NOVI ZADACI ZA HRVATSKU

tekst i foto: Sonja Breljak
022Berlin
/ Josip Juratović, SPD-ov zastupnik u njemačkom parlamentu, čovjek iseljeničkih i hrvatskih korijena je nedjeljnu večer 30. lipnja i pola noći kada je Hrvatska 1. srpnja postala punopravnom članicom Europske unije, proveo s berlinskim Hrvatima, točnije na svečanosti koju je priredio Savez hrvatskih društava Berlina u prostorima Hrvatske zajednice.

Josip Juratović je bio vidno zadovoljan programom i izrazito dirnut i ponosan trenutkom koji doživljava Hrvatska.  Taj trenutak je komentirao sljedećim riječima:

Ovo je veliki dan za Hrvatsku a i za Europsku Uniju. Deset godina nakon otvaranja pristupnih pregovora, napokon je
okončan mukotrpan put, Hrvatska je danas u EU.
Ovaj pristup nije završetak hrvatskog putovanja u EU, proces transformacije ovim ne završava, pristup je zapravo polazna točka za nove zadatke.

U Bruxellesu i Strasbourgu, Hrvatska mora sudjelovati i doprinositi razvoju EU. Hrvatski zastupnici i diplomati se moraju usredotočiti na novo polje suradnje, kako bi Hrvatska gradila Europsku budućnost, te istovremeno uspješno zastupala svoje interese za zajedničkim europskim stolom.

Na Zapadnom Balkanu Hrvatska je model i uzor stoga će na Hrvatskoj biti veliki zadatak da odradi posao posrednika u pristupnim procesima ostalih država u Regiji. U toj ulozi Hrvatska će pomoći u oblikovanju budućnosti europskih ciljeva.

Ulaskom, Hrvatsku očekuje novi posao, naime izvješće EU komisije naglašava da se u Hrvatskoj još mora raditi na sudstvu koje treba biti brže i pouzdanije kako bi pratilo europske standarde.

Hrvatska se također suočava sa ekonomskim i socijalnim izazovima. Hrvatskoj stoga treba dugoročna investicijska strategija kako bi gospodarski bila raznovrsnija a time bi imala i stabilan dotok kapitala.

Međutim, najveći društveni zadatak čeka u Vukovaru, gdje još uvjek postoje dvije škole pod jednim krovom. Škola je najvažniji element socijalizacije a ovim principom odvojenih škola institucionalizirana je segregacija, što je svakako suprotno od temeljnih evropskih vrijednosti.

Ovdje je, osim države, potrebna i volja pojedinaca, da pokrenu pozivanje na dijalog, solidarnost, kako bi suživot krenuo u svjetliju budućnost.

Hrvatska mora nastaviti raditi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva, uravnoteženog gospodarskog I društvenog razvoja I interesa građana, zato članstvo ne bi trebalo biti cilj, nego orijentir prema europskim vrijednostima, kako bi mogla nastaviti rasti sa Evrospkom zajednicom.

Prvi srpanj je europski i hrvatski praznik! EU je bogatija za članicu više u zajednici demokratskih vrijednosti a Hrvatska postala ravnopravni partner u izgradnji Europe mira i blagostanja. 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments