TAMBURA KROZ GENERACIJE

Hrvatska bratska zajednica predstavlja Festival tambure kroz generacije.

Obavijest medijima/ Hrvatska matica iseljenika

Zagreb/ Hrvatska bratska zajednica predstavlja Festival tambure kroz generacije – 28. 29. i 30. lipnja 2024. u Zagrebu. Četrdeset jedan ansambl iz SAD-a i Kanade, za ovu prigodu, doputovat će u Zagreb kako bi sudjelovali na prvom zajedničkom Hrvatskom kulturnom festivalu članova HBZ-a.

Program Festivala počinje u petak, 28. lipnja  17 sati, u dvorani Vatroslav Lisinski, svečanim otvaranjem i predstavljanjem ansambala koji će u dvanaestominutnim nastupima pokazati svoj rad i način na koji čuvaju hrvatsku baštinu. Publici iz Zagreba, te pred više od 1200 pristiglih članova obitelji i prijatelja iz SAD-a i Kanade koji prate sudionike Festivala HBZ-a, donijet će na pozornicu snažnu emociju zbog dolaska u domovinu.

Drugog dana Festivala, 29. lipnja, nastupi grupa održat će se u terminima 11 i 18 sati, a sama završnica ovog velikog događanja je 18 sati,  u subotu u dvorani Lisinski.

Tom prigodom, na pozornici će se predstavit više od 700 sudionika Festivala, roditelja i djece – odraslih i juniora svih ansambala.  Zato je i simboličan i potpuno jasan naziv ovogodišnjeg Festivala – Tambura kroz generacije.

U nedjelju, 30. lipnja 10 sati bit će Tamburaška misa u Župi sv. Ivana XXIII., pape, Ulica Križnog puta, Dubrava, Zagreb. Misno slavlje predvodi Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša.

Ovakva glazbena i plesna prezentacija HBZ-a i njegovog članstva uvelike doprinosi izvrsnim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Republike Hrvatske. Također pokazuje i veliki uspjeh koji je Hrvatska bratska zajednica  ostvarila tijekom posljednjih šezdeset i više godina u uspostavljanju kulturne suradnje s domovinom.

Festival se održava u organizaciji Hrvatske bratske zajednice i Hrvatske matice iseljenika a pod pokroviteljstvom predsjednika RH.


Hrvatska bratska zajednica

Osnovana 1894. godine, Hrvatska bratska zajednica SAD-a čuva naš hrvatski identitet na sjevernoameričkom kontinentu više od stoljeća i četvrt.  Vođena načelima pomoći sugrađanima u teškim vremenima i očuvanja hrvatske kulture i baštine za mlade naraštaje Hrvata koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, Trenutno ima preko 40.000 članova diljem SAD-a i gotovo 4.000 koji žive u Kanadi, a društvo održava aktivan i živahan kalendar građanskih, društvenih, kulturnih i sportskih događaja tijekom cijele godine.

Dva vrhunca kalendara događanja HBZ-a su godišnje predstavljanje Festivala tamburaša za mlade (započet 1967.) tijekom mjeseca srpnja i Festivala tamburaša za odrasle (pokrenut 1987.) tijekom mjeseca studenog.  Svako okupljanje predstavlja hrvatski folklor kroz pjesme i plesove koje izvode članovi iz SAD-a i Kanade.

Povijesno gledano, HBZ je doveo Dječji juniorski tamburaški festival u Zagreb i  Hrvatsku, u sedam prethodnih prigoda počevši od 1976. Ove godine je društvo spojilo Juniorski festival s Tamburaškim festivalom odraslih u jedan veliki tamburaški festival Hrvatske bratske zajednice pod nazivom „Tambure kroz generaciju“. Posveta je to dugotrajnosti i angažmanu hrvatskih obitelji u očuvanju baštine za generacije koje dolaze.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments