NAŠ VELEPOSLANIK U AKCIJI

REPORTAŽE
piše: Sonja Breljak

POSJETA RADIONI ZA OBUKU OSOBA SA SMANJENIM SPOSOBNOSTIMA

dr Kovac je vozio traktor montiran u Radioni/foto:Sonja Breljak

Dr. Miro Kovač, veleposlanik RH u Njemačkoj je u društvu državnog tajnika berlinskog Senata, Rainer-Maria Fritschea, posjetio Berliner Werkstätten für Behinderte GmbH, odnosno radionu za osobe s tjelesnim  nedostacima. U društvu dr. Kovača bio je Daniel Glunčić, II tajnik Veleposlanstva RH. Njemačku delegaciju činili su još i Klaus Leonhard, predsjednik Državnog  udruženja radiona za ljude s tjelesnim nedostacima, potom Wolfgang-Pape Wunnenberg, predsjednik savjeta  Radione, ravnateljica dr. Gabriele Rössler te voditelji pojedinih odjeljenja Jürgen Mauss i Ulrich j. Hasenauer.
Nakon upoznavanja, pozdrava i izraza dobrodošlice, domaćini iz Radionice za obrazovanje osoba s tjelesnim nedostacima, su poveli hrvatske goste kroz dijelove ustanove u kojima se obavlja praktično obrazovanje i osposobljavanje osoba s invaliditetom i priprema ih se kao  ravnopravne sudionike na tržištu rada.
– Majstor ne pada s neba, kaže stara izreka. Treba vremena i rada. Svatko ima pravo na odgovarajuće obrazovanje. Svi ljudi trebaju moći  bez obzira na religiju, porijeklo i neovisno o tjelesnim nedostacima, sudjelovati u gospodarskom životu. To je i cilj Europe. Ali i cilj koji se ne postiže tek u Brüsselu nego i na mjestima  poput ove Radione, rekla je voditeljica Gabriele Rössler. Državni tajnik Rainer-Maria Fritsche je pohvalio učinke Radione za obrazovanje osoba s tjelesnim nedostacima, naglasio njen  dugoročni, obrazovni ali i praktični, poduzetnički značaj, otkrivajući i kako je  njen godišnji promet oko 30 milijuna eura.
Radiona za obrazovanje i osposobljavanje osoba s tjelesnim nedostacima u Westhafenstrasse koju su posjetili veleposlanik RH dr Miro Kovač i državni tajnik Rajner -Maria Fritsche, ima preko tisuću zaposlenih i suradnika i jedna je od sedamanest  takvih u Berlinu te je  pravi  pokazatelj i primjer u kojem smjeru rad s invalidnim osobama  može ići tako da dugoročnu korist imaju pojedinci i   cjelokupno društvo.
Njemačko –hrvatska delegacija je obišla razne dijelove Radione, mjesta obuke i obrazovanja iz oblasti elektronike, elektromontaže, gravure, obrade metala, odjeljenje pakiranja,  poštanskih usluga, umjetnički dio, gospodarstva i servisa, kozmetike, kuhinje, montaže auto dijelova i slično. Veleposlanik dr. Kovač na kraju je sjeo za volan i provozao traktor nastao u montaži ove ustanove.
Brojna su zanimanja u kojima Radiona pruža obuku, pomaže osobama s tjelesnim i drugim nedostacima da svakodnevni život organiziraju uz puniji osjećaj samopouzdanja, društvene potrebnosti i pripadnosti. Iz ovog njemačkog primjera sasvim sigurno imamo i mi dosta za nučiti. Pozitivan dojam  potvrdio je i veleposlanik dr. Kovač:
– O viđenom ću svakako izvjestiti u Hrvatskoj. Državnog tajnika Fritschea sam upoznao na Danu državnosti Izraela i on je tada ponudio da dođem ovdje i upoznam rad ove Radione. Moram reći da sam oduševljen viđenim. Ovo je odlično kako se ljude integrira u radne procese, kako se daje osjećaj da su korisni za društvo. Državni tajnik  Fritsche  u kontaktu je s državnim tajnikom  u Ministarstvu branitelja Štefom Adamićem tako da već postoji suradnja, neka iskustva su razmijenjena.  Sljedeće godine ćemo biti partneri na jednom velikom sajmu u Nürnbergu gdje će se predstaviti i naše radione koje se bave sličnim stvarima, što govori o tome da se u ovoj oblasti stvari razvijaju i suradnja ide u pravom smjeru, rekao je dr Kovač na kraju posjete Radioni za obrazovanje osoba s tjelesnim nedostacima u Berlinu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments