PODUPRIJETI INTEGRACIJU

tekst i foto: Sonja Breljak
josip-juratovic Nakon što su 22. rujna održani parlamentarni izbori na kojima je Unija (CDU i CSU) osvojila 41,5 procenata glasova, ispred SPD-a sa 25,7 te Linke sa 8,6 i Grüne sa 8,4 procenta glasova,  stupio je, sukladno izbornim rezultatima, na političku scenu Njemačke 17. po redu saziv Bundestaga,

Naravno, u novom sazivu Bundestaga koji broji 616 zastupnika, najviše je onih iz redova CDU-CSU (303) te SPD(186). Prema informaciji za novinare odaslane danas, iz frakcije SPD-a obavještavaju javnost kako je, u usporedbi s drugim strankama, u njihovim redovima najviše onih sa stranim porijeklom.

Time je, tvrde, SPD dobio novo, drukčije, različitostima bogato, lice. Pa se navode imena trinaest zastupnika Bundestaga, stranog porijekla: dr. Karamba Diaby za  Sachsen-Anhalt, dr. Daniela De Ridder i Sebastian Edathy za Niedersachsen, Aydan Özoguz, Metin Hakverdi i Niels Annen za Hamburg, dr. Katarina Barley za Rheinland-Pfalz, dr. Lars Castelucci i Josip Juratovic za Baden-Württemberg, Cansel Kiziltepe i Swen Schulz za Berlin te Mahmut Özdemir und Gülistan Yüksel za  Nordrhein-Westfalen.

– Želimo u novom sazivu Bundestaga, jače potaknuti integraciju, učiniti je stvarno vidljivom, kaže se u priopćenju SPD-a.

Na ponovnom izboru u Bundestag, čestitamo Josipu Juratoviću, jedinom zastupniku Bundestaga, hrvatskog porijekla.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
10 years ago

Ispričavam se ako sam nekome možda sa mojim komentarima dosadan. Slično je to bilo u ona vremea sa mnogim našim iseljenicima,naravno sa svima onima koji su htjeli nešto više u životu biti i postati,na taj način i zaraditi.Njemci su im svima dali priliku za bolje radno mjesto i životnu šansu. Ono što bi htio ovdje pridodati smatram za vrlo važnou činjenicu i u Hrvatskoj politiki, društveno i gospodarski.A to je, da je Gospodin Juratović,uz sve svoje znanje,sposobnosti i vrline ujedno i dobar radnik,a Njemci,Austrijanci,Švicarci ali i druge već demokradski razvijene moderne nacije, nagrađuju,cijene i štite upravo dobre i marljive radnike,na… Read more »

Ivo Dorotic
Ivo Dorotic
10 years ago

70-ti sam bio i sam član SPD i imao sam čast upoznati neke vrhunske političare, a prije svega
Willya Brandta.Poznam i gospodina Juratovića i poznata mi je krilatica koja ide Bundestagom, njegovi kolege kažu “Da je njgova najveća mana, što puno voli Hrvatsku!” Inaće je gospodin ili genose Juratović je jedan ugodni sugovornik.
Sretno mu bilo u novom mandatu.

Milica Schmidt
Milica Schmidt
10 years ago

Puno sreće i uspjeha želim!

Josip Mayer
10 years ago

Svaka čast Gospodinu Juratoviću Čovjek je to hrvatskih korjena, koji je od automobilskog mehaničara.. stigao do njemačkog.. Parlamenta i to na način, uvjek spreman učiti,snimati,slušati i druge radne kolege.Što mu je dodatno kako i sam kaže,pridonjelo uz prijateljstvo i znanju i struci i poslu u SPD-u kojeg rado obavlja u njemačkom Bundestagu.Dok se u Hrvatskoj politiki,baš i ne sluša ni ne snima rado od drugih kolega u hrvatskom Parlamentu od onih koji bolje znaju..Ako već da, to ide jako teško..Pa je ovo dobar primjer kako se radi,mnogim Hrvatskim političarima,koji politiku obnašaju a nisu je studirali.Upravo za smanjenje raznih nesporazuma i… Read more »

Elizabeta Kopic
Elizabeta Kopic
10 years ago

Iskrene čestitke Gospodinu Juratoviću!