SUMORNA SOCIJALNA JESEN

OSVRT
piše: Ivan  Milčec
Zagreb/Primjetno je da su dani nakon Velike Gospe sve kraći, manje vrući a večernja i noćna svježina omogućuje nam sve bolji, mirniji  i zdraviji san.

Ništa čudno, jer rana jesen je pred vratima. Godišnji odmori završavaju, učenici razmjenjuju udžbenike, razne priručnike i pomagala kako bi što spremniji dočekali početak nove školske godine koja njihove roditelje, zbog sve veće besparice, tjera u očaj.
Mnogi od njih su nezaposleni i bez pomoći sa strane neće biti u mogućnosti kupiti djeci prikladnu odjeću i obuću kako bi  njihovi mališani “obnovljeni” ušli u novu školsku godinu.
Kad smo već kod nezaposlenih čini se, da su ti nesretnici pod nekakvim posebnim Vladinim tretmanom jer kako drugačije protumačiti namjeru vladajućeg HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera da se još više smanji naknada za nezaposlene koja, nakon prošlogodišnjeg rezanja (sa 3600 kuna), sada najviše može iznositi 2200 kuna.
Zapravo, to je trebalo biti nekakvo privremeno rješenje pa je početkom ljeta Vlada RH u hitnu saborsku proceduru (izglasavanje) poslala novi prijedlog izmjena zakona o posredovanju Zavoda za zapošljavanje, kojim se još drastičnije smanjuju prava nezaposlenih.
Prema podacima Zavoda za zapošljavanje oko 70.000 osoba prima naknadu za nezaposlene a od 1. listopada og. mijenjaju se pravila za izračun naknade: prva tri mjeseca naknada iznosi 70%plaće a poslije toga do isteka prava 35%plaće.
Evo nekoliko primjera:
Primjer 1. Industrijski radnici lani su najčešće ostajali bez posla a prosjećna plaća im je bila 6618kn(bruto). Prva tri mjeseca dobit će u prosjeku 3706kn a poslije 1853kn.
Primjer 2. Za minimalnu plaću (2814kn), drugu najmasovniju kategoriju naknada je 1575kn, a poslije 787kn.
Ima i nekih poboljšanja naknade za dugotrajno nezaposlene kojima će prva produljena naknada (od 1 do 4 mjeseca) biti isplaćena u listopadu 2011.
Važno je spomenuti da je 141 000 nezaposlenih dugotrajno nezaposleno, no oni imaju peh tj. nemaju pravo na naknadu. Ne smije se zaboraviti ni 7000 onih, koji prema važećim propisima imaju uvjete za prijevremenu mirovinu, ali ubuduće će dražava i takve zadržavati na burzi, neki od njih dobivat će produljenu naknadu uz uvjet da imaju 32 godine staža te da im nedostaje pet godina do starosne mirovine.
Bit će još nekih noviteta, ali i ograničenja tako da je za očekivati još veće nezadovoljstvo među nezaposlenima, pogotovo dugotrajnijima.
Stoga se vraćamo na gore postavljeno pitanje da kako će onaj “sretnik” sa 787kn naknade za nezaposlene pronaći potrebit novac da obuje i obuće svoje mališane kako bi, pristojno obućeni, mogli pokucati na školska vrata?
Ovih dana  govori  se o velikom tj. hitnom državnom rebalansu kojega je sa svojim timom napravio Ivan Šuker, ministar finncij i potpredsjednik Vlade RH.
Govori se o kresanju plaća u javnom sektoru (čak do 10%),  a ako se to dogodi Učiteljski sindikat najavljuje štrajk početkom školske godine.
Jesen je pred vratima a kakva će ona biti teško je prognozirati. Međutim, već sada može se sa sigurnošću reći:
bit će lijepih, sunčanih dana,ali još više maglovitih, tmurnih i politički neizvjesnih.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments