DOMAĆA MUĆKALICA

piše: Ivek Milčec
U moru svakodnevnih političko-društvenih akrobacija dogodi se i nešto dobroga. Zapraf fantastičnoga kaj se kulturnih događanja tiče.

Sigurno vam je poznato da je u prošlu subotu, 23.ožujka u zagrebačkim Klovićevim dvorima otvorena spektakularna izložba jednog od najvećih likovnih velikana svjetskoga glasa …Pabla Picassa. O njegovom opusu (radovi izloženi u Zagrebu vrijede vrtoglavih 670 milijuna eura) suvišno je govoriti pa će ljubitelji Picassa svakako doći na svoje pogotovo ak se uzme u obzir da smo u uskom krugu privilegiranih zemalja u kojima su izložena djela španjolskog genija.

Slike, skulpture i fotografije Pabla Picassa u Zagrebu će biti izložene do 7.srpnja za kada je najavljeno zatvaranje izložbe pod nazivom “Remek- djela iz Muzeja Picasso Pariz”. Prema procjeni organizatora, ali i ogromnome interesu ljubitelja umjetnosti, izložbu će razgledati oko 100 tisuća posjetitelja kaj je za naše prilike respektabilna brojka.

Organizatorima, ali i posjetiteljima moj naklon do poda!

Makar svakodnevno čitam i pratim dnevni tisak kao i ostale medije javnog priopćavanja, nigdje nisam pročital da se Zdravko Mamić zanima za Picassovu izložbu kaj je donekle i razumljivo pogotovo jer voli biti, kad mu se god za to pruži prilika, u centru pažnje.

Ako treba i u gaćicama kao onomad u Zračnoj luci Zagreb kada su tamburaši zasvirali omiljenu mu “Sve je ona meni” …jasno, ako nije Srpkinja. Na nedavno održanome Adezeovom motivacijskome skupu u Ciboni, Maminjo je pokušao, lamatajući rukama “motivirati” stranačke frendove, ali ga je Karamarko podrugljivo gledao (kao pevaljka Seve) ispod obrva i indirektno mu dao do znanja da se smiri jer bi inače, kao Jaca, mogel završiti pred stranačkim Časnim sudom kojem doduše predsjeda Mamićev rodijak Boras, ali kak zgleda priznaje samo “izvorne”Adezeovce a među njih Dinamov gazda sigurno ne spada.

Ako netko misli da je Mamić običan galamđija i cirkusant, grdno se vara. Uostalom, to najbolje zna njegov “sin”Eduardo koji će “tatine sitne usluge”morati plaćati sve do svršetka profi karijere. Mene osobno, kao Zagrepčanca i navijača Dinama, vrijeđa činjenica da je jedan Zdravko Mamić kak se veli “Bog i batina”hrvatskoga nogometa.

Očito je da su mnogi, koji ga biraju, njegovi veliki dužnici.

Gospođa Ruža Tomašić, Maminjova, po mnogo čemu, sestra, otvorila je karte kaj se mnogim Hrvatima osobno dopalo jer su na čisto o kakvoj je saborskoj zastupnici i predsjednici pravaške stranke “Dr.Ante Starčević”riječ. Kod nje mi se posebno sviđa njen tvrdi izgovor određenih suglasnika koji zvuče kao da te je netko s pendrekom mlatnul po tikvi. Sa kojim je, siguran sam, vrlo vješta još iz vremena dok je bila kanadska policajka.

Iskreno govoreć, ne bih joj se htio naći na putu pogotovo ak bi me priupitala je li sam Hrvat. Naravno da jesam, ali ne znam bi li ju moj odgovor zadovoljio pogotovo kaj govorim agramersko-kajkavskim narječjem koje nije tako tvrdo kao njezin-rrrrr…

Ne znam kak se vi osjećate ispred malih ekrana na kojima se smjenjuju likovi kao iz nekakvih crtića koje nećeju ni klinci gledati. Likovi, tj.svjedoci na Sanaderovim suđenjima, ničega se ne sjećaju, ništa nisu primijetili ni znali, ponašaju se kao Alice u zemlji čudesa.

Ako se nečega i sjete, pokaju se a za pokoru, umjesto pet Očenaša, dobiju godinu ili čak ni toliko nekakvoga rada u dobrotvorne svrhe. Rad za opće dobro (tak se to službeno zove) podrazumijeva široku lepezu radova koji ne iziskuju prevelik fizički napor i gubitak tjelesne težine.

Tak bu jedan od najpoznatijih pokajnika Petar Čobanković (bivši ministar, saborski zastupnik i podpredsjednik Adezea), 18 mjeseci delal za opće dobro a prema vlastitoj izjavi, tak je uvijek i radio. I višemilijunski deal, u kojem je sudjeloval zajedno sa doktorom Ivom, mesarom-zastupnikom Fiolićem i još nekima, prema presudi Čobiju spada u kategoriju općeg dobra.

