IZ ŠUPLJEG U PRAZNO

OSVRT
piše: Emil Cipar

Ne znam …znate li što je to državni proračun!? Ako ne …pokušat ću pojasniti na naoko jednostavnom primjeru iz osobnog iskustva.
Trebamo se samo vratiti pola stoljeća unazad..
U mojoj obitelji radio je samo otac. Radio je u tvornici namještaja u gradu, a na posao je išao biciklom, kao i tisuće drugih radnika. Jednom mjesečno donosio je kući plaću u legendarnoj vrećici.
Taj dan je bio poseban. Uvečer toga dana kod nas se pravio proračun za idući mjesec. Poslije večere, kada se opralo suđe …sjeli smo svi za veliki stol u kuhinji. Sadržaj vrećice se istresao na stol i prebrojao i usporedio sa obračunom, koji je bio na dugoj papirnatoj traci.
Majka je pripremila nekoliko praznih kuverata na kojima su pisali troškovi za idući mjesec. Svaka stavka jedna kuverta …struja, kruh, televizija, materijal za kuću
Bile su stalne i povremene stavke. I uvjek je bilo previše kuverti, a sadržaj vrećice je uvjek bio isti. Ja sam to uvjek pratio s interesom, jer uvjek je bila i kuverta sa nekom mojom željom na stolu. I ona je obično ostajala prazna, jer sadržaj vrećice nije bio dostatan ni za sve stalne kuverte.
Bila je to prava umjetnost …rasporediti malo novca u puno kuverti, ali moji roditelji su uvjek nekako uspijevali.
Ali kada je majka donijela kuverte na stol …one nisu bile potpuno prazne. Istresla je njihov saržaj na stol i to je uvjek bilo dovoljno za kilogram junetine s kostima, koju je onda otac kupio toga vikenda na povratku s posla.
Majka je te novce teško uštedjela. Ponekad je ispekla sama kruh, rezala tanje šnite, mazala manje masti, štedjela u svakoj prilici. Svjetlo se palilo kada se nije moglo vidjeti prst pred okom.
Moje želje ostale većinom neispunjene. Nije se moglo. A i gradili smo kuću …bez kredita, bez početnog kapitala, pa se moralo štedjeti.
I kilogram junetine je bio jedini luksuz kojega smo si priuštili taj mjesec. Mati je onda te nedjelje skuhala juhu i napravila izvrstan gulaš.
Jednoga vikenda, koji je trebao biti taj mrsni vikend otac je došao kući bez junetine. Zuastavila ga je milicija i zbog …signalizacije u neispravnom stanju …naplatila kaznu u iznosu cijene kilograma junetine. Na hrvatskom rečeno …na biciklu nije radilo svjetlo.

To bi bilo najbitnije što o proračunu treba znati: Jedna vrećica …puno kuverti …nekoliko kuverti koje ostanu prazne, a za višak kupiš kilogram junetine sa kostima, ako ti je signalizacija u ispravnom stanju.
Tako si zamišljam i državni proračun.
Tata Šuker donese vrećicu u kojoj se očekuje 130 milijardi kuna. Mama Kosor pripremi 13 000 kuverti u koje bi tu sumu trebalo rasporediti. Djeca čekaju oko stola da njihova kuverta dođe na red.
Ali tata Šuker je poslije posla navratio u gostionu i u vrećici više nije očekivani iznos. Nekoliko dječjih vrećica će ostati prazno to je jasno, a u mnoge će stati manje nego što se očekuje.
Za stolom je puno djece i svi žele da se njihova kuverta napuni očekivanom sumom i svi znaju da je tata navratio u gostionu. Mama Kosor nije uštedjela ništa u kuvertama od prošlog mjeseca, ali želi mir u kući. Ne voli da djeca plaču.
Ne preostaje ništa drugo, nego posuditi novac. Ali tata Šuker više ne zna gdje, jer to čini redovno, kada god navrati u gostionu. Već je dužan preko 50 milijardi eura.
Tata se vratio i ovih dana s vrećicom i opet je navratio u gostionu. Mama Kosor je već rekla djeci da će biti belaja.
Oni razmaženi, pa plaču i negoduju.
Da bi u kući bio mir tata Šuker će morati opet u posuđivanje. On je već navikao na to i nema nikakvog stida, iako zna da će to njegova razmažena djeca morati otplaćivati.
Pitate se …a gdje je kilogram junetine sa kostima. Ne znam, ali čini mi se da su ga tata Šuker i mama Kosor ipak nekako kupili, jer djeluju jako zadovoljno.
Bojim se samo da je i u Hrvatskoj signalizacija u neispravnom stanju i da će se svjetlo ugasiti.
Ili možda tata Šuker ima neke veze u policiji?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
osijek
osijek
13 years ago

🙂 . 🙁 .