OVOGA SE TREBAMO SRAMITI - Hrvatski Glas Berlin

OVOGA SE TREBAMO SRAMITI

pripremio: Emil Cipar
Ovih dana hrvatski fejs pun je objava o govoru Ingrid Marinović u Europskom parlamentu. Fejs-prijatelji se zgražaju i stide zbog užasnog engleskog jezika naše političarke.

Koliko smo samo cinični i površni. Zgražati i stidjeti bi se trebali zbog načina kako je hrvatska država postupila u slučaju smrti Jasmine Čelice. Njen ubojica Marko Leko slobodan je građanin i živi među nama. Nije ni čudo da ubojica nije zbog svog zlodjela niti dana vidio zatvora kad nam državu vode političari poput Ingrid.

Sram bi nas trebao biti jer o ovome ne vičemo do neba, jer ne tražimo pravdu za obitelj koja je ostala bez djeteta, jer bez riječi podnosimo presude koje za ubojstvo ljude kažnjavaju na ovakve kazne. Pročitajte priču o tragediji obitelji Čelica i podijelite je s drugima. Neka nepravda ne bude zaboravljena:

Mlada Puljanka Jasmina Čelica, vrijedna i perspektivna studentica poslijediplomskog studija, svoj je život tragično završila prije dvije i pol godine. Preminula je nakon što je na nju u Zagrebu, na uglu Zvonimirove i Šulekove, bezobzirno jureći u svom autu Jeep Cherokee, na pješačkom prijelazu naletio Marko Leko. Ubio ju je praveći prometni prekršaj, zaobilazeći drugo vozilo koje je stalo da propusti pješake …zgazio je nedužnu studenticu ‘gurajući’ se bezobzirno svojim SUV autom preko pješačkog prijelaza. Kamo je tako žurio? Tko je taj Marko Leko, osim što je Jasminin ubojica?

Marko Leko je sin poduzetnika, više je puta kažnjavan zbog prekršaja u prometu. Kako se dogodila nesreća? Imao je tada Marko Leko 21 godinu i projurio je pored ostalih vozila koja su stala kako bi Jasminu propustila na pješačkom prijelazu. Naletio je na nju i odbacio je dvadeset metara u stranu. DVADESET METARA! Zaustavio se tek nakon četrdesetak metara, što ukazuje na preveliku i nedozvoljenu brzinu. Mlada Jasmina preminula je od ozljeda nekoliko sati poslije. Marko Leko je nakon uviđaja pušten!!! Čak se tim istim vozilom kojim je ubio Jasminu odmah uputio u daljnju vožnju.

Što je bilo dalje? Od tog dana Jasminin ubojica je slobodan čovjek, koji nije platio niti kunu kazne za ubojstvo, niti je vidio zatvor makar izdaleka! Sutkinja Ivančica Cvitanović odredila je kaznu po čl. 272 st .4 KZ – izrekla je kaznu od godinu dana zatvora i tri godine bez vozačke dozvole. Na prvostupanjsku presudu se žalilo i državno odvjetništvo i okrivljenik.

Nakon deset mjeseci čekanja, 03.11.2009. na Županijskom sudu u Zagrebu sudsko vijeće u sastavu: Lepa Singer kao predsjednica vijeća, Sonja Brešković– Balent i Lidija Vidjak, kao članice vijeća, uz sudjelovanje više sudske savjetnice Ivane Špehar Janković kao zapisničarke, donijelo je odluku da se uvaži žalba okrivljenog Marka Leka na visinu kazne!? Odlučile su da se kazna od godinu dana zatvora zamijeni uvjetnom kaznom u trajanju od tri (3) godine, uz istovremeno oduzimanje vozačke dozvole. Presuda je čitana u nazočnosti zamjenika Županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Cvjetka Ariha i sada novog branitelja okrivljenika, odvjetnika Milenka Umičevića.

Kao olakotna okolnost Marku Leku uzeto mu je to što je mlad, (iako se to inače računa samo do 21 god starosti), te da mu je to prvi put. PRVI PUTA ŠTO? MARKOVO PRVO UBOJSTVO???
Znači li to da svi mladi vozači imaju pravo jedanput, prvi put , nekažnjeno nekome oduzeti život? DA SVI SMIJEMO PRVI PUTA UBITI ČOVJEKA PA DOBITI OPOMENU I BITI SLOBODNI I BEZ KAZNE DOK PO DRUGI PUT NE UBIJEMO AUTOM ČOVJEKA??? Kakvo je to pravosuđe u Hrvatskoj??? 

Što bi svatko od Vas, ne dao Bog te nesreće i Vama, dao nekome kao kaznu za ubojstvo Vašeg vlastitog djeteta? 
Molimo vas da o ovome upoznate javnost! Zato da se i drugima ne dogodi što i nama.

Ogorčeni Jasminini roditelji
Sonja i Nebojša Čelica

 

Related Post

3 thoughts on “OVOGA SE TREBAMO SRAMITI

 1. Mnogo ćega bi se naše sudstvo trebalo stidjeti. Neznam komu je poznat onaj slučaj iz Makarske, kada je maloljetni sin tajkuna Primorca ubio dvije djevojke
  na pločniku pred školom iako još nijje imao ni dozvolu za vozi auto, a otac mu je poklonio BMW z3, tako da je pred svoj 18. rođendan, dvije porodice zavio u crno.
  Nakon toga ga je otac poslao na školovanje u Švicarsku. Na suđenje je došao, osuđenje na 3 godine i 6 mjseci. Odvjetnici su se žalili, njegovi i od djevojaka.
  Osuda mu je preinaćena u 2 godina uvjetno. Tako da ni dana nije bio u zatvoru, a djevojke su za uvijek svršile pod crnu zemlju.
  Eto to Vam je naše pravosuđe.
  I ja se kačim sa Tičinovićem iz Splita zbog nestručnog opravka mog auto, tomu je već pet godina, ali do sada nije riješeno ništa. Jedino što znam da ću jedan dio troškova morati nositi sam, jer su naši odvjetnici preskupi, to mi je najavio ADAC. Nažalost Pravda je skupa, ali i nedostižna.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.