ŠERIF IZ MAKSIMIRSKE ŠUME

OSVRT
piše: Ivek Milčec

Vjerujem da su mnogi od nas čitali knjige, napise ili gledali filmove o legendarnome junaku Robinu Hoodu koji je otimao bogatima i davao siromašnima. Da li se baš sve tako odigralo nije toliko ni važno, tj. ako u legendama ima i pola istine to je već velika stvar jer se uvijek išlo obrnutim redom; tko jači taj kvači. Kako god bilo Robin Hood ostao je engleski šumski vitez-dobrotvor, prirastao srcu potlačenih, obespravljenih i marginaliziranih narodnih masa diljem svijeta.

Zašto sve ovo pišem?
Zato, što svi ljubitelji športa, poglavito nogometa, u našoj domovini očekuju da se odnekud pojavi moderni Robin Hood i, svim zakonski dozvoljenim sredstvima, pomete bezskrupulozne nogometne silnike tipa Mamić i co. koji u svojoj bahatosti i pokvarenosti ne poznaju crtu do koje se smije ići. Tako je, pred neki dan, izvršni dopredsjednik (menadžer) zagrebačkog Dinama, Zdravko Mamić na presici za štampu, najvulgarnijim riječima i psovkama napao Večernjakovog novinara Igora Flaka.
Iz pouzdanih izvora Večernjakov novinar raspolaže podacima u kojima piše da je Dinamov sportski direktor (Zdravkov brat) Zoran Mamić  osumnjičen za namještanje ishoda prošlogodišnje finalne kup utakmice Dinamo-Hajduk.
U cijelu tu nečasnu rabotu uključeni su (osim naših) njemački, istražni organi u Duisburgu, ali i nadležna tijela UEFA-a pred kojima je Zoran Mamić (navodno) već dao iskaz. Naravno, sumnja ne znači odmah da je netko kriv, ali i najmanje sumnje nisu dobre za naš nogomet, šport, i društvo u cjelini.
Istražnim organima dužnost je da ispituju a novinarima da objektivno izvješćuju javnost, pa nema mjesta nikakvoj ljutnji i prijetnjama. Zdravko Mamić, poznati prostak, koji je od malog prodavača jastučića za sjedenje na tribinama, pripadnika Bad Blu Boysa, uličnog štemera i galamđije, uz pomoć kuma Ćire Blaževića, dogurao do glavnog menadžera Dinama za kojeg,objektivno, nema potrebite ljudske, moralne i stručne kvalifikacije.
Svoj biznis razvio je prodajom Dinamovih igrača (Modrić,Čorluka,Dudu itd.) i dobar dio novca strpao u vlastiti džep a država od tih transfera, na ime poreza, nije dobila ni lipe.
Javna tajna je, da u Dinamovoj upravi sjede ljudi koji su na poslovni ili neki drugi način povezani sa Mamić-klanom i tu leži rješenje zagonetke zbog čega je taj kvazi-menadžer neprikosnoveni gazda kluba iz Maksimirske 128. Svojim neobuzdanim, primitivnim i prostačkim ponašanjem Zdravko Mamić u više navrata (skidanje do gaća u zagrebačkoj zračnoj luci) zgrozio je hrvatsku javnost i već ga je odavno trebalo smjeniti iz vodstva Dinama i HNS-a.
Dinamo je i u onim, olovnim vremenima jugokomunističke vladavine, bio gospodski, građanski i svehrvatski klub kojeg su vodili veliki predsjednici: Ročić, Kolić, Šibl i drugi zaslužni nogometni radnici pa ovakvi kao što je Zdravko Mamić i njemu slični, tada nisu imali šanse da uđu na bilo koje rukovodeće mjesto.
Krajnje je vrijeme da se iz sporta, ali i vlasti, maknu svi oni koji iz koristoljublja ne prezaju ni pred čime, koji bi, kako to narod voli reći, zbog novca prodali i vlastitu mater. Navijači drugih hrvatskih klubova ne bi se trebali odveć radovati Mamićevom primitivizmu jer, nažalost, ni u njihovim sredinama nije sve idealno pa bi se trebalo uključiti u svehrvatsku akciju ozdravljenja hrvatskoga športa koje je jedino moguće ako se maknu i smjene “menadžeri” tipa Zdravko Mamić. Naravno, to će se dogoditi tek onda kad pravna država KONAČNO profunkcionira!

Ivek Milčec

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments