BRAVO BROĐANI!

tekst i foto: Sonja Breljak
025Berlin/Dok ovo pišem, već su tri sata u noći. Stigoh kući nakon večeri u kojoj sam vodila program zabave Zavičajnog kluba “Brođani” Berlin e.V, pod motom “Slavonijo u srcu te nosim”.

Rekoh, stigoh kući ja, ali ostatak, organizatori, izvođači i dobar dio publike, još je uvijek u dvorani u Barnetstrasse koju po odlasku svih gostiju treba još i očistiti i sve potpuno urediti. E svaka čast “Brođani”!

Svake godine, svake jeseni zavičajni klub Brođana u Berlinu poziva nas na zabavu pod nazivom „Slavonijo u srcu te nosim“.

Znamo da je svaki Brođanin u svijetu, kao i svi mi, ponio i nosi sa sobom jedan dio voljenog grada. Znamo i šta je to ponijeo, jer nam to pokazuju, časte nas time, pokazuju slike, pričaju o tome, dijele s nama …kulen, kobasica, čvarci, rakija, vino, tradicija, narodna nošnja …pa onda Korzo, magnolija na njemu, Sava, Ivana, Tadija, Marsonija, Olić, Mandžukić…No, to znati, samo pročitati i čuti od Brođana, meni ne bi dovoljno.

Voditi program njihove večeri, družiti se s njima, biti dio njih, pratiti ih u aktivnostima a ne posjetiti Brod …ne ide to tako, zaključih, pa ovog ljeta posjetih njihov grad.

Slavonski Brod leži na sjeveroistoku Hrvatske, u Slavoniji, na Savi koja čini prirodnu granicu s Bosnom i Hercegovinom. Izvorno, grad je nosio naziv Brod na Savi i promijenjen je u Slavonski Brod u nekoj bivšoj državi. Brod, jer tako ga zovu Brođani, danas ima oko 60 tisuća stanovnika i prema tome je  šesti po veličini grad u Hrvatskoj…

Tako kaže sveznajuća wikipedija ali vjerujte mi, posjetiti, upoznati grad i ljude, puno je ljepše, bolje i više od ovih šturih podataka.

Ja prošetah brodskim korzom, posjetih dragu prijateljicu, bolje reći njen spomenik na korzu, Ivanu Brlić Mažuranić, prošetah uz Savu, tu divnu rijeku, kušah slavni fiš paprikaš na brodskoj fišijadi, upoznah kolege, brodske novinare i njihov rad, pregledah gradsku knjižnicu, uočih samostojeće natpise ulica koje ima malo koji grad u Hrvatskoj a koje su Brođani iz Berlina svojevremeno darovali gradu, Socijalnu skrb s kojom teta Liza surađuje kad Brođani daruju brodske mališane o Božiću, Zlatni cekin kojemu za brigu o djeci redovito šalju priloge, posjetih Bartolovce, Garčin, Podvinje, Rastušje odakle je naš Dragutin Tadijanović i njegov spomen dom u centru grada. Tadijinu osebujnu ljubav za slavonskom grudom, i svaki Brođanin ponese u dalek i širok svijet, ma gdje to bilo.

Brođani u Berlinu tu ljubav i nostalgiju za rodnim krajem, izražavaju i susretima poput ovog večeras i svojim upornim humanitarnim radom, a Tadija je to znao izreći u predivnim, toplim, jednostavnim stihovima poput ovih:

 Kada u rumene zore
Ili u jasna jutra
Prolazim
Poljima rosnim
Gdje mlad vjetar njiše teške klasove
Visokog žutog žita,
Izneneada stanem;
I gle!
Moje srce, od radosti, glasno kuca
Kao zlatan sat.

Dragi prijatelji …došli smo zbog zabave i veselja, kojemu je povod humanitarni rad Brođana, pa ću mikrofon rado prepusti glavnim akterima. Meni ostaje samo preporučiti vam …ako vas put nanese …posjetite Slavonski brod, sigurno će vas primiti toplo kao što je i mene primio. Dokaz tomu su i ovi ljudi u Berlinu, “Brođani” kojima, kako to u stihu opisuje Tadija, srce kuca kao zlatan sat. 

Tako sam goste večeri upoznala detaljnije i opipljivije s Brodom i Brođanima. O našim pak berlinskim Brođanima i njihovom humanitarnom radu, znaju sigurno dovoljno. Pozdrav organizatora prenio je Ivan Bitunjac, predsjednik, a zahvalnost sponzorima, Elizabeta Kopić, dopredsjednica Kluba.

Zabavi je nazočila Mirjana Božić iz Veleposlanstva RH u Berlinu, svećenici HKM Berlin, fra Radoslav Tolić i fra Ivan Macut te predstavnici raznih klubova i hrvatskih udruženja u Berlinu. Predsjednik Bitunjac je zahvalio medijskim pokroviteljima, Berlinskom magazinu Željka Matića i Hrvatskom glasu Berlin kojeg, kako je rekao, vodi i uređuju Sonja Breljak i brodski novinar, Emil Cipar.

U glazbenom dijelu večeri, zablistali su glazbenici iz Slavonskog Broda, tamburaški sastav “Širok šor”. Zahvaljujući njihovom angažmanu, glazbi i repertoaru, gosti nisu odlazili s plesnog podija tijekom cijele večeri. Članovi sastava su: Danijel Matanović, prim, Željko Benakić, prvi basprim Tomislav Mulc, drugi basprim, Tihomir Babić, bugarija, Mladen Rakić, berdo i Dominik Botica, vokal.

A kad su se noge upornih plesača već dobrano umorile, pojelo se i popilo poprilično te bilo vrijeme za dužu pauzu, izvučene su i lijepe nagrade sretnicima na tomboli. Među ovogodišnjim nagradama, bili su i lijepi, ručni radovi, ukrasne i mirisne košarice što ih je izradila Marija Matijašević iz Strušca (i njeno društvo “Košarica”), prije koju godinu još sugrađanka Berlina i članica “Brođana”. Eto, kako se lijepo, i kad se hoće, mogu povezati iseljenici i povratnici, iseljeništvo i domovina.

Bila je to 23. po redu slavonska, humanitarna  zabava u organizaciji Zavičajnog kluba “Brođani. I …vrlo, vrlo uspješna!

Bravo Brođani!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marija Matijašević
Marija Matijašević
10 years ago

Halo moji “Brođani”!
Ljepo Vas je vidjeti i sjetiti se davnih dana. Hvala što se i Vi nas sjetite, barem preko košarica.
Sve je isto, na slikama, samo su se neki malo posrebrenili.
Pozdrav Vaša Marija