DOBRA STARA VREMENA

ZNA SE!!!
piše: Emil Cipar

Hrvatska 2010. Godine. Dva desetljeća nakon njenog oslobađanja od diktatorskog ropstva raznih carstava, kraljevstva, diktatorskih režima…
Napokon smo svoji na svome, napokon sami kreiramo svoju državu.
Odlučismo se za demokraciju kao suvremeni način državnog uređenja, zapisasmo to u Ustav. Provedba Ustava u djelo omogućena je Ustavnim zakonom …i to je to.
Demokracija je strana riječ, ali koliko je stranato iz dana postaje sve jasnije.

Definicija pojma demokracije mogla bi se svesti na:
Pojam demokracija označava pluraristički oblik vlasti u kojem sve odluke neke države donosi izravno ili neizravno većina njezinih građana kroz izbore. Kad su ti uvjeti ispunjeni, vlast se može opisati kao demokratska. To vrijedi za razne sustave upravljanja, jer se ti pojmovi mogu kombinirati i s drugim vrstama vlasti.
Ima demokracija i svoje slabosti, nije ona bez mana. Postoje razni oblici demokracije u svijetu, pa je teško reći koji bi za Hrvatsku bio najpovojniji, treba to prilagoditi specifičnim uvjetima, strukturi stanovništva, zemljopisnom položaju, političkom okruženju…
Osobno sam doživio i živio tri oblika demokracije.
Prvi …a u njemu sam rođen …bila je Narodna demokracija. Postojalo je pravo glasa za punoljetne građane i oni su mogli slobodno birati. Sve je bilo u najboljem redu, osim što je profil onih koje si mogao birati bio usko sužen, najčešče samo jedan kandidat.
Dobro sad …mogao si ga birati ili ne.
Ali narod je bio tako oduševljen njima da su izborni rezultati iznosili uvjek preko 99%. I odziv na izbore bio je ogroman. Događalo se da su neki izbori donosili izborne pobjede preko 100%, jer su kandidati oduševili birače preko mjere.
Drugi oblik demokracije kojega sam upoznao i 35 godina živio je demokracija u SR Njemačkoj.
Početkom 70- tih, nije to bio standard demokracije, koji je danas. Narod se još nije u potpunosti privikao na sve mogućnosti koje demokracija pruža.
Ali vladala je puna zaposlenost. Sindikati su uspijevali izboriti visoki standard radničkih prava …živjelo se dobro, pa su neki propusti u poštivanju Ustavnih prava gledani kroz prste.
Međutim kod svake krize, pojačavala se budnost građana, spremnost na proteste bivala je sve veća. Pod utjecajem protesta i nemira mjenjala se i stranačka struktura. Pojavili su se Zeleni, stranka protesta, kao opomena i kao kontrolni mehanizam etabliranim strankama.
Demokracija nije gotov model, nego proces, koji se stalno formira i usavršava, uočuju slabe točke i popravlja tamo gdje je to najnužnije.
Treći oblik demokracije, kojemu još uvjek tražim opravdanje za naziv demokracija …je hrvatski model. Tražiš li u njemu bilo što …što bi ličilo na demokraciju …dugo ćeš tražiti.
Vlast uspješno brani svoje pozicije, ohrabreni niskim stupnjem razvijenosti civilnog društva. Da bi stvorila dojam demokratske vlasti upriličuje igrokaz. On bi trebao stvoriti sliku o tobožnjoj oporbi, civilnim društvima, Ustavnim pravima građana…
U stvarnosti vladajući se rugaju narodu, na način kako su to komunisti radili prije. Izborna pobjeda je zagarantirana u svakom slučaju.
Vlasnici kapitala vladaju Hrvatskom. Oni su odlučili o ulasku Hrvatske u EU. O tome će …kako bi to drukčije moglo biti …referendumom odlučiti narod.
Narod bi mogao i reći NE!
Da bi se to spriječilo …po starim dobrim pravilim učinjeno je …i čini se sve da se to ne dogodi. I prije službenog potpisa Hrvatska prihvaća jedan za drugim zakone EU. Idući stupa na snagu u listopadu ove godine …Europski zakon o zaštiti tržišnog natjecanja iz 2003.
Pristupili smo NATO-u, odustali smo od ZERP-a, izručili smo branitelje haaškom Sudu… o čemu će se onda uopće moći izjasniti građani na pomenutom referendumu. Ono malo sitnih zakona po kojima se još razlikujemo …uvode se na mala vrata.
Građani će izaći na referendum.
I kao i u komunizmu imat će za izbor dvije opcije …prihvati ili umri!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments