JESTE LI ZA TO

U IME OBITELJI I ONIH KOJI JE OKREĆU NAOPAKO

piše: Dražen Radman
Obitelj-ucinkovito-orudje-nove-evangelizacijeDo nedjelje, 26.05.2013., posljednjeg dana prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma (‘‘Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?”) ostalo je još samo malo vremena.

Razmišljam ovako: Da je sadržaj predloženog pitanja postavljen prije 500 ili prije 50 godina ili prije samo 10 godina, vjerujem da bi se golema većina stanovništva ironično nasmijala što se takvo pitanje uopće i postavlja u svezi onog što je jasno da jasnije ne može biti. No, danas živimo u nekom drugom vremenu pa i ono što je očito treba, eto, (pokušati) obraniti zakonski dopuštenim sredstvima.

Naime, ovo je vrijeme u kojem čovječanstvo nezaustavljivo grabi prema naprijed, ne znajući je li to zaista naprijed ili je natrag. Jer čovjek može ići naprijed prema natrag i, obratno, može ići natrag prema naprijed. Čini se da ovo naše čovječanstvo, kao po nekoj stihiji, hita prema određenim oblicima sve većih sloboda i prema nesputanom življenju bez ikakvih okvira i normi, misleći da je to za njegovu dobrobit.

Zato je logično da se svijet, koji nema viši kriterij, prepušta nahođenju, nagonu ili pukom osjećaju, pokušavajući utažiti onu prazninu u duši koja zjapi i traži ono što bi je napokon moglo istinski umiriti. Pritom najgorljiviji zagovornici, a uz pomoć različitih ‘pobočnika’, nastoje postojeće norme i zakone oboriti ‘neoborivim’ argumentom koji se pojednostavljeno zove – Moje pravo! Za ostvarenje svojih ciljeva, najčešće, ne biraju i ne štede sredstva koja bi im mogla pomoći u tom naumu.

Stoga je pritisak na postojeće zakonodavne vlasti, s njihove strane, sasvim logičan jer je to najučinkovitiji put kako bi se osporile službene (i društvene) ‘konzervativne’ postavke. Zato je i razumljivo da razni aktivisti likuju kad uspiju ‘ući’ u obrazovani sustav, pa makar i na mala vrata ostvarivali ta ‘svoja prava’. Danas na mala, a već sutra – na velika vrata.

Poznato nam je kako je 4. modul ZO-a ušao u učionice naših škola, pred oči i uši naše djece, a pred savješću i obrazom stotina i tisuća ravnatelja, pedagoga, psihologa, profesora i učitelja. Hoće li, kao takav i opstati, vidjet ćemo.Možda to ovisi i o nekom od Vas koji ovo sada čitate.

Hoću reći, zasigurno će Vaša daljnja šutnja (ako jest) ili govor ili (ne)zauzimanje doprinijeti ovakvom ili onakvom ishodu. Nitko tko je stajao ili još uvijek stoji ‘skrštenih ruku’ u pogledu ove teme, ne bi se danas-sutra trebao čuditi kad, možda, baš njegovo dijete, među ostalim, bude izloženo ‘bezazlenim i ugodnim’ namjerama nekog odraslog čovjeka, kojemu bi podstrek mogao dati neki zakon koji, na primjer, ubuduće ne bi više ‘stigmatizirao’ ‘kultiviranu i benignu pedofiliju’. Ona po svojoj ćudi, je li, ne želi nikome učiniti bilo kakvo zlo? A ponajmanje onima najmlađima.

Pričekajmo još godinu-dvije, pa ćemo vidjeti što će sve još postati zakonito i normalno u ovoj zemlji. Tada mnogima neće biti do smijeha. Naprotiv.

Da se polako vratim na temu. Htio sam reći i to da se (gotovo) svatko tko suvislo i argumentirano  istupi protiv ‘novodošlih prava’, naziva homofobom, netolerantnim ili čak zaostalim. O pojavi  podizanja raznih tužbi, i to sprinterskom brzinom, neću ni govoriti. Samo znam da takvi ljudi ne znaju koliku štetu čine ne samo drugima, nego u konačnici i samima sebi. Znam da takvi ljudi, uistinu, u sebi duboko pate i da su nesretni, ali im je preteško suočiti se s tim i priznati da su puni bijesa i boli, te da su im ovakva zauzimanja samo bijeg od samih sebe.

