PRIPREME POD VODSTVOM KOREOGRAFA

tekst i foto: Sonja Breljak

markoBerlin/ U prostorima Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin održava se trodnevni folklorni seminar, svojevrsna stručna priprema folklora Hrvatske zajednice za sudjelovanje na ovogodišnjoj folklornoj manifestaciji Đakovački vezovi.

Ovaj folklorni seminar vodi 35- godišnji Marko Maričić, iskusni fokloraš i koreograf, Karlovčanin  koji je za ovu prigodu došao iz Nürnberga gdje živi posljednje tri godine.

– Bavim se folklorom od 1999. godine. Počeo sam plesati u Gradskom folklornom ansamblu  Matija Gubec u Karlovcu gdje sam stekao i prva folklorno-plesna, umjetnička iskustva.

Nakon toga počinjem se školovati  u Hrvatskoj školi folklora pod vodstvom profesora Andrije Ivančana, kroz nekoliko semestara postajem tamo i asistent. To je nešto što bih svakom folklornom plesaču iz dijaspore preporučio, da ode, da stekne nova iskustva i nova poznanstva.

Sezonu 2004./2005. bio sam član nacionalnog ansambla Lado u Hrvatskoj. Bilo je to iskustvo snova. To je san svakog folkloraša, To je jedno iskustvo koje ću cijeli život nositi sa sobom, isto tako i nova poznanstva kao i nova folklorna iskustva. U periodu od 2003. godine do danas  voditelj  sam nekoliko folklornih društava u Hrvatskoj. Ono što bih istsknuo, to je folklorni ansambl Ententin koji je bio jedan od četiri najjača amaterska folklorna ansambla u Hrvatskoj. Tamo sam počeo raditi zahvaljujući mom mentoru Goranu Kneževiću i pod njegovim vodstvom sam “ulovio” veliki dio svog folklornog iskustva.

U Nürnbergu sam od rujna 2016. godine. Tad počinjem voditi folklor  u HKM, Folklorno društvo don Josip Kokorić. Kroz tri mjeseca rada s njima postižem prve rezultate na Susretu čuvara baštine u Filderstadtu gdje društvo don Josip Kokorić osvaja treće mjesto a godinu dana nakon toga osvajaju prvo mjesto. Zbog poslovnih obaveza, na žalost, ne vodim ih više ali surađujem s nekoliko zajednica i misija u Njemačkoj. Volio bih napomenuti, meni jednu srcu dragu udrugu, volim kazati, samo je jedna Vila Croatia iz Stuttgarta i folklorno društvo Dijaskorak iz Offenbacha. U nazivu imaju Dija kao dijaspora i korak kao plesni pokret.

Član sam Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja gdje imam status stručnog voditelja i status koreografa. Na natjecanjima Hrvatskog društva koreografa i voditelja, uvijek postižem rezultate prvog, drugog ili trećeg mjesta.  Festival folklorne koreografije je putujući festival, svake godine je u drugom mjestu. Svi koreografi koji se prijave, selektiraju se i žiri ocjenjuje najbolje koreografije po bodovima. Svukupno sam se četiri puta natjecao, moje koreografije su dva puta dobile treće mjesto, jedanput drugo i jedanput prvo mjesto. Moje prvo natjecanje bilo je i prvo mjesto.

Ovaj vikend u Berlinu radimo plesove sela Rečica  pored Karlovca, to je jedno selo blizu mog rodnog grada, udaljeno jedno dvanaestak kilometara. Radimo koreografiju primjerenu za jedan ženski ansambl poput ovog u Hrvatskoj zajednici Berlin. U koordinaciji i nakon dogovora s Ankicom (Ankica Andrić, voditeljica folklora Zajednice, op.u.) odlučili smo se za ovu koreografiju pa evo sad, Bože pomozi, radimo do nedjelje, vidjet ćemo kako će to ispasti, rekao nam je u kraćem razgovoru prije početka seminara, Marko Maričić, koreograf koji priprema folklor Hrvatske zajednice Berlin za nastup na ovodišnjim Đakovačkim vezovima. Pa, uspješan seminar želimo Marku Maričiću a Folkloru Hrvatske zajednice Berlin, želimo uspješne pripreme za Đakovačke vezove koji se uobičajeno održavaju prvog vikenda u sedmom mjesecu.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments