HRVATSKI ISELJENIČKI ZBORNIK

Ivana Rora/ Hrvatska matica iseljenika

zbornikHrvatska matica iseljenika poziva na svečano predstavljanje HRVATSKOGA ISELJENIČKOG ZBORNIKA 2020., koje će se održati u srijedu, 12. veljače 2020. u 13 sati u HMI-ju, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

Zbornik će predstaviti: ravnatelj HMI-ja prof. Mijo Marić, povjesničar prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar; etnologinja izv. prof. dr. sc. Marijeta Rajković Iveta, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te urednica Vesna Kukavica. Voditeljica promocije će biti Ljerka Galic.

O Hrvatskom iseljeničkom zborniku 2020.:

Hrvatski iseljenički zbornik 2020. sa sažetcima na engleskom i španjolskom jeziku ima 8 tematskih cjelina –  naslovljenih Znaci vremena, Kroatistički obzori, Baština, Mostovi, Povjesnica, Duhovnost, Znanost te Nove knjige – koje se sastoje od 32 samostalna autorska priloga. Autori Matičina ljetopisa povezuju s više ili manje informacija 20 zemalja svijeta s 4 kontinenta, predočavajući čitateljstvu stvaralaštvo naših ljudi 21. stoljeća iz inozemstva i domovine. Građa ovogodišnjega sveska u 65. godištu izlaženja raspoređena je na 436 stranica i ilustrirana s  80 fotografija.

Uz kulturne teme vezane uz hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, skrećemo vam pozornosti na odabranu kroatističku tematiku o internetskim tečajevima hrvatskoga jezika i kulture, prigodom Dvadesetog semestara Matičina Hrvatskoga internetskog tečaja HIT-1.

Književna ostvarenja s raznih meridijana prikazana su kroz recentnu knjižnu produkciju autora hrvatskih korijena anglofonog i hispanofonog svijeta.

Etnologinje Marijeta Rajković Iveta i Tea Horvatin objavljuju izvornu znanstvenu studiju o visokoobrazovanim Hrvatima u Irskoj. Etnologinja Instituta za etnologiju i folkloristiku Koraljka Kuzman Šlogar opisuje hrvatsku nematerijalnu kulturu dostupnu online, dok profesorice s Filozofskoga fakulteta Ivana Hebrang Grgić i Ana Barbarić s druge strane analiziraju dostupnost internetskih izvora o hrvatskoj dijaspori od Australije do Amerike, uključujući virtualne bibliografije periodike iz dijaspore.

Publicist Gregório Bačić iz Brazila objavljuje putopis redatelja hrvatskih korijena iz São Paula u domovinu. Dubravko Barač iz Kanade opisuje karijeru sveučilišne profesorice i zagrebačke dramske umjetnice Cynthia Ashperger iz torontske perspektive.

Tri desetljeća suvremenoga hrvatskog parlamentarizma među glavnim su temama Zbornika u čije su ključne standarde utkani znanje i iskustvo hrvatskog iseljeništva. Uz svečarske sadržaje o Hrvatskome saboru, u ovome svesku Matičina ljetopisa obljetnicu smo iskoristili i za nova promišljanja o hrvatskome kulturnom zajedništvu na globalnoj razini i to u godini 2020. kada Lijepa Naša kao najmlađa članica europske obitelji narodā prvi put predsjeda Vijećem Europske unije, dok istodobno Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture.

 

Sažeto, Matičin godišnjak obiluje intrigantnim autorskim viđenjima kulturnih fenomena s migrantskom pozadinom istaknutih domaćih i stranih publicista, snažnim umjetničkim i znanstvenim osobnostima od književnih teoretičara i jezikoslovaca do etnologa i kulturnih antropologa, ali i publicističkim otkrićima jedinstvenih sudbina malih običnih pečalbara. Matičin godišnjak podjednako ažurno prati one ljude koji su putovanje odabrali kao stil života, migrante raznih provenijencija na globalnim tržištima rada pa sve do naraštaja hrvatskih potomaka koji su se afirmirali u multikulturnim  megapolisima od Toronta do Sydneya, kao i onih koji su svoj novi dom našli diljem Starog kontinenta. Hrvatski iseljenički zbornik njeguje tematsku i disciplinarnu otvorenost današnjice fascinirane mobilnošću kada je svaki 35. stanovnik Zemlje međunarodni migrant. Serijska publikacija Iseljenički kalendar (danas Hrvatski iseljenički zbornik) pokrenuta je prije 65 godina, točnije 1955. Moderne su migracije prepoznate kao izazovna i ekonomska i kulturna kategorija – što je vidljivo prema citiranosti članaka tristotinjak suradnika s raznih meridijana i paralela te serijske publikacije koja je dosegla gotovo 25.000 stranica. Zbornik na internetu ima elektronsku inačicu i dobro posjećeni digitalni repozitorij (Poveznica: https://matis.hr/hrvatski-iseljenicki-zbornik/).

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments