HRVATSKO ODLIČJE HELMUTU KOHLU

foto: Daniel Biskup

Ludwigshafen/ Prema priopćenju iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Njemačkoj, danas je /27. svibnja/ hrvatski veleposlanik dr. Miro Kovač, kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. Ive Josipovića, bivšem njemačkom saveznom kancelaru dr. Helmutu Kohlu,uručio visoko hrvatsko odličje – Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom. Odličje je Helmutu Kohlu uručeno u njegovom obiteljskom domu u Ludwigshafenu.

Bivši njemački savezni kancelar iz zdravstvenih razloga nije mogao ranije osobno primiti visoko hrvatsko odlikovanje, koje mu je odlukom tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića dodijeljeno u listopadu 2006. godine. Dr. Kohlu je  odlikovanje  dodijeljeno za izniman doprinos u postupku međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, kao i za nesebičnu podršku na putu Hrvatske prema europskim integracijama, a u prigodi 15. obljetnice samostalnosti.

Veleposlanik Kovač je prigodom predaje odličja, prenio Helmutu Kohlu, prijateljske i srdačne pozdrave hrvatskog predsjednika prof. dr. Ive Josipovića i predsjednice Vlade Jadranke Kosor. – Vi ste u Hrvatskoj sinonim za velikog svjetskog državnika. Početkom 90 -ih godina prošlog stoljeća ponovno stečena sloboda Hrvatske neodvojivo je povezana s Vašim imenom. Vama osobno, Saveznoj Republici Njemačkoj i njemačkom narodu zahvaljujemo na velikom povjerenju koje ste nam iskazali kada je u teškim vremenima trebalo na europskoj razini zapečatiti ispravnu odluku o priznanju Hrvatske. Vaše se povjerenje pokazalo vizionarskim. Hrvatska je kao partner NATO-saveza na najboljem putu da uskoro postane članica Europske unije, rekao je dr. Kovač.

Helmut Kohl se na odličju zahvalio riječima:- Zahvaljujem Republici Hrvatskoj na visokom odlikovanju. Osjećam se počašćenim. Oduvijek mi je bila želja da Hrvatska jednog dana kao samostalna država bude dio zajedničkog Europskog doma. Veselim se da se Hrvatska tako dobro razvija. Hrvatskoj i njezinim građanima želim i dalje puno uspjeha na putu prema mirnoj budućnosti, rekao je Kohl, prema  priopćenju Veleposlanstva Republike Hrvatske u Njemačkoj.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments