LISTAMO STRANE …

tekst: Sonja Breljak
naviconVeć je postalo redovitost da nas kolege s Hrvatskog radija nazovu i idući tragom naših tekstova, komentara, izvješća i objava, potraže kraću ili širu informaciju o događajima u Berlinu, Njemačkoj ili drugdje i uz to i naše tonsko javljanje koje mi nazvasmo “Listamo strane Hrvatskog glasa ...”Tako smo i prošlog četvrtka za program Glas Hrvatske i emisiju “Hrvatima izvan domovine”  govorili o onome što se dogodilo ili tek priprema u povodu skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Izvijestili smo ovako:

– Kako se primicao i primiče datum zvaničnog pristupanja Hrvatske europskoj uniji, tako su i događaji, upriličeni tim povodom i u Njemačkoj, dobijali i dobijaju na intenzitetu.

Sadržajem ispunjen i kvalitetan Hrvatski kulturni tjedan  u Darmstadtu je od 18. –do 26. svibnja organizirao Hrvatski svjetski kongres u suradnji s Hrvatskom katoličkom zajednicom Darmstadt, te uz pokroviteljstvo s njemačke i hrvatske strane.  Voditelj ovog projeka je Edi Zelić. Njemačkoj i hrvatskoj publici su ponuđeni „Dani turizma“, književni susret s Jagodom Marinić, predavanje poznatog znanstvenika prof. dr. Ivana Đikića, hrvatski filmovi „Povratak“ i „Ničiji sin“, podijska diskusija na temu „Hrvatska u Europskoj uniji“ i kao vrhunac priređenog i gostovanje hrvatskog folklornog ansambla Lado, koji je privukao više od tisuću posjetitelja.

Sad, događaji idu dalje. U Berlinu će u narednim danima, (ovoga tjedna) u povodu završnog glasovanja njemačkog Bundesrata o pristupu Hratske  Europskoj uniji, boraviti predsjednik Hrvatskog sabora, Josip Leko. Za tog boravka u Berlinu, susrest će se i s predstavnicima hrvatskih društava, udruženja i organizacija.

Potom, Veleposlanstvo RH u Njemačkoj organizira u Berlinu, proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske. Dogodit će se to 11. lipnja (samo za pozvane) a proslavu će pratiti i izložba naslova Be Croative koja predstavlja hrvatske znanstvenike i inovatore koji su svojim djelovanjem, doprinijeli i globalnom napretku.

U tijeku je i široko kulturno predstavljanje, cijeli festival naslova Kroatien kreativ 2013, pokrenut od Ministarstva kulture RH i podržan od njemačkog ministra za kulturu, Bernda Neumanna. Radi se o nizu kulturnih događaja kroz cijelu godinu. Voditeljica projekta je Alida Bremer. Bit će zanimljivih likovnih, književnih, filmskih i inih susreta i događaja u Frankfurtu, Berlinu, Ulmu, Essenu, Muenchenu.

U sklopu ovog projekta, u Berlinu će se u nedjelju i ponedjeljak, 9. i 10. lipnja u Theater An der Parkau, predstaviti Gradsko kazalište lutaka iz Splita, s vrlo uspješnom i više puta nagrađivanim, predstavom “Did i repa”.

Od skorih događaja, izdvajamo još i proslavu ulaska Hrvatske u EU koju organizira Savez hrvatskih društava Berlina, u nedjelju 30. lipnja, u prostorima Hrvatske zajednice. Program počinje u 20 sati a ulaz na ovo slavlje, koje će biti ispunjeno folklorom, pjesmom i plesom i gdje ćemo ovdje u Berlinu, zajedno i uz ugledne goste, dočekati 1. srpnja i zvanično, državno pripadanje ujedinjenoj Europi, svima je slobodan.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
10 years ago

Mora da su na Hrvatskom radiju,stvarno prepoznali naš neumorni rad,ali i dobru radnu timsku kvalitetu. Meni već dugo dosadi ta prikleta šutnja u Hrvata,ili se traži veća žrtva od pojedina,ili više radnika..Ali me sigurno ne živcira ni ne zamara..jer još uvjek imam u o informativnom smislu uz ono životno i gospodarsko što god,upotrebljivoga za reći..Često puta mi se nameće pitanje..što u stvari želimo..žrtvu ili dobrog radnika. Mora da su na Hrvatskom radiju,stvarno prepoznali naš neumorni rad,ali i dobru radnu timsku kvalitetu. U čemu se jasno vidi,želimo li stvoriti zajednički nešto dobro i kvalitetno i te kako su nam važni uz… Read more »