NE MOŽEMO VIŠE ČEKATI

Na Cvjetnom trgu u Zagrebu opbilježen Svjetski dan upalnih bolesti crijeva

tekst i foto: Lahorka Rožić
OLYMPUS DIGITAL CAMERAHrvatsko udruženje za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis – HUCUK obilježilo je Svjetski dan upalnih bolesti crijeva  9. lipnja 2013. na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Uz ugodno okupljanje građana oko HUCUK-ovog štanda s kojeg su se dijelile brošure i letci o liječenju Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, svi su zainteresirani mogli dobiti korisne informacije i savjete vezane uz bolest i rad udruge.

Oboljeli od ovih dviju bolesti mogli su međusobno podijeliti iskustva, dobiti potrebne informacije o bolesti, savjete i podršku.

Cilj je bio da se građani i šira javnost upoznaju s upalnim bolestima crijeva i poteškoćama s kojima se oboljeli susreću u svakodnevnom životu.

HUCUK je prilikom obilježavanja Svjetskog dana upalnih bolesti crijeva ukazao na  određene probleme na koje oboljeli nailaze u društvu. Promovirao je svoju kampanju „Ne možemo više čekati“ tražeći veći broj specijalista za upalne bolesti crijeva, dnevne bolnice i ambulante za hitnu kontrolu u svim regionalnim centrima, dostupnost biološke terapije svima kojim je potrebna, utvrđivanje kriterija za stupanj tjelesnog oštećenja i radne sposobnosti za ostvarivanje prava oboljelih, službeni registar oboljelih koji još uvijek ne postoji.

U Hrvatskoj živi oko 5000 a u Europi oko 2 milijuna oboljelih od ovih bolesti. Broj oboljelih u razvijenim zemljama tijekom zadnjih pet desetljeća povećao se deset do petnaest puta i stalno raste. Sve više pogađa mlade ljude: djecu i adolescente.

Za uspješno liječenje upalnih bolesti crijeva uz lijekove je izuzetno važna  odgovarajuća prehrana stoga je „Brošura o prehrani oboljelih od upalnih bolesti crijeva“ autora prof. dr. sc. Željka Krznarića i dr. sc. Darije Vranešić Bender i ove godine plijenila pozornost kao i brošura za oboljele „Liječenje Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa“ autorice dr. sc. Silvije Čuković-Čavka, dr. med.

Kampanje “Ne možemo više čekati” na obilježavanju Svjetskog dana upalnih crijeva, privukla je veliki broj građana i članova udruge.

                                                                                                                 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments