NAGRADE KOJE POVEZUJU

Dodjela nagrada za mastere i doktorate  na hrvatske teme

tekst i foto: Aleksandra Brnetić

PHOTO-2018-12-08-01-29-38Berlin/ Milica Sabo, Ana Valjan, Johanna Beimdieke i Martina Perković dobitnice su ovogodišnjeg, drugog po redu natječaja Njemačkog društva za kroatistiku (DGfK) i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Njemačkoj za najbolje radove hrvatskih ili njemačkih studenata i doktorskih disertacija mladih znanstvenika na teme iz hrvatske kulture i društva.

Nagrade je u ožujku ove godine raspisala udruga DGfK, koju vodi književna znanstvenica PD Dr. phil. Marijana Erstić, a koja je ujedno i idejna začetnica ovih nagrada. Natječaj je objavljen i na mrežnoj stranici Junge Osteuropa-Experten i na stranici Veleposlanstva.

Pokroviteljstvo nad ovom manifestacijom, kojom DGfK i hrvatsko veleposlanstvo želi bolje povezati pripadnike hrvatske zajednice u Njemačkoj, njemačke studente i mlade znanstvenike s Hrvatskom preuzeo je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Prije više od godinu dana utemeljeno je peteročlano Povjerenstvo za dodjelu nagrada. Prijavljene radove su iščitali i o nagrađenima odlučivali PD Dr. phil. Marijana Erstić, veleposlanik dr. Gordan Grlić Radman, prof. dr. Elisabeth sa Sveučilišta u Bambergu i počasna predsjednica DGfK, prof. dr. Ludwig Steindorff, Sveučilište u Kielu te dr. Daniel Lalić sa Sveučilišta u Passau, koji je prije dvije godine bio jedan od nagrađenih.

Sinoć je pak u Veleposlanstvu organizirana svečana dodjela nagrada koju je u ime odsutnog veleposlanika otvorio Ante Cicvarić, opunomoćeni ministar. Pozdravljajući okupljene, a među njima se našao i pokoji uzbuđeni roditelj, istaknuo je da hrvatsko suvremeno društvo ne rese samo uspješni nogometaši i sportaši nego da ono počiva i na vrijednim kulturnim temeljima koji sežu sve do Kosinjske tiskare, one prve hrvatske, a najstarije na slavenskom jugu.

Marijana Erstić ukratko je govorila o značenju natječaja i o njegovoj povijesti spomenuvši kako je došlo do osnivanja povjerenstva. Predstavila nam je i autorice dva jednako vrijedna ex aequo master rada – Johannu Beimdieke i Martinu Perković.

Ludwig Steindorff govorio je o značenju nagrađenih radova smjestivši ih u kontekst europskih integracija u kojima nije bitna samo politička komunikacija i gospodarsko umreženje nego, štoviše, međusobno poznavanje i znanje o kulturi i povijesti onog Drugog. Steindorff je pak predstavio autorice dviju ex aequo nagrađenih disertacija – Anu Valjan i Milicu Sabo.

Sve su autorice predstavile svoje radove osim Ane Valjan, koja nije mogla na put jer je pred porodom. Riječ je o ovim radovima:

M.A. Martina PerkovićSprachpolitik in Kroatien im 20. Jahrhundert (Otto-Friedrich-Universität Bamberg)

M.Ed. Johanna BeimdiekeLiterarische Künstlerfiguren zu Beginn des 20. Jahrhunderts. Ein Vergleich ausgewählter Werke von Miroslav Krleža und Thomas Mann (Universität Siegen)

Dr. Ana ValjanDie Sprachsituation in Bosnien und Herzegowina – eine soziolinguistische Analyse der kroatischen Sprache in Bosnien und Herzegowina (Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg)

Dr. Milica SaboUniversalkonzepte im Fremdsprachenunterricht. Eine qualitative Studie sprachenübergreifender Lehr-Lernprinzipien am Beispiel des Kroatischen (Friedrich-Schiller-Universität Jena)

Nagrađene su dobile buket lijepog cvijeća, uručena im je i povelja ali bome i novčana potpora koja je došla od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Autorice master radova su nagrađene sa po 300 eura, a autorice doktorata s 500 eura.

Ovu svečanu manifestaciju, koja je zračila veseljem i radošću, i koja je potrajala bome puna dva sata, a završila ugodnim ćakulama uz fino iće i piće, svojim je kantautorskim muziciranjem obogatio Ljudevit Ivić, umjetničkim imenom Seed Holden. Valpovčanin je to koji se u Berlin doselio prije godinu dana. Tijekom dodjeljivanja nagrada odsvirao nam je svoje tri pjesme – Romance, Dark Times i Callimaco Guadagni.

 

PHOTO-2018-12-08-01-29-38

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments