VREMENSKA PROGNOZA

„Nad gradom danima vise iste kulise.“

piše: Martina Budimir
Dobra večer, dragi moji! Iako bismo vas htjeli razveseliti malo optimističnijim vijestima o vremenu koje nas čeka, nažalost, i ovaj vas put moramo razočarati. Možemo vam samo savjetovati puno strpljenja, višeslojnu odjeću i debelu kožu kojima ćete se prilagoditi svim izazovima koje nam donosi i sutrašnji dan.

Obavezno ponijeti neko obrambeno sredstvo, preporučljivo je vrlo čvrsti kišobran, za sve što će se i sutra obrušiti na vas. I ne zaboraviti obavezan modni assessoire, gumene čizme, jer čeka nas još jedan dan gaženja po mulju i kaljužama. Podsjećamo da je preskakanje i izbjegavanje prepreka i zamki postalo nacionalnim sportom, svakodnevna tjelovježba da bismo ostali fit.

Ne smijemo zaboraviti na jutarnju maglu koja se može zadržati i cijeloga dana. Molimo, ne srljati kao… Ne dajte ni da vas iznenadi jutarnji mraz u rujnu. Pa navikli ste na njega i tijekom ljetne špice! Sjetite se osjećaja jeze koji vas obuzme svakim pritiskom metalne kvake nekih vrata, neke službe stvorene i otvorene samo za vas!

I najviše temperature sutra će se opet zadržavati ispod ništice. Neka. Dobro je da se ne opustite! Ne zabrinjavajte se zbog polja povišenog tlaka nad cijelom zemljom. Naučite više, to nije ništa loše, naprotiv, polje povišenog tlaka podržava stabilno vrijeme i štiti od svih neugodnih iznenađenja.

Nad cijelom su zemljom i sutra mogući jaki orkanski vjetrovi. Garanciju vam zaista ne možemo dati. Ako i koga pogode, znat će! Danas je ionako sve relativno. Nautičarima koji nadobudno plove burnim morem naše zemlje i prkose sudbini možemo poželjeti samo puno sreće i vjeru u bolje sutra.

Ukoliko vas obasja koja zraka sunca, ne zavaravajte se, UV-indeks nad našom zemljom bit će vrlo visok do ekstreman. Ni slučajno se ne opustiti! Ne preporuča se izlazak bez zaštitnih sredstava! Posljedice mogu biti dugotrajne i neizlječive.

Biometeorološke prilike bit će razmjerno nepovoljne, osobito za kronične domoljube i iskrene entuzijaste. Ne dajte da vas ovakve prilike zavaraju i gurnu u depresiju, dragi meteoropati! Razdražljivost i glavobolja neka vam budu izvor nove snage za nove izazove. Nažalost, za ozbiljnije tegobe izazvane pojačanim nepovoljnim utjecajem u istočnim dijelovima zemlje lijek se još uvijek traži.

Muči li vas još uvijek grijanje zimi, ne brinite! Uz puno ljubavi zagrijat ćete i najhladniji prostor. Uz puno duha pobijedit ćete i najveću studen i, kao i nebrojeno puta do sada, dokazati da smo stvoreni od vrlo otpornog i prilagodljivog materijala naviklog na sve nedaće koje nam naše podneblje može donijeti.

Stoga, glavu gore! Imajte na umu da niti jedna prognoza nije 100% sigurna i pouzdana, da možda baš tu, iza ugla, čeka sunčano i lijepo vrijeme koje vas neće kazniti i spržiti jer ste se usudili uživati. Možda upravo iza ove kiše dolazi duga ispod koje je moguće proći i ući u neki novi svijet.

Možda. A možda ćemo po tko zna koji put, nomadski narod kakav jesmo, biti prisiljeni potražiti novi dom, negdje daleko, negdje gdje ćemo biti zaštićeni od svih nedaća podneblja u kojem smo se, eto, slučajno rodili. A u srcu ćemo sa sobom ponijeti sliku našeg ishodišta kakvu možda još uvijek imamo skrivenu duboko u sebi, sliku vremena kakvo je nekada bilo. Nema veze ako nam se samo čini, bitno je da imamo za čime patiti u trenutcima kada nam vrijeme bude išlo na ruku.

Pozdravljam vas, dragi čitatelji! Idem sanjati neke sunčanije krajeve jer tmurni oblaci koji su se nadvili nad mojom Slavonijom ni lopatama se razgrnuti ne daju…

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments