RODNA GRUDO, TEBE SANJAM

Održana humanitarna zabava Konjic -Klis

tekst i foto: Sonja Breljak
179Berlin/
U organizaciji Hrvata porijeklom iz Konjica i okolice, organizirana je druga po redu humanitarna zabava Konjic -Klis.  Kroz program večeri je vodila Matea Marić.

Kroz cijelu minulu povjest se radilo, gradilo, napredovalo a onda bi se sve opet u ratnim pohodimo porušilo; žitelji su odlazili i nestajali ali bi se opet okupila potrebna masa onih koji bi obnavljali i obnovili i život i sredstva za život …

To je ona trajna i nepresušna NADA  u čovjeku da koliko god zlo bilo jako  i uništavalo sve, LjUBAV je u stanju podizati, obnavljati, graditi i na zgarišta povraćati …zato se nadamo da će se i ovo stanje danas prebroditi i da će Konjic i Klis opet biti jaki i snažni, izgrađeni i obnovljeni, naseljeni i raspjevani.

Pa da bi se Konjic i Klis radovali ljepšim danima i bolje sutra i mi ćemo večeras tomu doprinijeti. Tako, sav prihod ovog našeg druženja ide za pomoć ratom oštećenih crkava u Konjičkom i Klišanskom kraju, rekla je u uvodu Matea Marić opisujući kratko i zemljopisni položaj Konjica.

O Klisu i njegovoj povjesti govorila je Klišanka, Anela Mijić.

Samo na području Klisa živjelo je prije rata preko 5000 Hrvata a danas tu brojimo svega nekoliko stotina žitelja. Na ovom se području nikada nije lagodno živjelo. Razloga za tugu i plač bilo je uvijek: rat, izdaja, progon, ali u ovom narodu uvijek se našlo i razloga za pjesmu i radost.Napustili smo svoja ognjišta a sa sobom smo u sjećanju ponijeli naše običaje, kola, trusu, trojanac, poskočicu, gangu, bećarac …

U progonstvu poznati pjesnik ovog kraja piše i poznate stihove: “Rodna grudo, tebe sanjam, sanjam tvoju vodu bistru, prenem se al u tuđem sam mistu”, podsjetila je Anela Mijić.

U uvodu večeri pozdravljeni su posebno svećenici HKM Berlin, fra Petar Čirko, fra Radoslav Tolić i fra Ivan Macut kojemu je ovo bio prvi susret s akcijama i  zabavama berlinskih Hrvata nakon što je prošle nedjelje započeo svoj svećenički rad u Berlinu. Izmolila se i molitva a i zapjevala “Lijepa naša”.

Potom su tijekom večeri u bogatom programu nastupili folkloraši HKM Berlin s običajima, pjesmom i kolima Hercegovine; vode ih Katarina Čarapina i Ivan Bačak. Svirao je i mladi, izvrsni gitarist Mario Raič, iako se mora priznati da na ovakvim zabavama, njegova glazba i virtuoznost ne nalaze dovoljno pažljivo uho slušatelja. Više mu odgovara i priliči mir i mogućnost glazbenog izraza a i uživanja u njemu, dvorac Charlottenburg i Blistava noć klasike, no Mario ima dobro srce, htio je pridonijeti humanim nakanama organizatora pa i na svoju štetu. Pjevala je ovom prigodom i ženska vokalna skupina DueDeni (pjevali su: “Nisam dugo pivala kroz selo”, “Evo lita i Velike Gospe”, “Moja mama” i “Zapjevajmo Hercegovci”), svirao Zlatni Ritam kojeg čine Ivanka i Tomi Gelo kao i band Stari kamen pojačan Stjepanom Džolićem. Diplao je diplar Milan Begić, za ovu prigodu pristigao iz domovine. A pravo iznenađenje priredile su članice KUD-a Bugojno i Konjic, odličnom izvedbom pjesama specifičnih za krajeve iz kojih dolaze. Nosile su i narodne nošnje toga kraja koje su sve nabavile vlastitim trudom i o vlastitom trošku. Bravo!

Nije čudo da je, kod ovako obimnog  programa ove zabave, prve nakon ljetnih praznika, publika koje je ispunila dvoranu, riješila ostati do zore. Bila je to više nego ugodna prigoda. Priznanje organizatoru za trud, dobar program i ugođaj a i za dobrotvornu nakanu, svakako!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments