CVIJEĆE ZA MARKA MARULIĆA

Gradonačelnik njemačke općine i hrvatski veleposlanik položit će, u srijedu, 18. kolovoza, cvijeće pod  Marulov kip u povodu njegova 571. rođendana.

Obavijest za medije/ Općina Charlottenburg-Wilmersdorf/ Berlin

Statua Marka Marulića u Berlinu/foto: Hrvatski glas Berlin

Berlin/ U povodu obilježavanja 571. rođendana hrvatskog književnika Marka Marulića, gradonačelnik Općine Reinhard Naumann i hrvatski veleposlanik Gordan Bakota položit će  cvjetni aranžman kod kipa Marka Marulića na Julius Morgenroth-Platz (ispred Bürgeramta, Hohenzollerndamm 177), u srijedu, 18. kolovoza 2021. u 12,30 sati.

Povodom 30-godišnjeg partnerstva s hrvatskim jadranskim gradom Splitom, dana 27. svibnja 2000. godine postavljen je tri metra visoki kip hrvatskog pjesnika i humaniste Marka Marulića, rad prof. Slavomira Drinkovića.

Marulić je živio od 1450. do 1524. godine u Splitu i smatra se jednim od najznačajnijih  intelektualaca europske renesanse.…

više

MLADI SU POTREBNI U POLITICI

Ona je Klara Schedlich, najmlađa kandidatkinja za Berlinski zastupnički dom. O sebi kratko kaže: “Imam 21 godinu studiram strojarstvo u TU Berlinu. Želim se zalagati za interese moje generacije u Berlinu. Mladi čine vrlo veliki dio stanovništva Berlina i zaslužuju da odlučuju i budu zastupljeni! U našem državnom parlamentu želim se zalagati prvenstveno za dobre škole i pravedne obrazovne prilike, promociju demokratije i preokret mobilnosti. Svojim radom nadam se da ću motivirati druge mlade ljude da se politički uključe. Jer najbolja politika je ona koja uključuje sve perspektive:”

Ponukani Klarinim aktivizmom u stranci Zelenih, kandidaturom za Berlinski senat i njenim hrvatskim korijenima, poželjesmo ju bolje upoznati pa donosimo u cijelosti intervju iz Reinickendorfer Allgemeine Zeitung od 29.07.2021.

autor: Anja Jonnson
prijevod: Bosiljka Schedlich
foto: Stjepan Mandić

Kako ste ušli u politiku, koji je bio razlog da se u tako mladoj dobi angažirate u politici?

Tijekom školskih dana s kolegama iz razreda uvijek sam imala mnogo primjedbi: na sadržaj nastavnog programa, na ocjenjivanje itd. Kad smo 2017. završili školu, primijetila sam da nitko ne govori o onome što nas je u školi mučilo. Tu sam pomislila: To ne može tako ostati! Sada mi probleme ostavljamo sljedećoj generaciji i ne brinemo se više o tome. …

više