Ima li se tome još nekaj dodati osim: Kradite gdje god stignete ili po novogovoru …gospodo,snađite se!

Prije lokalnih izbora održat će se izbori zastupnika za Parlament EU. Kao na svim izborima do sada kandidacijske liste ne poznaju inflaciju pa se na njima našlo poznatih, ali i nepoznatih faca kojima itekako miriše mjesečna plaća od 8000 eura plus dnevnice. Jedan kandidat ima čak 80 godina, ali se ne zna je li govori bolje engleski od espedeovke Ingrid koja je svojim klepetanjem postala medijska zvijezda diljem svijeta pa čak, kak upućeniji kažu, i kod Eskima koji su zbog njenog govora obustavili lov na tuljane.

I Ruža Tomašić našla se na Adezeovoj listi za Euro-parlament a ako bude izabrana mogla bi ostati zapamćena po tvrdome izgovoru rrrr…! Ali, nije ona kriva kaj voli tvrdo!

Kad sam već spomenul lokalne izbore, koji će se održati u drugoj polovici svibnja, najžešća bitka voditi će se u Zagrebu mada će i drugdje, pogotovo u Splitu, biti itekako zanimljivo. Prema trenutnoj situaciji vodi Bandić sa 36% ispred Rajka Ostojića 18% i Vladimira Ferdeljija za kojeg bi da su danas izbori glasovalo 17,5% zagrebačkih birača.

Sadašnji gradonačelnik i populist Milan Bandić po već ustaljenoj praksi služi se svim mogućim smicalicama i obećanjima kako bi uspio dobiti i četvrti mandat za vođenje grada. Mnogi se čude kako unatoč tolikih afera, kaznenih prijava, namještanja poslova i još mnogočega drugoga uspijeva pridobiti toliki postotak birača.

Zna se, da su njegovi sigurni birači doseljenici (dotepenci) na rubnim djelovima grada koji u njem vide jednoga od njih, kaj na neki način Bandić i jest. Kod starosjedilaca tj. urbanih purgera Bandić nema šanse, ali i bez njihovih glasova sigurno ulazi u drugi krug u kojem bi se mogao sučeliti sa rođenim Zagrepčancom i uspješnim gospodarstvenikom Vladimirom Ferdeljijem.

Ferdeljijev hendikep je kaj iza njega stoje slabe stranke HSLS i HSS, ali on je neovisni kandidat i mnogi (pogotovo oni kojima je Bandića već puna kapa) dat će mu svoj glas. Kaj se tiče Esdepeovog kandidata Rajka Ostojića mišljenja sam da nebu ušel u drugi krug i bolje je da ostane ministar zdravlja gdje je već dosta toga dobroga napravil.

U Splitu bi moglo biti itekako zanimljivo. “Vizionar”Kerum, isto kao i Bandić, ima preko rodijačkih veza sigurno biračko tijelo, ali mislim da će ovoga puta ostati u predvorju hotela “Marjan”. Njegova pobjeda, značila bi pravu katastofu koju građani Splita nisu nikako zaslužili. Stoga vjerujem kako će ovoga puta izabrati pravu osobu i da neće nasjesti Kerumovim obećanjima kao što je najnovije postavljanje kipa Franji Tuđmanu.

A što je sa križem na Marjanu? Nije, valjda da taj as u rukavu čuva za treći mandat?

Kaj god!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenka Gleißberg
Zdenka Gleißberg
10 years ago

Postovani Gospon Ivek Milcec, Jako mi se dopada vasa Domaca Muckalica pa sam htjela samo dodati da tak nastavite. A sto se tice Bandica jeli zbilja kod nas zakonski moguce i cetvrti mandat se kandidirati. Pa to nije mogel cak ni Putin, on je moral onog drugog slugu neznam sad mi ne pada na pamet kak se zval, postaviti, da bi onda mogel posle toga opet na vlast. Ajde purgeri na biranje i nemojte pustiti sve te dotepence da vas nadglasaju. Ljep pozdrav iz dalekog Berlina. PS. I najte mi sad reci da moram da sutim tamo u dijaspori jer… Read more »

Josip Mayer
Josip Mayer
11 years ago

Ima tu više vrsta domaćih mućkalica,najbljutavije su one sa gorkim predstavama i ukusima..poput ova od Keruma koji najavljuje..u SD.. Postavit ćemo spomenik Tuđmanu, a i veliki križ, koji je financiran od donatora, mora biti gotov do izbora. Ako ne bude stavit ću sebe gore na Marjan – najavio je, naglasivši kako će u oštru predizbornu utrku krenuti tek kada završi korizmene vrijeme.