EVELIN NOVAK, SOPRANISTICA U BERLINSKOJ STAATSOPER

ŽELIM ŠTO BLIŽE HRVATSKOJ!
piše; Sonja Breljak

foto©Sonja Breljak

Berlin/Ljetni praznici su završili, o čemu svjedoči i berlinsko, promjenjivo, pravo jesenje vrijeme.
Nakon godišnjih odmora, lagano se popunjavaju klupe u crkvama gdje su misna slavlja na hrvatskom jeziku.
I pjevači crkvenih zborova, po povratku iz Hrvatske ili Bosne i Hercegovine, ponovno zauzimaju svoja mjesta i zborno pjevanje dobija opet na punini i ljepoti.
Za prošlonedjeljnogmisnog slavlja u crkvi svetog Bonifacija na Mehringdammu, vjernike je ugodno iznenadio i radost priuštio predivni duet.

Uz  Antu Bagarića koji na orguljama glazbeno prati crkveni zbor, predivnim je glasom zapjevala i Evelin Novak, sopranistica u berlinskoj Staatsoper  Unter den Linden.

Mladu sopranisticu koja je u Berlin stigla prošle godine zapitali smo za projekte u kojima je sudjelovala tijekom ljeta.
U mojoj karijeri se u proteklim mjesecima dogodilo stvarno puno toga. Najvažnije mi je to što sam u Hrvatskoj postala više poznata. Imala  sam veliki nastup u Zagrebu u Operi pod zvijezdama 9. srpnja.
Kad sam proljetos došla u Hrvatsku zvali su me dirigent Ivo Lipanović i Dražen Sirišćević, voditelj Opere box i pitali da li bi htjela nastupiti na tom koncertu. A meni je to bio, kako se kaže „san snova“. Tu dolazi branša, ljubitelji I poznavatelji opera.
Imala sam veliki uspjeh što je izazvalo pozornost hrvatske javnosti i medija. Tako da su se i novinari u Hrvatskoj počeli jako zanimati za mene. Imala sam i veliki intervju koji je izišao u Gloriji.
Nakon toga sam pjevala na Rabu, s orkestrom Riječke opera kod profesorice Dunje Vejzović. Tamo sam bila jedan dan i odmah nakon toga sam otišla u Kinu gdje sam bila cijeli osmi mjesec. Ponudu da pjevam u Kini  dobila sam  preko jednog američkog agenta.
Dugo se nije  znalo da li će mi moja matična kućam berlinska Staatsoper odobriti tako dugo odsustvo. Na kraju su me ipak pustili. Bili smo u više gradova. Nikada  nije bilo ispod 2000 gledatelja. Jako su velike dvorane, pjevala sam s njihovim velikim orkestrom i njihovim  jako poznatim  dirigentom, zove se Fan Tao. Tamo sam pjevala vise arija i duet sa teneorom.
Tema nastupa u Kini bila je bečka klasika, pjevala sam Tosku. Ovaj nastup znači jako puno za moju dalju karijeru  i  zauzimat će važno mjesto u mom umjetničkom životopisu. Kineski mediji su, preveli su mi, vrlo pozitivno ocjenili moje nastupe a pozitivan prijam sam uvijek osjetila i po velikom pljesku gledatelja.
Što će se događati u skorije vrijeme u matičnoj berlinskoj opernoj kući?
Najprije sam od  8. do 11. rujna na gostovanju  u Poljskoj. Bit će tijekom sezone i u matičnoj kući puno premijera  i predstava. Moj ugovor s berlinskom Staatsoper traje do kraja šestog mjeseca iduće godine.
Kakvi su planovi za budućnost? Možda ponovni odlazak u Kinu?
Pa u Kinu na duže vremena ipak ne bih. Iako, moram reći da se ta suradnja vrlo dobro razvila i vjerujem da će biti još gostovanja tamo. Moj cilj je ipak što bliže Hrvatskoj. Bilo gdje, Muenchen, Stuttgart, bilo gdje, samo da je što bliže Hrvatskoj  tako da prvog slobodnog dana mogu „skočiti“ do Hrvatske. To je moj cilj!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments