PRISLUŠKUJU NAS

Piše: Ivek Milčec
0387007.48Otkad je bivši konzultant američke NSA (Nacionalna sugurnosna agencija) Edward Snowden otkrio karte tj. izvjestio svjetsku javnost da su Ameri špijunirali gotovo sve europske i svjetske političare (ali i obične građane) mirnije spavam. Zapraf, sad mi je donekle jasno zakaj je, ponekad šumjelo u telefonskoj slušalici pa sam, ne znajući o čemu se radi, često prekidao vezu.

Bil sam ljut na HT koji bi svojim korisnicima trebal osigurati telefonske razgovore bez ikakvih smetnji. Nemrem decidirano tvrditi da su me Ameri prisluškivali jer i Hrvatska ima službe koje bi moglo zanimati o čemu njeni građani razgovaraju.

Ma,nemam se čega plašiti jer sam u godinama kada više nemrem imat ljubavnicu pa da me zbog nje netko može ucjenjivati a nisam član niti jedne stranke da bi me se moglo prisluškivati i saznati kaj mislim o šefu moje stranke.

Osim prisluškivanja jedino kaj mi se još može dogodit da me susjed, aktivist udruge U ime obitelji, mrko pogleda i ne pozdravi na ulici jer nisam stavio svoj potpis na formular za raspisivanje referenduma na kojem bi se 1. prosinca hrvatski birači trebali izjasniti i u konačnici potvrditi da je samo brak između muškarca i žene pravovaljan a da nekakvo homoseksualno ili lezbijsko vjenčanje nema šanse.

Je li je taj referendum u skladu sa ljudskim pravima koga briga za to. Inače se u našoj zemlji u zadnjih nekoliko mjeseci sve češće mogu čuti zahtjevi za raspisivanje raznih referenduma pa bi se Lijepa naša lako mogla pretvoriti u našu referendumsku svagdašnjicu. Tako napr. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara po svemu sudeći najavljuje referendum o poštovanju prava nacionalnih manjina, u prvome redu srpske nacionalne manjine i prava na korištenje dvojezičnosti, u ovome slučaju ćirilice.

Svi znamo da opća situacija u Vukovaru nije dobra, da je Vlada morala sa puno više takta pristupiti postavljanju dvojezičnih ploča na gradske i državne institucije iako je to prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, ali i prema Statutu Grada Vukovara 2009., (izglasanog za vrijeme koalicije HDZ-HSP) bila već dužna učiniti.

Možda do napetih situacija ne bi došlo da su se hrvatske vlasti, kako ove sadašnje tako i one prijašnje, ozbiljno pozabavile Vukovarcima i Vukovarom, sanirale (a novca je bilo)ratne štete, otvorile nova radna mjesta i na taj način pomogle da politika i međustranačka prepucavanja padnu u drugi plan. Ekonomska i politička situacija u našoj zemlji nije dobra. Narod je podijeljen između pozicije i opozicije.

Umjesto da smiruju napetosti i strasti,pojedinci ih sve više potpiruju izjavama kako Hrvatskom vlada “crvena komunistička i nenarodna Vlada koja širi zločinačku ideologiju”. U ovoj, koalicijskoj Vladi ma kakva god za nekoga bila, trećina ministara branila je Hrvatsku pa nema logike, da ministri-branitelji šire i prakticiraju zločinačku ideologiju. Osim toga, takve neprimjerene i uvredljive izjave vrijeđaju sve one birače koji su dali glas sadašnjoj vladajućoj koaliciji jer su prema tome i oni, na neki način krivi kaj Hrvatskom vlada nenarodna vlast. Kaj god!

Naravno, da nitko ne može biti sretan zbog činjenice da je preko 350.000 ljudi bez posla, da mladi odlaze preko granice u potrazi za boljim životom, da malo ili sve manje proizvodimo a sve više uvozimo, da je sve više onih koji rano rane do kontejnera jer tko prvi “njegova djevojka!”

Sadašnja Vlada gotovo pola svoga mandata potrošila je na “uigravanje” a narod traži rezultate; nova radna mjesta, bolju, sigurnu i redovitu plaću kaj u konačnici znači bolji život nego što ga imaju sada. Kako god gledali, nikako se ne može za sadašnje stanje u državi zaobići ili amnestirati od odgovornosti stranku HDZ-a.

Mnoge korupcijske i kriminalne radnje dogodile se za njihovog osmogodišnjeg upravljanja Hrvatskom. Iz velikih državnih tvrtki opljačkane su ili oprane milijarde kuna koje su završile u “hrvatskoj lisnici” ili u inozemnim bankama. Ne vjerujemo da je samo Sanader imal “prste u pekmezu”, jer su Mladineo, Sapunar i ostali veliki igrači namirisali plijen i pospremili ga na sigurno. Zato se slažemo sa izjavom Freda Matića, ministra branitelja da je: “U ovoj Vladi trećina ministara branila Hrvatsku, a trećina prošle Vlade leži u Remetincu.”

Zanimljivo bi bilo saznati otkuda ili tko pušta probne balone na kojima piše: Milanović razmišlja o prijevremenim parlamentarnim izborima. U najnovijoj anketi popularnosti stranaka stoji kad bi se izbori održali sada Kukuriku koalicija, unatoč katastrofalnoj gospodarskoj situaciji, pobjeđuje jer koliko god opozicijski HDZ-a mahao sa još uvijek neobznanjenim Programom oporavka ne može se otarasiti negativne hipoteke Sanaderove vladavine.

I za kraj, vratil bi se na raspisivanje referenduma. Ovoga puta referendumsko pitanje bilo bi vrlo jednostavno a glasi:

Je li se, slažete ili ne slažete, da Zdravko Mamić i dalje smije slati novinare u p… materinu?

Kaj god!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments