SANADEROV RULET

OSVRT
Piše: Ivek Milčec

Top tema svih domovinskih razgovora je odluka bivšeg, odbjeglog premijera Ive Sanadera, da aktivira svoj zastupnički mandat i povratak u hrvatsku politiku.
Koliko je ta odluka mobilizirala Predsjedništvo HDZ-a najbolje govori činjenica da je jučer održan hitan sastanak vrha stranke s koordinacijom predsjednika županijskih ogranaka koji će danas, 15. listopada govoriti na izvanrednim konferencijama za tisak i javno dati podršku vladi Jadranke Kosor.
Već jučer je premijerka optužila Sanadera za pokušaj rušenja Vlade i HDZ-a ne štedeći pritom ni najjaču oporbenu stranku SDP koja, kako je slikovito rekla, “bivšem premijeru drži ljestve i svijeću” u njegovoj, nečasnoj raboti. Pitanje svih pitanja je da kako je omraženom “doktoru Ivi” uspjelo dignuti “hadezeovo sve živo” na noge?
Odgovarajući u svezi s Inom pred saborskim Istražnim povjerenstvom na postavljena pitanja jasno i glasno rekao je da su svi ministri sve znali i poručio bivšim suradnicima da “tko pod drugim jamu kopa, sam u nju padne” tj. ako će završiti u Remetincu neće biti sam.
Poznato je, da je Sanader bio apsolutni gospodar u Vladi RH i HDZ-a i da se niti jedna odluka nije donijela bez njegovog znanja i odobrenja.
Zato, pojedine izjave bivših i aktualnih ministara da nisu ništa znali ne drže vodu jer su za sve odluke morali tražiti odobrenje jedinoga vođe.
Kada je 3. siječnja ove godine “doktor Ivo”pokušao, ali nije uspio, pučem smijeniti HDZ-a vodstvo, zbog čega je izbačen iz stranke, mnogi su pomislili da je to kraj njegove političke karijere.Izgleda da su se prevarili.
Da bi spasio vlastitu kožu, Sanader će pokušati u Saboru pridobiti HDZ-ove “spavače” tj. zastupnike koji su sve ovo vrijeme, javno ili prikriveno, bili na njegovoj strani.
Ako u tome uspije i osnuje svoj zastupnički klub, koalicijska Vlada mogla bi izgubiti većinu i izvanredni izbori su jedina solucija da Hrvatska dobije novi Parlament i novu koalicijsku vlast.
To je odgovor na pitanje zbog čega je nastala uzbuna u najjačoj hrvatskoj stranci HDZ-a.
Predsjednica Vlade Jadranka Kosor poručuje da bi prijevremeni izbori za zemlju bili ravni katastrofi jer bi stali pregovori s EU, zaustavio bi se proces ekonomskog oporavka i borbe protiv kriminala i korupcije.
Međutim, mnogi nezavisni analitičari ne slažu se s takvim, političkim viđenjem Jadranke Kosor i tvrde da nema Vlade koja ne bi nastavila i završila pregovore o punopravnom članstvu u EU i nastavila s čiščenjem korupcijskog i mafijaškog korova.
Nema sumnje da bivši premijer Sanader mnogo toga zna pa se mnogi, zbog nečiste savjesti, boje da zajedno s njim ne padnu u “remetinečku jamu”.
Trenutna politička situacija nije dobra za zemlju koja se nalazi u dubokoj privrednoj, dužničkoj, moralnoj i svakoj drugoj krizi. Nakon velikih gospodarskih i financijskih afera u koje su do grla umočeni mnogi HDZ-a kadrovi, premijerka Kosor i njezini koalicijski parteneri trebali su podnijeti ostavku i prepustiti hrvatskim građanima da na prijevremenim izborima odluče kojoj  stranci ili koaliciji dati  povjerenje u izvlačenju zemlje iz korupcijskog, mafijaškog blata.
Hrvatski političari rado govore o zapadnim demokracijama, ali kad dođu na vlast ne spominju ih više.
Da ih spominju već bi u Hrvatskoj odavno bilo bolje.
Odbjegli premijer Sanader (sa svojim sljedbenicima) zaigrao je  politički rulet pa će ubrzo biti jasnije tko je dobio a tko bankrotirao.
Ne vjerujemo da će mu u toj, možda, posljednjoj političkoj igri oporba biti partner jer ulog je prevelik.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments