JAČATI SURADNJU

tekst: Sonja Breljak
bild9Berlin/-Sigurno je da je pojava Martina Luthera i reformacije, kojoj će se 500. godišnjica obilježiti za četiri godine, promijenila lice Crkve i usmjerila je trajnoj potrebi njezine nutarnje obnove.

Premda su, osobito na početku, njezini plodovi bili bolni, danas smo svjesni da je reformacija Crkvi pomogla da svoju glavnu pozornost pokloni Svetom pismu, da ga prevodi na narodne jezike i da probudi svijest kako su svi članovi Božjega naroda dionici zajedničkog svećeništva, što je Katolička Crkva prihvatila na Drugom vatikanskom saboru. U vremenu nakon Koncila svi kršćani, bilo katolici bilo protestanti bilo pravoslavni, sve smo više svjesni potrebe da se zalažemo za obnovu crkvenog jedinstva, te želim i Vama ovom prilikom da se ne umorite u tom nastojanju”, istaknuo je biskup Vlado Košić, u poruci koju je uputio vodstvu i kršćanima Evangeličke crkve u Hrvatskoj, u povodu Dana reformacije. 

Lijepe tragove ovih riječi i konkretno ostvarenje poruka suradnje kršćanskih crkava, nalazimo ovih dana u Berlinu. Naime, fra Petar Čirko, župnik Hrvatske katoličke misije Berlin kao i njemačke kršćanske zajednice St. Sebastian, je na Dan reformacije bio gost evangeličke crkvene zajednice Humboldthain. Svećenik ove crkvene zajednice, Günter Krause, pozvao je fra Petra da na Dan reformacije bude gost -propovjednik što je fra Petar sa zadovoljstvom prihvatio i o tome nam oduševljeno pripovjedao. I evangelički svećenik, Günter Krause, gostovao je na Svi svete, u župnoj zajednici St. Sebastian a prema riječima fra Petra, na ovakvim oblicima suradnje, radit će se i dalje.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments