ŽIVJETI S NADOM

tekst i foto: Sonja Breljak ....foto album 
018Berlin/  U berlinskoj St Hedwig katedrali je svečanim misnim slavljem obilježen blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marija. Uobičajeno, na ovom misnom slavlju berlinska nadbiskupija poziva i vjernike župnih zajednica na materinjem jeziku pokazujući time jedinstvo vjere i crkve u Kristu bez obzira na različite jezike.

Misno slavlje je predvodio berlinski nadbiskup dr Heiner Koch a koncelebrirali su brojni svećenici među kojima i apostolski nuncij, nadbiskup Nikola Eterović, župnik Hrvatske katoličke misije Berlin, fra Edvard Sokol te đakon Nikola Horst Kaya. Među ostalima, molitvu vjernika na hrvatskom jeziku izrekla je Janja Tadin. Misnom slavlju su nazočili i (ipak) malobrojni hrvatski vjernici među kojima i predsjednica  župnog vijeća Anica Krstanović. Zajedno s diplomatima brojnih zemalja pozivu na ovo svečano misno slavlje  odazvao se i veleposlanik RH u Njemačkoj, Gordan Grlić-Radman kao i opunomoćeni ministar Ante Cicvarić. 

015U nadahnutoj propovijedi dr Heiner Koch je istaknuo važnost nade i vjere koju je nosila i blažena djevica Marija  te suprotno od toga, propast, tugu i besmisao koju donosi beznađe. Apostrofirao je u propovijedi Jeruzalem kao grad zajedničke nade, grad nebeske i zemaljske slobode kojeg takvog treba i zadržati, ne uništiti.

Tijekom mise, čitalo se na engleskom i francuskom, propovijedalo na njemačkom jeziku  a molitve vjernika čitali su vjernici: Filipinske, Talijanske, Španjolske, Hrvatske, Portugalske, Koreanske i Poljske katoličke misije.

025Svečano misno slavlje u st Hedwig katedrali glazbeno su pratili: Adriane Queiroz, sopranistica iz Španjolske katoličke misije, te organist Thomas Sauer.

Nakon misnog slavlja, svi sudionici su pozvani na prijam koji je organiziran u foayeu Pravnog fakulteta sveučilišta Humboldt gdje se uz osvježenje moglo porazgovarati s vjernicima drugih misija kao i s biskupom Kochom te nuncijem Eterovićem koji su se rado družili i s okupljenim Hrvatima.

029

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments