ZABORAVLJENA BAMIJA

Rižoto s bamijama

piše: Emil Cipar
OKRAOvih dana objavih na fejsu sliku bamije iz mojega vrta i ona je pobudila veliko zanimanje, a dosta prijatelja nije ni znalo o kakvom se povrću radi.

Zanimljivo je to, jer je bamija jedna od najstarijih kulturnih biljki. Uzgajali su ju još stari Egipćani.

U mome djetinjstvu, u Bosni, bamija je bila obvezno povrće u svakom vrtu. Kada smo se 1956. preselili u Hrvatsku, prestali smo uzgajati bamiju, a njeno mjesto u vrtu i u kuhinji preuzele su mahune.

S bamijom sam se ponovo susreo u Njemačkoj. Mogla se je kupiti u orijentalnim trgovinama, a s vremenom i u mnogim drugim.

Orijentalna kuhinja nezamisliva je bez bamije, ili okre, kako se zove i na njemačkom. Priprema se na bezbroj načina, ali meni je najbolja pirjana i s rižom servirana. Izvrstan je prilog uz meso.

Poželjeh se bamije, pa sam prilikom moje ovogodišnje posjete Njemačkoj navratio kod Hasana koji posjeduje jedan fast-food restoran u Remscheidu.

Hasana poznajem gotovo 30 godina. Nekada smo radili zajedno, a onda je Hasan sa svojom obitelji otvorio restoran.

Njegova punica je izvrsna kuharica i uz uobičajeni kebab nude bezbroj drugih jela: …sarmice u lišću vinove loze, juhu od leće na bezbroj načina, ukusne baklave, halvu, hurmašice… O janjetini da ne govorim.

A sad mi se jele bamije.

Elem… navratim kod Hasana, popijemo čaj zajedno, popričamo o dobrim starim vremenima… Toliko vremena mora biti, inače niti ne treba svraćati kod Hasana.

Ispričam mu želju kako mi se jedu bamije, ali samo bamije, nikakva janjetina, nikakvi dodaci …eventualno malo riže i ništa više.

I da skratim priču …prijalo je izvrsno. Jeli smo zajedno, zalijevajući turskim čajem iz tipičnih staklenih čaša.

Čvrsto odlučim uzgajati bamije u mojemu vrtu. Vratio sam se iz Njemačke usred ljeta, kasno za sijanje, ali imam dovoljno „ludu“ sestru, koja je to učinila za mene.

Ovogodišnja berba je zbog suše vrlo ugrožena. Ipak …ja uporno zalijevam svaki dan. Bamije ću pustiti da dozore, jer mi je potrebno sjeme. Ovo sada posađeno, vuče korijenje još iz Bosne, a novoga nema za kupiti.

Čudno je to kako ovo vrlo ukusno povrće nije našlo svoje obožavatelje. Uspijeva svugdje tamo gdje uspijevaju i mahune i uzgoj je vrlo sličan, ali o tome ne bih sada.
Sada bi vam preporučio jedan recept s bamijom. Zabilježio sam ga po uputama Hasanove punice. Čuo sam kako se bamija može nabaviti na tržnicama u Zagrebu i Karlovcu, a ponekad i na ostalim tržnicama u Hrvatskoj. U Njemačkoj tako i tako. Vidio sam ju ponekad i stranima trgovačkim lancima, ali je prilično skupa kod njih.

Kako rekoh …bamija i mahune su po načinu pripremanja vrlo slične. I jedno i drugo valja prvo prokuhati u slanoj vodi.

Rižoto s bamijama

f1f587973b657480bd2cb861bbb6f640

-500g teletine bez kosti (može i junetina ili janjetina)

-3 glavice crvenog luka

-500g bamije

-200g riže

-3 svježe rajčice

-4 žute ili zelene paprike

-Malo mljevene crvene paprike (slatke)

-100ml ulja

-Soli i papra u zrnu

A način pripremanja je sljedeći:

-Teletinu oprati i nasjeckati na komade.

-Luk sitno nasjeckati i na 80ml vrelog ulja ispržiti da dobije zlatnožutu boju.

-Dodati tomu mljevenu papriku i meso, posoliti i pirjati. Pomalo dolijevati vodu da meso ostane napola mekano.

-Rižu ispržiti na 20ml ulja da postane staklasta. Sve to složiti u lonac, najbolje zemljani ako imate takav, meso staviti u sredinu, a oko njega rižu.

-Bamiju prokuhati u slanoj vodi, kojoj smo dodali malo octa i ocijediti.

-Papriku bez sjemena izrezati na šire kolute, a rajčicu na kriške, pa oko mesa složiti bamiju, na nju papriku, a onda rajčicu.

-Posoliti i dodati biber u zrnu.

-To zaliti kipućom vodom i peći u srednje ugrijanoj pećnici oko 90 minuta.

turkischer-tee_2609987I to je cijela umjetnost. Uz to se jede svježa lepinja, koja se ne reže nožem, već lomi na komade.

Možete, a ne morate uz to piti i turski čaj iz staklenih čaša. Mislim kako bi izvrsno sjeo i dobro rashlađeni gemišt od kutjevačke graševine.

Želim vam dobar tek!

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tomislav
9 years ago

Još recepata može se pronaći kod OPG Zejbek u Krnjaku u Hrvatskoj koji uzgaja više od 20 vrsta bamije i od njih radi razne proizvode poput melema, ulja, krema, sapuna. http://www.bamija.hr