UZ OBLJETNICU MISIJE-OŽIVIO I “IVAN LUKAČIĆ”

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/U  Hrvatskoj katoličkoj misiji u Berlinu  je u tijeku priprema, točnije završni dio pripreme, proslave i obilježavanja 40-te obljetnice osnutka i rada Misije. U prostorima Misije vrije kao u košnici. Naime, za trodnevne proslave misijske obljetnice koja je 19., 20. i 21. studenog, ima mjesta za sve grupacije djece, mladih i odraslih, za kulturno …19.studenog, zabavno …20. studenog i duhovno događanje …21. studenog.
Prvi dan posvećen je svim aktivnostima koje se razvijaju i njeguju u Misiji. U bogatom kulturnom programu što se ima održati prvoga dana proslave, u petak, 19. studenog u  ATZE Musiktheater, na adresi  Luxemburger Strasse 20,13353 Berlin, nastupit će tako mješoviti crkveni zbor, klapa „Berlin“ koja djeluje pri Misiji, potom folkloraši te mladi framaši.  Bit će to sasvim sigurno zanimljiv program u kojemu će se vidjeti što je raslo, njegovalo se i odgojilo pod okriljem Misije tijekom njenih 40 rođendana. Među onima koji ovih dana intenzivno pripremaju program proslave berlinske Misije je i jedan poseban zbor.
Nakon dvadesetak godina pauze, oživio je zajedno s idejom o proslavi i  početkom  priprema. Naime, u Berlinu je idejom fra Stipe Grgata, svojevremeno, od 1978. godine, djelovao dječji zbor naziva „Ivan Lukačić“.
Bilo je to vrlo živo razdoblje kulturnog rada i djelovanja u Berlinu. Uz  zbor su djelovali i orkestri tamburaša, harmonikaša i gitarista. Uspjeh je bio potpun. Imali su nastupe na radiju, raznim priredbama u Berlinu i Njemačkoj.
Na koncu, snimljena je i ploča s četiri duhovne pjesme, Pođite s nama, Hostija bijela, Ljubav Kristova i Ljubite jedni druge.
A što je najvažnije, kroz zbor je prošlo stotinjak djece i mladih, u njihova srca je posijana ljubav prema Kristu i glazbi.  Takav intenzivan rad potrajao je do kraja osamdesetih godina.
Zbor su nakon fra Stipe Grgata, vodili sestra Krešimira Skopljaković. Fra Mišlan Jašić, potom sestra Miroljuba Miloš i sestra Fabiola Bobaš. No, vremenom su se razni vidovi  “Lukačićeve” zborne i orkestralne organizacije, jednostavno ugasile.
Priprema proslave Misije oživjela je puno toga. Idejom jedne od članica …Anice Krstanović i uz potporu Janje Tadin i Suzane Smolković, priličan broj nekadašnjih članova nastupit će na skoroj proslavi misije. Pripreme su intenzivne. Najprije je elektronskim putem prikupljeno stotinjak imena članica, potom su prve probe pokazale i njihovu veliku zainteresiranost za ponovno okupljanje, vježbanje i nastup.
Neki od članova, stići će na proslavu i nastup  u Berlin iz drugih dijelova Njemačke, Švicarske i Hrvatske.
Iz zbora najavljuju kako na „Lukačičevu“ premijeru u Berlin, 19. studenog, stižu i njegove nekadašnje članice, sestra Anica Cvitković, jedina zaređena časna sestra iz Berlina, potom i hrvatska manekenka Anica Martinović  u društvu supruga, nogometaša Roberta  Kovača. Bit  će sasvim sigurno, vrlo  zanimljivo na bini ATZE Musiktheatru, na  kulturnoj večeri obilježavanja obljetnice Hrvatske katoličke misije Berlin za koje je ograničeni broj ulaznica besplatno dijeljen  vjernicima, „planuo“ u roku pet minuta.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments