danas vode pjevanje na ovoj misi te ih s ponosom i radošću u srcu pozdravljam. Dragi hodočasnici neka nam ovo današnje i slavlje bude svima milosno i radosno, rekao je na početku misnog slavlja vlč. Ante Ivančić.

– Zahvaljujem vam na ovim pozdravnim riječima dobrodošlice i drago mi je da danas mogu biti s vama ovdje. Danas kad se okupljamo s puno pouzdanja oko naše drage Majke, ona majčinski zna i gleda što je potrebno oko nje i što se događa oko nje. Ona, majka Isusova, majka naša i majka crkve. Danas ju posebno slavimo  kao majku Crkve i molimo nju za Crkvu jer ona je u središtu Crkve. Molimo njezin zagovor i njezinu zaštitu nad Crkvom, rekao je don Anto Gavrić i tijekom propovijedi istaknuo:-  Kršćanski život često se prikazuje u znaku borbe. U znaku borbe koja se odvija u nama, između onoga što me sputava i samo centrira na mene i sebe, između sebične ljubavi i ljubavi koja se daje. I to je borba u kojoj se odvija naš kršćanski život, i doista ta borba nije bez patnje, nije bez odricanja, nije bez neprestanoga čupanja i i odvajanja od samoga sebe. Ta borba je svojevrsno rađanje, porađanje novoga čovjeka, porađanje lica Kristova u meni, porađanje i nastajanje, ta borba je bolna, teška. Djevica Marija simbolizira tu borbu čitavim svojim životom. Marija je istodobno u središtu te borbe. Marija je u središtu te borbe za život, ona je majka života. Drage sestre i braćo, Marija nam je uzor. Ona  nas poučava  kako biti vjeran svojoj vjeri,  rekao je  između ostalog, don Anto Gavrić za propovijedi u crkvi svetog Godeharda u Hildesheimu.

Misno slavlje u Hildesheimu, glazbeno je upotpunio crkveni zbor Ave Maria iz Hamburga koji organizira i vodi  časna sestra Jasna Matić. Tijekom misnog slavlja pjevali su i operni pjevači angažirani u opernoj kući u Lübecku, bas bariton  Ivan Lovrić Caparin  i sopranistica Janja Okić Čukuranović.

Nakon misnog slavlja, već uobičajeno, hodočasnici su se zaputili na zajednički ručak, zabavni program i druženje u hotel  Berghölzchen. Otpjevana je hrvatska nacionalna himna. Hodočasnicima se kratko obratio i konzul Ivan Bulaja iz Generalnog konzulata u Hamburgu, zahvalio svećenicima na njihovu radu i  trudu na očuvanju tradicije i kulture te na brizi za narod i dušobrižništvo u iseljeništvu.  Na bini su potom mladi iz Hamburga pod vodstvom kapelana Marka Bijelića, izveli igrokaz „Idi i reci“, uprizorivši Isusov život, rađanje, razapinjanje, smrt i uskrsnuće.  Potom se plesalo, družilo i  pjevalo, u čemu su prednjačili članovi Franjevačke mladeži iz Berlina. Zasvirala je ispred restorana i violina i šargija, uhvatilo se kolo. Brzo je prošlo zajedno provedeno vrijeme. U poslijepodnevnim satima vjernici su se zaputili svojim domovima u Neumünster, Bremen, Hannover, Hamburg, Berlin, Göttingen, Braunschweig, Kassel, Hameln, uz pozdrav: – Vidimo se  dogodine opet u Hildesheimu!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments