PUT JEDNE NEOBIČNE LJUBAVI

piše: Emil Cipar
DSCN5305Dosadni slavonskojesenski dan u Brodu. Kasno poslijepodne, ulice i trgovi prazni. U ovo doba godine grad ne izgleda baš privlačno. Kafići poluprazni.

Ipak sjedim u jednom od njih. Društvo mi pravi jedan neobičan gost.

Dirk Guhl se zove, Nijemac je i ima 40 godina. Dobro …reći ćete s pravom: što je tu neobično? Pa i mi smo dio EU, logično je da se sada može putovati kuda hoćeš i biti gdje hoćeš.

Kažem …u ova doba godine Slavonija nije baš privlačna za turiste. Magla, blato i sve ostalo što je povezano s tim. I rođeni Slavonac poželi se sunčanih obala, južnijih mora i toplijih krajeva.

A Dirk nije slučajni prolazni gost koji se eto …igrom slučaja našao u Slavoniji.

Neee! Dirk je odabrao upravo Slavoniju kao mjesto svog boravka na neodređeno, ili možda ipak na određeno vrijeme. Živi u Kutjevu, gradiću u Slavoniji koji je 40-tak kilometara udaljen od Broda.

Kako? Zašto? Zbog čega?

Dirka je u Slavoniju privukla jedna neobična ljubav. Jedna divna djevojka postala je smislom njegovog sadašnjeg i njegovog budućeg života. Prvi puta ju je vidio u Pitomači 2008 godine, a osobno ju je upoznao prije dvije godine u Kutjevu.

-Trebao sam ju sresti puno prije, ali takav je život. Sada je zauvijek u mome srcu. Ona je za mene i moju ženu Simone kao jedan dio nas. Čak smo ju spomenuli i u oporuci.

Da vam predstavim svoga sugovornika kojim me svakom minutom razgovora sve više fascinira:

Rođen je 1973. U Burgstädtu u blizini Chemnitza u Njemačkoj i živi još uvijek tamo sa svojom ženom Simone u dijelu grada koji se zove Herrenhaide.

Preko 22 godine vodio je filijale raznih banaka i financijskih instituta u Njemačkoj.

Odlučio je napustiti ovaj dobro plaćeni posao i usmjeriti svoj život u sasvim drugom pravcu. Odlučio je ispuniti svoj život  potpuno novim sadržajima i za uvijek (?) živjeti u Hrvatskoj.

Sudbina ga je dovela u Slavoniju u blizinu žene koja mu tako puno znači u životu.

O svom životu Slavoniji Dirk piše knjigu. Izdavača već ima, izgled korica je već određen, valja samo popuniti sadržaj.

O svemu tome pričam sa Dirkom ovog tmurnog jesenskog dana u kafiću hotela „Savus“ u Slavonskom Brodu.

-Ovih dana putujem Slavonijom od mjesta do mjesta. Želim upoznati i ljude i razgovarati s njima. Krštenje vina u Kutjevu već sam doživio, sada putujem u Vukovar. Po povratku sa svakog putovanja pišem o svojim doživljajima.

E sada smo se dotakli. I nas sa „Hrvatskog glasa Berlin“ zanima kako Dirk doživljava Slavoniju, kako doživljava Hrvatsku. Zamolim ga da objavimo to što napiše.

Nema problema …vrlo rado …uzvraća Dirk.

Moram priznati kako sa nestrpljenjem očekujemo prvu Dirkovu reportažu. Iz Vukovara? Vukovar će Dirk posjetiti baš 18. studenog u vrijeme kada su misli svih Hrvata u Vukovaru.

Nije ovo prvi susret „Hrvatskog glasa Berlin“ sa Dirk Guhlom. Bio je prije dvije godine u Berlinu na godišnjoj zabavi Brođana. Na zabavi su svirale „Garavuše“. Na zabavi nisam bio ja nego Sonja …ljepša polovica našeg glasa. Bili smo si tako blizu, a nismo znali jedni za drugoga.

„Put jedne ljubavi“ zvat će se knjiga. Bit će to opis puta Dirkove jedinstvene ljubavi …prema Slavonki, prema Slavoniji, prema Hrvatskoj…

A mi ćemo mu biti partneri na tome putu. Pomoći ćemo mu da upozna Slavoniju i Hrvatsku …to sam mu obećao.

Ali nekako imam osjećaj da će Dirk nama biti korisniji. Čini mi se da ćemo mi naučiti više od njega …o Hrvatima, o Slavoniji, o Hrvatskoj, o samima sebi…

Jer …Dirkovo pažljivo oko će uočiti i ono što mi ne vidimo …i ono što mi ne želimo vidjeti.

Dobro nam došao Dirk i hvala ti što si nas poveo putem svoje ljubavi. Pomoći će to međusobnom zbližavanju ili kako se to danas sterilno naziva: integracija.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments