VIDIMO SE NA FEJSU

vidimo-se-na-fejsu_naslovnicaKako piše kolegica Jelena Pervan na www.klinfo.hr naša draga Sanja, a mislimo naravno na Sanju Pilić, našim čitateljima poznata i po rubrici Sanjine priče. E upravo ta Sanja (a tko bi drugi), objavila je nedavno novi roman modernog naziva “Vidimo se na fejsu!”. Roman je izašao u izdanju Mozaik knjige, ilustrirao je Niko Braun, a cijena knjige je 59 kuna.

“Vidimo se na fejsu!” je spomenar svega važnog i pozitivnog u životu moderne djevojčice i dječaka.

U vremenu u kojem je gotovo nemoguće pronaći klinca bez otvorenog Facebook profila, ne čudi da je upravo ova popularna društvena mreža postala temom najnovijeg romana obožavane spisateljice za mlade, Sanje Pilić. Knjiga „Vidimo se na fejsu!“, bez sumnje se može svrstati među Sanjine najbolje romane, a o tome svjedoči podatak da je doživio drugo izdanje i prije same promocije. Roman je topao i životan prikaz ispreplitanja stvarnog i virtualnog svijeta, bez nametljivih primjedbi i pohvala te spomenar svega pozitivnog, duhovnog i bitnog u životu moderne djevojčice i dječaka.

Nedavno je u Zagrebu predstavljen roman Vidimo se na fejsu, popularne spisateljice Sanje Pilić. Uz autoricu, o knjizi su govorili urednik Zoran Maljković i književna teoretičarka Marina Gabelica.

Pisan prepoznatljivim, suvremenim stilom, roman govori o trinaestogodišnjoj Ani koja, kao i svi Sanjini likovi, pomalo ne pripada svijetu u kojem živi. Ana pohađa glazbenu školu, sluša klasičnu glazbu, odijeva se kao da je došla iz nekog drugog doba i ne vidi zanimljivost u oponašanju drugih. Ana je u svojoj jednostavnosti posebna. Samim time što je najobičnija djevojčica, izdvaja se od ostalih jer praćenje trenda za njezine vršnjake znači ulaziti u dobro osmišljene kalupe i postepeno se prilagođavati masi.

Ipak, Ana nije odoljela trendu društevnih mreža pa je kao i većina vršnjaka pomalo ovisna o Facebooku. I ona, kao mnogi, broji lajkove koje dobiva na statuse, slike i glazbene poveznice. Na Facebooku najviše uočava svoju posebnost jer shvaća da sav kvalitetan sadržaj koji lijepi na svoj zid prolazi neopažen, za razliku od gluposti koje stavljaju njezini virtualni prijatelji i za to dobivaju komentare, lajkove, smajliće.  Često se pita isplati li se biti drugačiji i treba li zapustiti dio sebe koji je priječi u tome da bude kao i ostali. Pomoć traži i na popularnom televizijskom Astro showu kao i kod susjede gatare.

Ana ipak ostaje svoja te Facebook ne koristi za samopromociju i stvaranje lažne slike o sebi već za razgovor, druženje i traganje za sebi sličnim osobama.

Na fejsu upoznaje zanimljivog dečka zagonetnog imena, ali i stupa u kontakt s vlastitim, suvremenim anđelom koji joj pomaže u rješavanju njezinih dilema.

Sanja Pilić najčitanija je autorica za djecu i mlade na ovim prostorima, a najnoviji roman dobro razjašnjava zašto je tomu tako.

Suvremena tematika, neodoljiva fabula s tračkom duhovnosti i fantastike te čisti, neiskvareni i obični likovi koji se ističu svojom dobrotom i jednostavnošću brzo pronalaze put do dječjih srca. Sanja je zagovarateljica pravih vrijednosti koju  neka djeca, zbog nametnutih obrazaca ponašanja, često zapostavljaju i trude se biti ono što nisu.

Sanja ne kudi Facebook niti ga hvali. Daje iskren uvid u ono što se na njemu zaista događa. Propitkuje i temu roditelja na Facebooku te svrhu društvenih mreža koja je u konačnici, ako se one odgovorno koriste, vrlo pozitivna i produktivna. Humor je Sanjino prepoznatljivo oružje kojim se bori protiv raznih društvenih nepravilnosti i stereotipa, a u ovom je slučaju to prikaz društvenih mreža te gatara.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments