PASJE VRUĆINE

ČUKINE PRIČE
piše: Jacky alias Čuko

VIDI SLIKE!

Trg ispred samostana i spomenik Dragutinu Tadijanoviću/ foto: Emil Cipar

Slavonski Brod/ Evo mene opet! Nakon silnih kiša dosadilo mi u stanu. Jedva sam čekao da se mogu pošteno prošetati. Bio sam ja i za vrijeme kiša vani, ali to je bilo uvijek jako kratko.
Čujem da danas gazda telefonira s čika Tomom. Čika Tomo ima splav na Savi, a  ja jako volim te šetnje do splavi. Čika Tomo je ulovio dosta ribe, pa je rekao gazdi da će mu dati.
Uputimo se na Savu. Pješke normalno …to najviše volim. Ali već do korza bio sam umoran. Posljedica kratke bolesti ovih dana. Nema druge, treba napraviti pauzu. Najljepše je na fontani. Voda ugodno osvježava. Na korzu nema svijeta. Gazda kaže da je neka temperatura, nekih 30 stupnjeva. Ja se baš ne razumijem u tu tehniku …ali da je vruće …jest. Kod fontane je ugodno.
Gazda me slika. Njemu ta vrućina toliko ne smeta, ali mojemu rodu je to malo previše.
Mojih poznanika nema na korzu. Zavukli su se sigurno u neki od parkova i spavaju, ili su na kupanju.
Od korza, put prema splavi je šetnica. Tu je već hladovina, pa ide nekako. U stvari je ugodno. Dugo nisam bio ovdje, a inače sam dnevni gost.
Kod samostana je moj najdraži park. Bio je prošle godine proglašen najljepše uređenim parkom u Hrvatskoj. O parkovima u gradu se brine teta Olivera. Trava je uvijek pokošena, pa nema krpelja u njoj. Tu se često igram s gazdom. On mi baca štapić, a ja ga tražim, nađem i donesem.
Između samostana i Brođanke, još jedan park. Tu su i dva kafića. Ovaj park je prilika sresti Lindu. Ponekad se igramo zajedno, ali nje danas nema.
Kod „Brođanke“ puno svijeta. Sjede u kafiću ispod nasipa i lijeno ispijaju svoja pića. Gazda se pozdravlja s nekima. Da nebi došao na ideju sjesti s njima vučem ga za nogavicu. Gazdini poznanici se smiju i pitaju …ko je od vas dvojice šef! Glupo pitanje! Zna se valjda!
Stadion, nova sportska dvorana i već smo u Splavarskoj ulici. Ona vodi sve do Poloja i najduža je ulica u Gradu. Kuće u njoj su malo čudne. Ne možeš se popišati uz njih, jer su na vodi. Ima ih puno i ovdje je sada vrlo živo. Sava je visoka i kuće su bliže nasipu.
Prepoznajem čika Tominu splav. Kod njega je prostor između nasipa i Save najljepše uređen …trava je uvijek pokošena.
Upućujem se na splav. Trčim ispred gazde, ali ovoga puta nema onoga …eeee gdje si ti meni hoćemo opet ganjati mačke?
Čika Tomo nije tu, ali mi znamo i bez njega gdje šta stoji. Gazda je pronašao ribu koju mu je čika Tomo ostavio u mreži u Savi.
Ovdje je super …ovdje se da izdržati. Gazda čita, a ja se sunčam. Do kupanja mi još nije, ali ni ležanje nije loše. Ovako se mogu podnijeti pasje vrućine.
Ako nekada navratiš u Brod …u svakom slučaju dođi u Splavarsku ulicu. Nema tu trgovina, kina, kazališta, kafića… Nema ništa! Samo Sava, splavi, tišina i ti… a možda sretneš i mene.
Tvoj Jacky!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments