RODILA SE ISKRA

tekst: Sonja Breljak
mislav-antolovic625pxBerlin/ U berlinskoj Wirchow klinici, u srijedu, 11. prosinca oko 15 sati, rodila se Iskra Antolović, djevojčica koja, baš prema značenju svog imena, nosi iskre nade u izliječenje starijeg brata Mislava. Pisali smo o tome. Čitali ste, nadamo se.

No, evo ponavljamo ukratko. Stariji brat, novorođene Iskre, Mislav Antolović, desetgodišnjak velikih, veselih očiju, boluje od teške i rijetke genetske bolesti “fankonijeva anemija“ koja uzrokuje prestanak rada koštane srži.  Šansa za Mislavovo izliječenje je u presađivanju koštane srži. No, nigdje odgovarajućeg davatelja, niti u bližoj obitelji a niti šire u svijetu.

Možete li sad razumjeti koju iskru nade nosi bratu Mislavu, novorođena, umjetnom oplodnjom u dalekom Chicagu, začeta, Iskra. I kako voljena i željena novorođena djevojčica može biti. Jer, iz pupkovine kojom je novorođenče bilo povezano s majkom Ivanom, dolazi vrlo izvjesna mogućnost presađivanja koštane srži Mislavu.

Odmah po porodu mame  Ivane i rođenju male Iskre, berlinski liječnici su uzeli pupkovinu na ispitivanje. Sad se čekaju dalji koraci. Kako smo i pisali, hrvatsko zdravstveno osiguranje preuzima toškove liječenja Mislava ali ne i troškove poroda i boravka u bolnici mame i bebe kao niti troškove boravka ikog od obitelji u Berlinu u vrijeme Mislavovog lečenja koje će potrajati i do devet mjeseci. Primjerice, samo troškovi poroda i boravka bebe i mame u bolnici iznose i preko 6000 eura. Obitelj se obratila molbom za pomoć putem pisma mame Ivane.

Zavičajni klub “Brođani” spremno je poveo inicijativu, obavijestio širu javnost putem letka na hrvatskom jeziku, a ovih dana i na njemačkom jeziku na štandu kojeg Brođani imaju u Lichtenrade. Brođani su već ovih dana na račun obitelji Antolović, točnije tate Slavena, uplatili svoj novčani prilog. A pozivaju i sve ostale koji to mogu učiniti da se tome pridruže.

Hrvatski glas Berlin je žurno informirao o ovom slučaju. Pomogli smo vrlo rado i izradu letka “Pomozimo Mislavu” kojim se poziva na humanitarno djelo. Činimo to i ovim tekstom. I sami ćemo dati prilog. A i vas pozivamo.

Mislav Antolović treba  našu pomoć. Svaki prilog je dobrodošao. Pomozite, ako možete!

Račun Mislavovog tate glasi: Slaven Antolovic, Vjenac Rudera Boskovica 2/9, 32000 Vukovar
IBAN: HR1423400093212450051, SWIFT: PBZGHR 2x, broj računa u PBZ (Slaven) 20190567983x

Pomoći se može i putem računa berlinskih “Brođana”, uz naznaku “za Mislava” te pritom za uplaćeni iznos od minimalno stotinu eura, dobiti i potvrda koju darovatelj može priložiti Finanzamtu.

Račun “Brođana” je: IBAN: DE13 100400000880652300, BIC: COBADEFFxxx

Detaljnije informacije: Elizabeta Kopić, dopredsjednica “Brođana”, tel.: 0176 845 036 12

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elizabeta Kopic
Elizabeta Kopic
10 years ago

Dragi citatelji, obzirom da nisam mogla docekati da mi netko javi kako je i kada prosao porod koji je bio zakazan za 9 sati, oko 17 sati nazvala sam obitelj Antolovic i na telefon se javio Mislav sav sretan i odmah kao iz topa kaze: “Baka Lizo dobio sam seku Iskru” Bila sam i sama sretna da je sve proslo u najboljem redu kako mi je na telefon rekla Mislavova baka koja je s njima dosla u Berlin. I tata Slaven je stigao u Berlin i bio prisutan kod poroda njihove zeljno ocekivane Iskre. Sada nam jos ostaje presadivanje maticnih… Read more »