MATICA NAGRAĐUJE ZASLUŽNE

Matica hrvatska dodijelila nagradu – Zaslužnik / zaslužnica Matice hrvatske

prilog: Nikola Šimić Tonin

Matica hrvatska pokrenula je 2023. godine novu nagradu – Matičin zaslužnik ili zaslužnica, a prvu takvu nagradu primio je Josip Brleković, dugogodišnji Matičin zaposlenik i jedan od najboljih poznavatelja povijesti najstarije hrvatske kulturne institucije.

Nagrada je osmišljena na prijedlog Matičina predsjedništva. Dodjeljuje se u obliku 3D loga Matice hrvatske, autora Borisa Ljubičića, a na prijedlog akademika Stjepana Damjanovića nosi naziv „Zaslužnik/ica Matice hrvatske“.

Nagrada se može dodijeliti članovima, zaposlenicima i nečlanovima koji su pridonijeli boljitku Matice hrvatske. Bilo koji član može svoj prijedlog uputiti Predsjedništvu, a konačnu odluku o dodjeli donosi Glavni odbor.

Nagrade koje su dodijeljene 26.10. 2026. godine: Nagrada “Zaslužnik Matice hrvatske” za očuvanje hrvatskog identiteta dodijeljena je Ernestu Fišeru, predsjedniku Ogranka MH u Varaždinu i glavnom uredniku časopisa “Kolo”; Renati Husinec, predsjednici Ogranka MH u Križevcima; Ivanu Janešu, predsjedniku Ogranka MH u Čabru; dr.sc. Marijanu Brajinoviću, bečkom Hrvatu, znanstveniku, austrijskom ministru- savjetniku u mirovini, prisegnutom sudskom tumaču i prevoditelju, utemeljitelju i osnivaču Austrijsko-hrvatskog društva koje skoro 30 godina aktivno djeluje na području Austrije i Hrvatske te Jánosu Römeru, uredniku i autoru emisije „Govorimo hrvatski“ na Hrvatskom radiju.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments