SVI STE VI MENI ISTI

OSVRT POVODOM
piše: Emil Cipar

Udala se sirota djevojka u bogatu kuću. Presretna je i preko mjere zahvalna, jer ne mora više gladovati. Sa zadovoljstvom poslužuje ukućane …izvolite gospodine svekre! …dobro jutro gospođo svekrvo! …jeste se naspavali gospodine šogore?…
Svidjelo se to ukućanima da je snaha zahvalna i vrijedna. Pokazuju to rado i svojim gostima.
Jednoga dana kada su imali goste …snaha je upravo davala psu jelo …izvolite gospodine psu!
Svekar ju pozove u stranu i reče:
Dobro …da se nama obraćaš sa gospodine …to je u redu! Ali ipak …ne moraš se i psu tako obraćati!
Aaaaa  …svi ste vi meni isti i jednako dragi!

Ne znam zašto mi ova priča pada na pamet dok čitam naslovnice po hrvatskim medijima ovih dana. Sanader se vraća u politiku …HDZ zbija redove …Sanader ruši vladu …i tako u nedogled.
Kad bi čovjek živio u nekoj normalnoj državi mogao bi ime i osobu gospodina Ive Sanadera komotno zaboraviti. Čovjek se oprostio od politike …kukavički podvio rep …napustio političku karijeru zauvijek.
Ali!!! Mi živimo u Hrvatskoj gdje ništa nije nemoguće.
Objektivno gledano …gospodin Ivo Sanader je otpjevao svoje, kako bi to Slavonci rekli. U HDZ-u nema više nikakve podrške, a kod drugih je nije nikada niti imao.
U Hrvatskoj je to sve mrvicu drukčije. Ljudi sa normalnom dioptrijom ne mogu vidjeti jasnu sliku na političkoj sceni, ali ju zato jasno vide svi oni, kojima su pojmovi  normalnost i demokratski standardi potpuno strani.
Gospodin Ivo Sanader nastupio je ovih dana pred saborskim Istražnim povjerenstvom . Ovo povjerenstvo osnovano je da bi se narodu pomaknula slika i da ju normalnom dioptrijom ne može vidjeti.
U slučaju gospodina Sanadera Istražno povjerenstvo trebalo bi istražiti moguću Sanaderovu krivicu u takozvanoj aferi INA.
Trebalo bi!!! Ali mi živimo u Hrvatskoj. I umjesto da se bavi onim čime bi se takva povjerenstva trebala baviti ono je poslužilo da se uzdignu lik i djelo gospodina Ive Sanadera i da se omogući njegov bezbolan povratak u politiku.
Jer …tko je optužen, a tko nedužan …tko je nedodirljiv, a tko je sumnjiv …vidjelo se sasvim jasno iz držanja članova ovog povjerenstva.
Od prvog trenutka dopustili su da scenom dominira gospodin Ivo Sanader. A on je to briljanto iskoristio. Održao je predavanje o političkom moralu u Hrvata, održao lekciju iz njemačke gramatike, pokazao hrvatsku skromnost…
A članovi povjerenstva slušali su ga, kao što djeca u vrtiću slušaju svoju tetu. Nekima je čak i namignuo, pokazujući im na taj način svoje simpatije.
HDZ je uzdrman. Po izjavama u medijima moglo bi se zaključiti da svi stoje čvrsto iza Jadranke Kosor, ali koliko je to čvrsto to smo vidjeli bezbroj puta do sada.
Za vikend su planirane sjednice županijskih organizacija. Za očekivati je da će nakon njih pljuštati telegrami u stilu …druže Tito mi ti se kunemo!
Gospodin Ivo Sanader zna svoj posao. Njemu je Istražno povjerenstvo jasno stavilo do znanja da je negov come back više nego poželjan. Ne bude li HDZ odmah pristao …tu je dobri stari SPD, koji će mu to omogućiti.
I idućeg dana, gospodin Ivo Sanader ponovo je aktivirao svoj zastupnički mandat.
Ovdje se sada vraćam na priču iz početka. Ako ne vidiš sličnosti …pričekaj koji dan, tjedan, ili mjesec… Naslovnice koje budeš čitao tada potvrdit će istinost gornje priče, a one bi mogle izgledati ovako:
Ministar inozemnih poslova Zoran Milanović vratio se iz Beograda …ministar financija Slavko Linić raspisao natječaj za prodaju još 1000 otoka …premijer Sanader još jednom naglasio važnost gradnje mosta od Savudrije do Prevlake …ministar gospodarstva Miroslav Kutle otvorio modernu farmu na Plješivici u kojoj će se uzgajati preko 300 kunića godišnje …Ministar pravosuđa Vladimir Šeks priprema nacrt novog Ustava, koji bi trebao biti kruna svih dosadašnjih i vrhunac hrvatskih demokratskih dostignuća.
Gospodin Ivo Sanader postao bi do svoje smrti, a i nakon toga …i službeno ono što on već odavno jest
…najveći Hrvat svih vremena.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments