ŠTO SVE KRIJE LABIN

IZ DRUGIH MEDIJA ...crckarije.com /Beannachtai ó Labin/

crckarije_labin1Predivan pogled! Nalazim se na jednom brdu u Istri, 320 metara iznad mora.

Na tom brdu smjestila se Albona, ili po naški Labin, srednjovjekovni gradić u blizini Plomina poznatog po termoelektrani i velikom crveno-bijelom dimnjaku.

Kada sam se prije nekoliko godina, po prvi put, našao u ovom rudarskom gradiću, nisam očekivao bogzna što, već samo sivilo i rudaču.

Suprotno mojem očekivanju, vrlo me ugodno iznenadila ljepota zelenila koje ga okružuje kao i vidikovci s kojih pogled puca prema, oko 3km udaljenom, Rapcu i otoku Cresu. A tek arhitektura starog grada – šarene fasade, razne galerije, muzeji, ateljei i malene radnje… ajooj!

Ukratko – Labin me oduševio, stoga vam u nastavku  donosim reportažu o njemu. Iznenadit ćete se i sami što sve krije ovaj čarobni istarski gradić.

U 4. st. pr.n.e., nakon što su poharali sve živo i neživo na tom područuju, Labin su osnovali Kelti koji su nam, uz razne mitove i legende, ostavili i mnoge recepte (npr. za Bisku – rakiju od imele).

Danas je to gradić poznat po svojoj kulturi i arhitekturi, no o tome malo kasnije.

Labin, ili na keltskom Albona što ustvari znači “visoko naselje”, nakon Kelta pao je pod Rim, zatim pod Veneciju, pa Austriju, a nakon 1. svjetskog rata pod Italiju. Poznat je i po prvoj antifašističkoj pobuni uopće u svijetu.

Uz tu pobunu, opisuje ga i rudarstvo. Područje oko Labina obiluje rudnicima. U njima se kopalo više od 400 godina, a krajem 80-ih godina prošlog stoljeća ta se gospodarska grana potpuno ugasila.

Ostala su samo duboka okna u utrobi zemlje. Nakon toga uslijedila je kriza, no snalažljivi stanovnici izvukli su se tako što su, ovaj gradić i okolna mjesta, pretvorili u prave turističke oaze, prepune plaža, hotela, restorana i barova.

Stari labirintni grad je predivno uređen, organiziran, prepun vila i palača starih parona, umjetnika i njihovih ateljea, galerija,  muzeja te parkova od kojih ću jedan malo izdvojiti. To je park skulptura na otvorenom s više od 70 radova.

U svoju kulturnu baštinu, grad Labin, ubraja i baroknu palaču obitelji Battiala-Lazzarini, palaču Franković, Teatrino – Malo kazalište, Vrata Sv. Flora, Loža, crkvu Blažene Djevice Marije, vidikovac Fortica s topom itd., ali i malene simpatične radnje sa suvenirima, istarskim delicijama i vinom.

Labin, kao i cijelo ovo područje, ispresjecan je gustom mrežom vinskih cesta na kojima se šetajući može upoznati Sinišu Sergu, Doriana Licula, Floriana Radičanina i ostalu ekipu vrhunskih vinara. Svi oni će vas vrlo rado upoznati s načinom proizvodnje i okusom Malvazije te počastiti finim istarskim pršutom koji se, za razliku od dalmatinskog, ne dimi i nema kožu.

Što li bih još mogao reći o ovom ilirsko-keltskom gradiću?

Da! Iliri su, nakon Kelta, također imali umočene prste u njegovo stvaranje. (Oprostite, zaboravio sam to ranije spomenuti!) Pod današnji Labin spadaju mjesta Bartići, Breg, Duga Luka, Gondolići, Gora Glušići, Kapelica, Kranjci, Marceljani, Presika, Rabac, Ripenda Kosi, Ripenda Kras, Verbanci, Rogočana, Salakovci i Vinež.

Grad okružuju guste zelene šume koje vas pozivaju na izlete. Prepune su puteljaka i planinarskih staza koje nestrpljivo čekaju vaše korake. Ja ću se zasigurno vratiti prvom prilikom.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments