HUMANOST NA DJELU I NA ISPITU

tekst: Sonja Breljak
foto: Sanja Husajina  ...foto album
350Berlin/  Dok pišem ovaj tekst, crkvena zvona crkve svetog Benedikta, tik iza moje zgrade, pozivaju na nedjeljno misno slavlje u 11 sati. A ja tek “oštrim olovku” za prilog koji bi u običnim okolnostima nastao u kasnim noćnim ili ranim jutarnjim satima. No, ovoga puta, s tradicionalne zabave Zavičajnog kluba “Brođani” stigoh tek u zoru, u pet sati, nedjelje 09. listopada, kad kroz moju ulicu u berlinskoj općini Steglitz, sve još spava dubokim snom i tek po koja lisica (ee, ima toga kod nas) pretrči hitro u svom ranojutarnjem pohodu.

017Okasnih, jer na ovoj jubilarnoj zabavi “Brođana”  pod  motom “Slavonijo u srcu te nosim”, kojom su obilježili punih 25 godina svoga humanitarnog rada, ne bijah samo kao izvjestitelj Hrvatskog glasa Berlin već i kao voditeljica programa a bome i dio tima koji sve to organizira. Dakle, ostadoh sve do kraja, dok i zadnja stolica i stol nisu našli svoje mjesto i dok potpuno nije bila očišćena dvorana koja pripada općini Tempelhof-Schöneberg.  “Mala udruga velikog srca”, odradila je pošteno još jednu zabavu kojom osiguravaju novac za humanitarno djelovanje. I obilježila svečano 25. jubilej.

A redom, evo kako je to sve izgledalo.

146Da bio ovakvi veliki događaji uspjeli, puno je poteza koji se učine prije toga: dogovori, narudžbe, objave, plakati, letci, najave …znaju to dobro oni koji se bave volonterskim radom. Puno posla za mali tim. Predsjednik “Brođana”, Ivan Bitunjac je bolestan ali ne može odoljeti niti izdržati, da ne dođe na pripremu dvorane u jutarnjim satima pa i na samu svečanost. Ne, može i gotovo, uvuklo se to u srce i dušu.

Nije malo 25 godina rada u jednom udruženju. Konce svečanosti vuče i  iz pozadine sve priprema, neumorna (i umorna) Elizabeta Kopić, dopredsjednica Kluba. Na njoj je velika odgovornost. Pomažu kod posljednjih priprema i sinovi Dragan i Zlatko. Trudi se i cijela mala ekipa. Dvorana se priprema u subotnjim jutarnjim satima.

No, ovoga puta, dogodio se tom prigodom i jedan peh koji je organizatoru opteretio početak večeri, a bome i cijelu večer. Naime, prema ugovoru s općinom, “Brođani” imaju dvoranu na raspolaganju od 8 do 12 (za uređenje i pripremu) a potom od 17 do 6 izjutra za zabavu. Između tog vremena, dvoranu osigurava  sigurnosna služba koju je unajmila općina. E, vidite,  baš u tom periodu, nestala je torba u kojoj je bio (ne mali) novac pripremljen za početak rada kase, ključevi od kase i bonovi spremni za rad konobara. “Brođani” su, zajedno s predstavnikom općine, prije početka zabave, ovaj incident, prijavili obližnjoj policijskoj postaji, načinjen je zapisnik pa sad tek očekuju rasplet tog slučaja. No, u trenutku, prije početka same zabave, bio je to stres koji je organizatora, a posebno, našu dragu teta Lizu, koštao živaca.

Ovaj početni peh, zaliječio se nekako, rezervnim ključevima kase nabavljenim na brzinu (što isto košta) pa se sa zabavom i poslugom, moglo početi.

“Brođani” su svoje goste dočekali svečano, darujući im licitarsko srce, na kojemu je ispisana posveta 25-tog  jubileja, i domaćom žesticom.

031Dvorana se lijepo popunila. I pristizalo je sve više i onih odjevenih u narodne nošnje. Jer, jubilarna zabava “Brođana” donijela je u programu i prvi izbor najljepše narodne nošnje ikad održan među Hrvatima u Berlinu.

Glazbeni gost je  bio tamburaški sastav “Širok šor” iz Slavonskog Broda. U ovom sastavu sviraju: Mladen Rakić (bas berde), Dario Udovičić (prim), Mirko Kruljac (bas prim), Josip Došen (kontra), Robert Rogošić( bubnjevi a kažu, svira i sve ostalo) i Dominik Botica (bas, prim i vokal).

Voditeljska palica večeri bila je u rukama potpisnice ovih redaka. A pozdravnu i zahvalnu riječ organizatora, izrekla je dopredsjednica Elizabeta Kopić. Pozdravila je predsjednika “Brođana” Ivana Bitunjca koji je unatoč bolesti, imao snage, zajedno sa suprugom Baricom, biti sa svojim prijateljima, članovima kluba i svim gostima ove jubilarne proslave.

Pozdravi i zahvalnost izrečeni su ovom prigodom i fra Frani Čugura, župniku HKM Berlin koji je svojim dolaskom, unatoč obavezama,  (u Misiji se skoro istovremeno odvijala Internacionalna dječja krunica i duhovna obnova s gostima iz Hrvatske) odao priznanje i poštovanje, radu “Brođana”.

Uspješnosti i ove zabave (jer ona, unatoč početnim teškoćama, takva jeste), doprinijeli su i sponzori: Adrialohnsteuerhilfeverein, Željko Vranić, Magdas Beatty & Hands Magde Vratarić, Dalmatino, obitelj Konta, TI-Le, Baumenagment, Danijel Marić, zatim Hrvatska kulturno -umjetnička i sportska zajednica, Touringreisse, Sanja Husajina, Manda Schuhardt, Magnifica Bear-Draško Ljubičić, Hrvatski glas Berlin, Marijo Bus-Marijan Marinčić i Restoran „Split“, Irene i Slavka Omrčena. A svojim medijskim objavama i najavama,  pomogli su i: HKM Berlin, Berlinski magazin, Hrvatski glas Berlin i Fenix magazin.

245Izbor najljepše nošnje pretvorio se u pravu atrakciju. Šesnaest natjecatelja i natjecateljki prošetalo je dvoranom, progovorilo koju riječ o narodnoj nošnji koju nose (a bilo ih je iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine) te nestrpljivo očekivali proglašenje najljepših. O tome je svojim glasovima, odlučila publika. I to na način da je na poleđini svoje ulaznice označila broj natjecatelja kojemu daju svoj glas. U natjecanju su sudjelovali: Branka Prgić, Lidija Bonnes, Emmy Bonnes, Kristina Kikić, Kata Bilonić, Ivan Vidović, Mira Bartolović, Anka Pejić, Mira Kiš, Jonny Trlica, Mara Šoljić, Mara Grgić, Zrinka Miloš, Ana Pavišić, Goga Krimel i Tea Vukić.

Uvjerljivo najviše glasova publike dobila je najmlađa natjecateljica, devetogodišnja Emmy Bonnes u nošnji iz Babine Grede. Drugo mjesto pripalo je Branki Prgić u prelijepoj slavonskoj nošnji a treće mjesto osvojla  je nošnja iz požeškog kraja stara 150 godina a nosila ju je mlada Kristina Kikić. Utješne nagrade dobili su  dvojica “blaženih među ženama” – Jonny Trlica u slavonskoj nošnji i Ivan Vidović u nošnji iz Bugojna.

Što reći?! Bilo je izvrsno zabavno, poučno i zanimljivo. Oranizator je nagrade prilagodio prigodi pa su najljepšim nošnjama pripali lijepi ukrasni dijelovi narodne nošnje iz Slavonskog broda, torbice, narukvice, ukrasni detalji, slika Save, tradicijski detelji tog kraja, monografija Brođana i cvijeće. Organizator je i svim sudionicima natjecanja uručio Monografiju “Brođana”. I svima od srca zahvalio i zahvaljuje na sudjelovanju u prvom izboru najljepše nošnje u Berlinu koji je, uz svirku, ples i tradicionalnu tombolu, dodatno  ukrasio cijelu večer.

Bila je to jubilarna zabava Brođana u povodu 25 godina dugog humanitarnog rada. Lijepom podudarnošću, datum obilježavanja ovog jubileja poklopio se s datumom obilježavanja neovisnosti drage Hrvatske. Lijepi jubileji. Brođani su i započeli svoje humanitarno djelovanje potaknuti potrebom pomoći domovinu u vrijeme Domovinskog rata. Pa nastavili tako punih 25 godina.

No, mora se priznati, nakon ove jubilarne proslave, kako je humanost “Brođana” i njihova upornost i organizatorska sposobnost, koju i ovoga, kao i nebrojeno puta do sada vidjesmo na djelu, na pravom ispitu. Jer, reklo bi se, kako osim njih (nas) samih, malo tko mari za taj trud. Istina, proljetos u rodnom gradu, primiše Nagradu Grada za svoje humanitarno djelovanje, no na njihov poziv na ovaj jubilej, iz Broda ne stiže niti slovo. Nikakva odjeka niti iz kakva državnog tijela iz domovine koji se busaju u prsa (i budžet države) kako prate i podupiru rad i djelovanje Hrvata i hrvatskih društava izvan RH (Matica iseljenika ili Državni ured za Hrvate izvan RH). A bome, ne stiže niti glas ni iz Veleposlanstva RH u Njemačkoj koje je uredno pozvano na ovu jubilarnu proslavu. – Ma, o čemu nakon ovoga iskustva još možemo govoriti, o kakvoj pažnji, o kakvoj suradnji?!-  veli kratko i razočarano dopredsjednica “Brođana”, Elizabeta Kopić.

Dobro došli u realitet!

Čestitke na dobroj zabavi “Brođani! Hvala na vašem silnom trudu!  I sretna vam bila 25. obljetnica neumornog, humanitarnog rada!

foto album “Slavonijo u srcu te nosim 2016.”

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments