PRIPREME POD VODSTVOM KOREOGRAFA

tekst i foto: Sonja Breljak

markoBerlin/ U prostorima Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin održava se trodnevni folklorni seminar, svojevrsna stručna priprema folklora Hrvatske zajednice za sudjelovanje na ovogodišnjoj folklornoj manifestaciji Đakovački vezovi.

Ovaj folklorni seminar vodi 35- godišnji Marko Maričić, iskusni fokloraš i koreograf, Karlovčanin  koji je za ovu prigodu došao iz Nürnberga gdje živi posljednje tri godine.

– Bavim se folklorom od 1999. godine. Počeo sam plesati u Gradskom folklornom ansamblu  Matija Gubec u Karlovcu gdje sam stekao i prva folklorno-plesna, umjetnička iskustva.

Nakon toga počinjem se školovati  u Hrvatskoj školi folklora pod vodstvom profesora Andrije Ivančana, kroz nekoliko semestara postajem tamo i asistent. To je nešto što bih svakom folklornom plesaču iz dijaspore preporučio, da ode, da stekne nova iskustva i nova poznanstva.

više

HRVATSKI ISELJENIČKI ZBORNIK

Ivana Rora/ Hrvatska matica iseljenika

zbornikHrvatska matica iseljenika poziva na svečano predstavljanje HRVATSKOGA ISELJENIČKOG ZBORNIKA 2020., koje će se održati u srijedu, 12. veljače 2020. u 13 sati u HMI-ju, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

Zbornik će predstaviti: ravnatelj HMI-ja prof. Mijo Marić, povjesničar prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar; etnologinja izv. prof. dr. sc. Marijeta Rajković Iveta, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te urednica Vesna Kukavica. Voditeljica promocije će biti Ljerka Galic.

O Hrvatskom iseljeničkom zborniku 2020.:

Hrvatski iseljenički zbornik 2020. sa sažetcima na engleskom i španjolskom jeziku ima 8 tematskih cjelina …

više

KRETNJA

Djoko Erić
djokoKad si u komi i puna morfija
Kao posljednji pozdrav
Prije nego što ćeš otići
Uspjela podići ruku
Deset centimetara
Iznad bolničkog kreveta
Tom svojom slabom kretnjom
Pokrenula si opet svemir
I zvijezde su nastavile da kruže…

više