Stoga su oni ujedno i žrtve, ali ne toliko zbog predrasuda okoline, koliko zbog neprirodne naravi svojih htijenja, kojima žele udovoljiti i podleći bez preispitivanja istih. A sloboda bez granica je istinsko ropstvo duše. U tom ropstvu, ne može ništa cvjetati, naročito ne ljubav. Može rasti samo korijen mraka i patnje.

”Iz zla u zlo srljaju, mene ne poznaju”, riječ je Jahvina. (Jeremija 9:2)

Konačno, ovo prikupljanje potpisa za referendum s naznačenim pitanjem, nije niti malo bezazlena stvar. Za one koji vjeruju da je brak zaista zajednica žene i muškarca, bilo bi prilično nesmotreno ostati po strani i ne dati barem svoj potpis, proslijediti jedan mail i sl.

S druge strane, moglo bi, u duhovnom smislu, biti jako nezgodno po one koji se smatraju vjernicima ako imaju indiferentan stav prema ovome, tj. ako se drže poznate ‘mantre’ kako se ‘ionako ništa neće promjeniti”. To bi onda značilo da u RH ne postoji niti 10 % makar deklarativnih vjernika koji su spremni staviti svoj potpis na ovaj prijedlog. Pa ako bi se takvo što i dogodilo, tj. ako ne bude dovoljno potpisnika, nekako imam uvjerenje da se dodatno ne piše dobro cijeloj zemlji …

Dapače, držim da će ‘slobodarska i liberalna shvaćanja uzeti još više maha i da će RH, zaslugom inih aktivista i zaslugom mnoštva pasivnih građana (pasivista), ‘dobiti što je tražila i zaslužila’. Jer ne može dobro ‘uroditi’ narodu kojega nije briga i koji je ravnodušan prema Bogu i Božjem poretku stvari. Da, takvom narodu može biti samo gore, čak i daleko gore od ovog postojećeg. Jer kad netko posije trnje ili ga dopusti, ne može nitko očekivati da mu rodi grožđe.

”A kad budu pitali: ‘Zašto nam Jahve, Bog naš,
učini sve ovo?’ ti ćeš im odgovoriti: ‘Jer ste mene
 ostavili da biste služili tuđim bogovima u svojoj
zemlji, služit ćete tuđincu u zemlji koja nije vaša.” (Jeremija 5:19)

Najmanje što jedan običan građanin može učiniti u ovom trenutku jest da (do nedjelje) dade svoj potpis na prijedlog pitanja: Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba da je brak zajednica žene i muškarca?

Ulog je, uvjeren sam, mnogo veći nego se nekima to čini. Tiče se to, itekako, i naše duše pred Bogom. Tiče se onoga tko smo mi zapravo i koga (što) mi to slijedimo svim svojim srcem.

Nekako sam uvjeren da je gotovo nemoguće biti (autentični) vjernik, a istovremeno se ne pomaknuti ni milimetar u pogledu određenja prema neprirodnim, nemoralnim i bezbožnim pojavama u našem vlastitom dvorištu. U našoj vlastitoj zemlji.

Naravno, nije samo ova tema u pitanju. U pitanju je još mnogo važnih tema koje se u Hrvatskoj trebaju otvoriti i iskreno suočiti s njima. To mora biti bolno, ali nema nam druge ukoliko želimo istinsko dobro sebi, svojoj djeci, svojim bližnjima, ali i svojim neprijateljima.

”Ovako govori Jahve, otkupitelj tvoj, Svetac Izraelov:
‘Ja, Jahve, Bog tvoj, tvojem dobru te učim,
 vodim te putem kojim ti je ići.
 O, da si pazio na zapovijedi moje,
 kao rijeka bi sreća tvoja bila,
a pravda tvoja kao morski valovi!”  (Izaija 48:17-18)

”Al’ onima što se u Jahvu uzdaju snaga se obnavlja,
 krila im rastu kao orlovima, trče i ne sustaju,
 hode i ne more se.” (Izaija 40:31 


Split, 21. svibnja 2013.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
10 years ago

Situaciju je potrebno sagledati sa više strana..da ne kažem sa svih.. Ovaj jedan Selčanin, što Ivo spominje je poseban ne traži ni brak,nit su mu ugrožena socijalna pitanja,niti želi posvojiti djete..niti ne galami po ulici.pa ga se valjda doma ni ne promećuje sa te strane,osim po delu i aktivnim zalaganju. A što ako takovih istospolnih ima još i više ili sve više,onda i državni zakoni slabe odnsno ponekad pucaju po šovovima.. ali radi toga ne smije dohoditi da obitelj trpi.. pogotovo nesmije nam se dogoditi da djeca pate..na taj način i podjele bi izostale. A što se politike tiče…-Ni, Crkva… Read more »

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
10 years ago

Dragi Ivek u svemu se slažem sa tobom, ali bi još nešto dodao. Poznam jednog uglednog liječnika sa Brača, koji je uz to i čakavski pjesnik. Uz sve to ga je Mate Granić zamolio da postane Hrvatski veleposlanik. Najprije u Britanskom kraljevstvu, nakon toga u Indiji i Japanu. Gdje je sada, neznam, ali znam da ću ga na ljeto sresti u Njegovim Selcima, njemu nesmeta ništa da je on gaj, što se na njemu nebi uopće primjetilo, ali ni njegovim Selčanima to isto ne smeta. Taj čovjek je svojim radom promovirao Hrvatsku, dok mnogi oni koji su protiv njega i… Read more »

Ivek Milčec
Ivek Milčec
10 years ago

Kada se pročitaju tekstovi slični ovome gosp. Radmana koji, dakako, imaju pravo iznijeti svoj stav, ne preostaje mi drugo nego se zapitati; a što s onima drukčije seskualne orijentacije? Zar ih je Bog stvorio da “pravovjernicima” posluže za raspisivanje Referenduma? Kako bi se postavili kada bi se radilo o mojem ili tvojem djetetu? Bili ga se odrekli? Čudimo se i vračamo uvjerenju “da nas prati prokletsvo”, da su svi protiv Hrvata pogotovo nakon najnovih napisa u njemačkim tiskovinama kako nismo spremni za EU pa pitam sebe i vas; što smo drugo mogli i očekivati nakon što se pokušava na mala… Read more »

Zdenka Gleißberg
Zdenka Gleißberg
10 years ago

Postovani Gospodin Radman,

O da dobro sam ja vas razumjela ali najlakse je tako,
niste me razumjeli.
To sto vi stalno citirate Bibliju i drzite se toga ne znaci da ste i uvjek u pravu.
Ova vasa teorija me nazalost podsjeca na vremena koja sad nebi rado ovdje spominjala.
Pozdrav

Josip Mayer
10 years ago

Ja sam u Crkvi već podpisao Jedan sam od naših iseljenika iz dijelića modernog demokradskog već razvijenog europskog svijeta na kugli zemaljskoj a zove Njemačka. Pratim koliko je u mojim mogućnostima i tu problematiku već godinama. I ako mi nije poznato da bi se u njemačkim Crkvama podpisavale takove peticije ili koje druge političke.Već bi to uobičajno radile civilne udruge i društva koje se zauzimaju za čovjeka i obitelj. Ipak sam podpisao,razmišljajući puno u naprjed,jedno je čovjek i obitelj,a drugo su istospolni brakovi u nuždi jer im to tako spolni organi zahtjevaju,ili si ne mogu na neki način pribaviti za… Read more »

Zdenka Gleißberg
Zdenka Gleißberg
10 years ago

Postovani Gospodine Radman, Zar smo samo mi koji smo za vas pojam u normalnoj vezi “Bozja djeca” a tko je one druge stvorio?, pa nemojte grijesiti. Vi u ime Boga govorite i sugerirate javno da je samo ono sto vi smatrate normalno, i dozvoljeno. Vi smatrate da mi trebamo u natraske u doba neznam koje, a zelimo u isto vrijeme u Europu. kakve veze ima homoseksualnost sa grijesima i neznam cim sve ne. Dragi Bog je sve stvorio i te koje vi izbjegavate osloviti. Mene poneki put hvata strah pri pomisli kakve propagandne struje se danas kod nas sire. Prije… Read more »