PRODUBLJENA DUHOVNOST

tekst i foto: Sonja Breljak
001Berlin/ Bilo je ugodno …e, a moglo je biti i više sudionika …poslušati propovijedi, predavanje i glazbu što su je pred vjernike iznijeli i predstavili fra Ivan Režić, student poslijediplomskog studija u Rimu i kantautor iz Zagreba …rodom iz Banja Luke ...Luka Balvan, a sve u okviru predbožićne trodnevne duhovne obnove u HKM Berlin.

Uživali smo u duhovnoj glazbi, melodijama koje ponekad i sami pjevamo a ne znamo im autora …sve do sada! …kao i propovijedima koje šire nadu i ljubavi. Luka Balvan se bavi duhovnom glazbom više od 20 godina, ima preko 20 snmljenih nosača zvuka te je bilo zadovoljstvo slušati pjesme poput: Ne boj se, Obećana zemlja, I da mi je dolinom smri proći, Čudesno si me stvorio …

013A fra Ivan Režić je svojim propovjedačkim darom, zaokupljao pažnju vjernika. Govorio je o ljubavi, toleranciji, o uvažavanju i poštivanju.

Za nedjeljne mise isprjpovjedao je  ovako: Jedan bogat čovjek se spremio na put. Na imanju ostane njegov dugogodišnji, upravitelj. Vlasnik mu prije polaska povjeri jedan zadatak. Naime, u njegova odsustva treba mu napraviti kuću, da ga čeka gotova kad dođe. I u tu svrhu mu ostavi i dovoljno novca za gradnju.  I otpuovao.

U vlasnikovu odsustvu, upravitelj je započeo gradnju kuće. Poslovi su krenuli ali su sporo napredovali jer upravitelj  načini ovako: pronađe slabije i jeftinije majstore te dio novca za kvalitetan materijal skloni sebi u stranu  a u gazdinu kuću ugradiše se slabiji i nekvalitetniji dijelovi i materijali.

Nakon nekog vremena, vratio se vlasnik imanja. Te požurio vidjeti netom zgotovljenu kuću. Došao i upravitelj imanja i radova. Vlasnik, gledajući novosagrađenu kuću, progovori: Eto, učinio si veliko djelo, sagradio mi kuću.  Pošto si toliko truda uložio, ja ti ovu kuću, tvoj novi dom, darujem, da u njoj sretno s obitelji živiš.

Na to, čovjek osta postiđen. Misli: -Eto, ja postupih ružno, uzeh za sebe materijal, novac, a njemu namijenih lošije i manje stručno. A vidi sad, on mene daruje ….reče, te se iskreno pokaja.

Vrijedilo je postidjeti se.

A vrijedilo je u Berlinu  poslušati i propovjed i glazbu Ivana Režića i Luke Balvana.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments