OŽIVLJENA TRADICIJA

Jadranka Bagladi izrađuje ukrase u kojima je sadržana tradicija naših predaka

prilog: Sonja Breljak
foto: Jadranka Bagladi

Oduvijek me nešto privlačilo i “vuklo” detaljima koji pripadaju folkloru, tradiciji, starinama, utkanim u novo i suvremeno.

Rado sam gledala i nosila čipke i druge ukrase koje su nekada ručno radile, plele, vezle ili kukičale naše mame ili bake. I danas držim do toga.

Za nedavnog boravka u Zagrebu, gdje sam na jednom od posljednjih većih okupljanja prije ove korona pošasti, primila nagradu “Uspješne hrvatske žene” kojom me zajedno s druge 22 žene iz cijeloga svijeta, nagradila Mreža hrvatskih žena, ponesom sobom i večernju torbicu ukrašenu zlatnim vezom Slavonije, dar moje drage teta Lize iz berlinskih “Brođana”.…

više

VIŠE NISMO GAZDE

piše: Dragica Trumbetaš

Povodom raznih napisa o tome, kako je gen. Krstičević kupio stan oglasio se i gosp. Hebrang. Poručio nam je, da nakon svakog rata, pobjednici budu nagrađeni, a da gubitnici plaćaju.

S obzirom na to da je stan kupio MORH, koji se financira iz budžeta gosp. Hebrang proglasio je građane gubitnicima u Domovinskom ratu. Zaboravio je gosp. Hebrang da su građani Hrvatske financirali rat, posebnim ratnim porezom i zaboravio je na doprinos civila u ratu. No to je jasno prezentiran stav stranke, na čijoj se osnovi i vrijednostima, formiralo društvo.…

više

SVAKA ULOGA JE DOBRODOŠLA

piše: Eleonora Ernoić Krnjak

Zagreb/ Nakon koncerata na otvorenom po zagrebačkim četvrtima i uspješno posjećenog i slušanog live streama, Hrvatsko narodno kazalište će 26. svibnja, u 19.30 sati, nakon puna dva mjeseca, otvoriti ponovo svoj hram.

Život i glazba se vraćaju na pozornicu i u gledalište, uzbuđenje stvaranja umjetnosti prožima cijeli ansambl.

Na programu “Gala večer opere” bit će:

1. Fauré: Cantique de Jean Racine
2. Lisinski: Cum invocarem…

više

PROVALA U CRKVI SVETOG SEBASTIANA

tekst: Sonja Breljak
foto: Sonja Breljak i HKM Berlin
Berlin/ Nepoznati počinitelji obili su vrata i provalili u crkvu svetog Sebastiana u berlinskoj gradskoj četvrti Wedding gdje je pored njemačke zajednice, i sjedište Hrvatske katoličke misije Berlin.

Pretpostavlja se da se ovaj nemio događaj koji je jako ražalostio kako svećenike tako i vjernike, dogodio u noći s četvrtka na petak.

Drski počinitelj ili počinitelji, oštetili su i provalili pokrajnja crkvena vrata, oštetili, isprevrtali i razvalili…

više

EDUKATIVNE SLIKOVNICE ZA DJECU

Murter/ Martina Markov doktorica je prirodnih znanosti, Murterka koju je život uz more i uputio u smjeru najvišeg obrazovanja vezanog za prirodu.

Ujedno, Martina Markov bavi se izradom edukativnih sadržaja za djecu od 6 do 11 godina starosti.

Pišem edukativne slikovnice s kojima nastojim unaprijediti poznavanje naše prirodne baštine te tako doprinijeti oblikovanju novih naraštaja kao budućih čuvara prirode. Na edukativne slikovnice će se nadovezati i ostali edukativni sadržaji te je u pripremi edukativni Memory i Slagalica.

Trenutno radim na dva serijala edukativnih slikovnica – Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske i Čudesni svijet Kornatskog otočja.

više

NAKON KORONE

tekst: Štefica Vanjek

Već me neko vrijeme nema na društvenim mrežama. Prijatelji će se zabrinuti, a neprijatelji radovati jer mi se sigurno nešto dogodilo, pomislit će.

Imaju pravo i jedni i drugi, samo ne znam kako ja da prihvatim ovo što mi se događa sa zdravljem. Kao dobro, jer ne mogu hodati pa ne mogu ovako hiperaktivna, kršiti mjere izolacije i ići češće u trgovinu, nešto više siće ostane na računu. Ili, kao loše,  jer trpim užasne bolove bez terapije.…

više

KOMENTAR TJEDNA

Komentar na tekst “Ringišpiel”

Josip Mayer/ 14.05.2020./Dragica,- svaka čast za vrlo poticajni članak. Slažem se s time, dokle svi šutimo oni kradu. Inače, osobno smatram da se nije priroda poigrala, već su se globalizacijski režimi grubo poigrali prirodom koja nam je donijela epidemiju Covid19, odnosno koronu. A sada upravo poput, pojeo vuk magare, događa se obrnuto, korona razgrađuje i obrađuje globalizaciju.Slično se događa, momentalno i u našim glavama. Radi čega i sam smatram da je sve više onih koji osuđuju nego pljeskaju. Čovjek bi rekao, od kada nam korona stiže,život na selu nam je sve bliže i bliže…

više

UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO (SPASOVO)

Četrdeset dana nakon Uskrsa Crkva slavi Uzašašće Kristovo, odnosno Spasovo. Četrdeset dana nakon svoga uskrsnuća Isus je, kažemo, uzašao na nebo. Evo što o tome kaže Sveto pismo u Djelima apostolskim:

I dok je jednom s njima blagovao, zapovjedi im da ne napuštaju Jeruzalema, nego da čekaju Obećanje Očevo “koje čuste od mene. Ivan je krstio vodom, a vi ćete naskoro nakon ovih dana viti kršteni Duhom Svetim.”

više

FILIPOVE KNJIGE U PRODAJI

tekst: Sonja Breljak

Filip Ćorlukić naš je višegodišnji cijenjeni suradnik i dragi prijatelj. Uz to sve, u svojoj 93. godini, Filip je i naš najstariji suradnik.

Nekad su elektrosnke poruke “letjele” i više puta dnveno k Filipu u Pulu i natrag nama u Berlin, u svijet.

Posljedice nedavnog moždanog udara taj su brzi ritam razmjene zanimljivih sjećanja i inteligentnih razmišljanja i zapažanja, nešto smanjile ali ne i zaustavile.

Filip se bori sa svakom rečenicom, ali se ne predaje.…

više