MASKE NISU PALE

Održan 6. Brački nacionalni karneval
tekst i foto: Ivo Dorotić
P1190028Kada je prije šest godina krenuo Brački karneval, nitko nije ovako nešto očekivao. Ovaj festival je svake godine bolji, a ove godine je doživio i svoj vrhunac. Ono što su pokazale pojedine grupe bila je prava umjetnost.
Dvije grupe ću ipak izdvojiti. Prva je grupa Bolivijanaca koji žive i rade u Bergamu, njihovi kostimi i ples su me odveli na karneval u Riu. Svi koje sam pitao što misle o Karnevalu, svi su se odmah sjetili mladosti iz Bolivije.
P1190057
Odmah do njih su bili VESELI OLDTIMERI iz Rijeke, naši stari prijatelji i pokretači ovog Karnevala. Obučeni u svijetlo plave kostime i sa valcerom “Na lijepom plavom Dunavu”. Taj ples na kraju je bio šlag na tortu.
Sudjelovali su:  grupa iz Budve/Crna Gora uz još tri manje grupe iz Rijeke. Naši prijatelji iz Krvavice koji su isto kao i grupa iz Budve/Crna-gora. Draške Maškare djeluju na području Rijeke već četrnaestu godinu.
Udruga “Kunpanja iz Halabuja”, Halabujski Zvončari su priznati u svijetu kao nematerijalno kulturno dobro u Hrvatskoj i pravi su brand.
P1180995Udruga iz Mirandole, PRINCIPATPDI FRANCIA KORTA, oni kažu da im Brač napuni baterije za čitavu godinu.
Iz Lugagnana dolazi grupa lO TIZIGANO, oni su naročito popularni u Njemačkoj.
Iz Mestre pored Venezie, karnevalska udruga AMICI DEL KARNEVALE DI VENEZIA
Domaćini su pripremili crni rižot, srdele pečene i slane, kao i skuše i domaće kolače.
Mnogobrojni sponzori, kao i vrijedne sumartinske domačice Darka, Jelkica, Dolores, Josipa, Radmila i Jelena …pomogli su ostvarenju ovog karnevala.
P1180965OLDTEIMERI iz Rijeke su jedna od najpoznatijih grupa u Hrvatskoj. Predsjednica udruge je rođena Sumartinka Đurđica Margetić. Oldteimeri su samo u 2012. imali 35 putovanja, što u zemlji, što u inozemstvu. Oni su sa svojim Boljanima i Supetranima bili u Strumici i Prilepu, 4 puta na velikim karnevalima u Srbiji, nastupali u Crnoj Gori, bili u BiH u Čapljini, a da ne spominjemo karnevale u Hrvatskoj i to uvijek o svom trošku.
P1180964
Još jedna sitnica … karneval je u Rijeci bio 1449. zabranjen, ali usprkos svemu nije ga nikad nitko za stalno zabraniti ili ugušiti mogao!
Suvereno, kroz čitavu večer je vodila “crna mačka” simpatična službenica Turističkog, Petra.
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Martina Rendic
9 years ago

Postovani gospodine Dorotic

Clanak o 6.brackom medjunarodnom karnevalu koji ste prenjeli bio bi potpun da u njemu stoji i tko su organizatori cijelog dogadjaja. E pa u ime njih izrazavam ovu kritiku a organizatori su CZK Bol i jedina karnevalska udruga na otoku Bracu a to su “Monade” iz Supetra.
Do nekog drugog novog karnevala lipi Vam pozdrav s Bozicnog domjenka gore navedene Udruge

keti
keti
10 years ago

Prekrasan članak,hvala gosp. Ivo !

Valentina
Valentina
10 years ago

Lipo je ovo procitat i to u Hrvatskom Glasu Berlin,
Hvala sjor Ivo i pozdrav iz Sumartina!!

Đurđica Margetić
Đurđica Margetić
10 years ago

Vrlo korektan natpis, zahvaljujem autoru i nadam se da će i dalje pratiti BRAČKI KARNEVAL, kojega će 2015. godine svijet upamtiti više, jer smo upornošću uspjeli dobiti i 35. konvenciju Federacije europskih karnevalskih gradova u Bolu….
Đurđica Margetić