ZNATI DOŽIVJETI

Iz HKM Berlin uskoro odlazi put Münchena, mladi svećnik fra Ivan Ante Rozić

tekst i foto: Sonja Breljak

DSC07492Berlin/ Iako se to, kako nam reče župnik fra Petar Čirko, već neko vrijeme “zna” i prenosi usmenom predajom, službena potvrda skorih personalnih promjena u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin, iz splitske Provincije presvetog otkupitelja, stigla je tek s kraja prošloga tjedna.

A ona kaže kako će uskoro, nakon godišnjih odmora, mladi fra Ivan Ante Rozić svoj svećenički život dalje nastaviti razvijati u Münchenu.

A u Berlin će stići mladi svećenik fra Ivan Macut porijeklom iz (ili od) Vukovara koji je 29. svibnja ove godine u Rimu doktorirao iz ekumenske teologije.

Fra Ivan Ante Rozić je u Berlinu dvije godine. Dvije godine?! A kao da je jučer bilo! Rođen je u Stuttgartu. Na mjesto dušobrižnika u HKM Berlin stigao je kao mladomisnik,  u ljeto 2011. godine, nakon što je , danas pokojni, i u sjećanjima ovdašnjih vjernika još vrlo živi, fra Stipe Čirko, dobio premještaj  u Köln.

Fra Ivan je uskoro svojim duhovnim i sadržajnim propovjedima, osvojio srca berlinskih Hrvata. Pokazao je posebno  zanimanje za rad i djelovanje mladih kroz Framu i Zbor mladih. Često smo ga susretali tamo gdje su mladi molili, plesali, pjevali …

S mladima je podijelio doživljaj svojevremenog dolaska pape Benedikta u Berlin, tople trenutke kad je zbor mladih pjevao u programu dočeka, pa onda i putovanje u Sisak na susret katoličke mladeži, Euharistijski kongres mladih u Köln. Dijelio bi s njima uzbuđenje pri polasku kao i prezentacije doživljaja po povratku. Pripovjedali su kasnije mladi vjernici kako za putovanja u autobusu fra Ivan zna prelijepo, duhovno govoriti, odgovarati i na pitanja mladih.

To iskustvo putovanja s fra Ivanom  podijelih ove godine za odlaska na hodočašće u Hildeshaim. Molitva, pjesma, šala, druženje, duhovni razgovori, pitanja i odgovori. Osta mi u sjećanju i ova lijepa pripovjest:

Sjedio čovjek na obali rijeke. Sam. Lovio ribu. Zabacio štap i udicu i čeka. Kad …eto ti drugog, primače se pa veli:
– Eto, ti tako sjediš tu na obali. A da imaš kakav čamac, možda bi odveslao malo dalje gdje je dublje i ima više ribe.

– I šta onda? kaže prvi.

– E pa, ulovio bi više!

– Čemu to? I šta onda?

– Onda bi od zarade kupio veću brodicu.

– I onda?

– E, onda bi kupio veliki brod i unajmio brojnu posadu.

– I čemu sve to?

– Onda bi drugi radili za tebe a ti bi uz rijeku sjedio i uživao!

-Pa šta sad radim?!

Pouka: Treba znati koristiti i uživati svaki mogući trenutak, uživati u malim stvarima.

/Fra Ivanu zahvaljujemo na susretljivosti, dobroj volji i ugodnoj suradnji. I želimo puno uspjeha u daljoj svećeničkoj službi,  vrijeme ispunjeno lijepim duhovnim susretima i naravno, dobro zdravlje koje će to sve omogućiti/

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments