TKO JE KRIV

Ne znam, koga se više bojati …mladih razuzdanih vozača ili društvenih komentatora?

 

Antonio Gavran
prometna-nesrecaVSvjedoci smo velike tragedije koja je potresla cijelu Hrvatsku. U Slavonskom Brodu 25.travnja zbila se prometna nesreća u kojoj su teško stradale tri djevojčice, te od kojih je jedna naposljetku i preminula.

No ne želim o tome pričati, već je toliko toga rečeno možda čak i previše. Ne bih se osvrtao na ono što se zbilo, neka o tome sudi pravna država. Mogu samo reći da mladić zaslužuje veliku kaznu, iako je i sama pomisao da je svojom nepažnjom uništio nekoliko života već dovoljno velik teret koji će nositi na duši.

Ipak, želio bih se osvrnuti na reakciju društva koje je sa takvim gnjevom gledalo na automobil kojim je mladić upravljao. Taj sporni BMW bio je izrican nekoliko stotina puta u komentarima ispod članaka, no da li je ipak pravi uzrok nesreće što je mladić vozio BMW, a ne npr. nekakvog starog citroena ili golfa. Bojim se da je sav gnjev koji osjećamo prema bogatima ispucan u liku ovoga mladića i spornog auta s kojim je skrivio nesreću.

Žalosno je da su mu roditelji dopustili uopće voziti automobil takve snage, ali koliko još momaka vozi automobile svojih roditelja ili čak vlastite koji nisu najskupocjeniji, a opet divljaju ulicama naših gradova dok neke nove žrtve opet ne stradaju.

Duboko osuđujem svaki oblik takvoga ponašanja ma kako god se zvao roditelj takvoga mladića. Možda je istina da sinovi bogatih očeva lakše prođu, ali neka ova tragedija bude pljuska svima nama kada stisnemo papučicu gasa kako bismo stigli na neko zacrtano mjesto jer nismo krenuli na vrijeme.

Žalosno je kakvim su komentarima obasipani ovi članci od branjenja mladića koji je u potpunosti kriv (valjda od onih koji su se također našli uvrijeđenima) do opet onih koji odlaze u krajnost i koji bi odrubljivali glave…

Možda je najbitnije smiriti se (koliko je to zaista uopće moguće) i moliti za djevojke koje se i dalje bore za život, moleći se također i za dušu djevojke koja nas je napustila. Budeći svijest svatko ponaosob u svojoj obitelji o brzoj i neopreznoj vožnji kako sutra netko nama blizak ne bi počinio isto nedjelo.

I u sjećanje na preminulu djevojčicu Ivonu razmisliti svaki puta kad sjedamo za upravljač svojeg automobila što se dogodilo zbog nepropisne vožnje i što se može dogoditi našom nepažnjom kako se ista tragedija više nikada ne bi ponovila. Kasno je žaliti i osuđivati kad se tragedija dogodi, jer …ako nevini izgube život nema tu veze tko je krivac …bogataš ili siromah.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Antonio Gavran
Antonio Gavran
10 years ago

Ma mislio sam gosp. Mayer na komentatore koji unose toliko prijezira u svaku svoju riječ, ne za ovaj slučaj već opčenito… Može li onda takav u stvarnom životu biti drugačiji? No nije to ona glavnina poruke već da i siromašni i bogati ne razmišljaju dovoljno kad stisnu papučicu gasa…

Josip Mayer
11 years ago

Tko je kriv nije na nama komentatorima da osuđujemo mladića, Nit bi se sa time sasvim složio da su mladi razuzdani.. vozači jednaki društvenim komentatorima..jer sav gnjev pojedinih komentatora ne može toliko naškoditi ljudskim životima za razliku od razuzdanih vozača..kojima izgleda pomaže osim onog preventivnog jedino još stroži nadzor, u ovom slučaju prijeti mu i zatvorska kazna..u europskom svijetu je takovima u opasnosti i upitna vozačka dozvola.. Jer onaj koji vozi bilo stariji ili mlađi u ovakvo gustom naseljenom mjestu..beznadzornom brzinom,da se ne može po potrebi u svakom momentu zaustaviti..još k tome pokraj škole..te ogrožava ljudske živote..nije zavrijedio da ikad… Read more »