POMOZIMO MISLAVU

Zavičajni klub “Brođani” e.V. Berlin poziva na širu, zajedničku dobrotvornu akciju – POMOZIMO MISLAVU – pomoć pri liječenju teško oboljelog dječaka Mislava Antolovića iz Osijeka, trenutno na liječenju u Berlinu

piše: Sonja Breljak
foto: obiteljski album
mislav-antolovic625pxBerlin/ Sigurno ste čuli ili čitali o teško oboljelom desetgodišnjem dječaku Mislavu Antoloviću iz Osijeka.

– Dobro …i? Možda ćete i tako reći, opterećeni svakodnevicom, brojnim dopisima za pomoć i vijestima o oboljeloj djeci i odraslima. Kako pomoći svugdje i svima?

Istina, ne može se. Ali, znate onu …kap po kap čini slap! A ovaj slučaj tiče se i nas i Vas, zato čitajte dalje redove.

Teško oboljeli dječak iz Hrvatske upravo je na liječenju u Berlinu. I treba našu pomoć.

Naime, Mislavu je  2007. godine dijagnosticirana teška  genetska bolest fankonijeva anemija koja uzrokuje prestanak rada koštane srži.  Jedina nada u ozdravljenje je presađivanje koštane srži u Berlinu jer je fankonijeva anemija rijetka bolest i Mislav je trenutno u Hrvatskoj jedini bolesnik s tom teškom dijagnozom.

Kako nitko iz obitelji nije podudaran darovatelj koštane srži za Mislava, a nije pronađen ni nesrodni darovatelj,  rješenje je pronađeno u odluci roditelja roditi treće dijete čije bi matične stanice iz pupkovine liječnici upotrijebili za presađivanje koštane srži Mislavu. Mislavovi roditelji su nositelji recesivnog gena pa je velika vjerojatnost da bi i sljedeće dijete bilo bolesnoako bude začeto prirodnim putem. Stoga su se roditelji odlučili za umjetnu oplodnju obavljenu u Reproductive Genetics Instituteu u Chicagu. Mislavova sestrica iz čije pupkovine starijem bratu Mislavu,  stiže spas, treba se roditi upravo ovih dana.

Mislav i njegova mama i baka, zato su stigli u Berlin, gdje se, u Wirchow klinici, jer u Hrvatskoj to nije moguće, ima obaviti zahvat presađivanja koštane srži iz pupkovine novorođenog djeteta. Hrvatsko zdravstvo podupire ovaj zahvat ali ne preuzima troškove pregleda, kontrola, poroda, liječenje, boravka Mislavove mame. Obitelj Antolović iscrpljena troškovima putovanja, boravka i medicinskih usluga  u Chicagu, ne može sama podmiriti sve troškove. Mislav i njegova obitelj trebaju našu pomoć. Zaključila je to odmah i naša teta Liza (Elizabeta Kopić) iz Brođana, posjetivši Mislava i njegovu mamu i baku u njihovom berlinskom utočištu gdje s nadom očekuju skoro rođenje djevojčice čija pupkovina nosi spasonosnu koštanu srž za Mislava.

Brođani će, veli nam teta Liza svakako dati svoj doprinos a pozivaju i sve nas na solidarnost. Mislav će na liječenju u Berlinu, u pratnji mame Ivane ili tate Slavena, provesti 8-9 mjeseci što svakako iziskuje prilična financijska sredstva. Teta Liza nam je iz posjeta Mislavu, donijela ipozdrave i pismo Mislavove mame koje donosimo u cijelosti:

FotoPoštovani,

obraćam vam se molbom za pomoć. Zovem se Ivana Antolović, živim s obitelji u Osijeku. U Berlin sam stigla u nedjelju 1.12.2013. sa svojim sinom Mislavom Antolovićem i mamom.

Naš sin Mislav boluje od teške genetske bolesti fankonijeve anemije. Ta bolest uzrokuje prestanak rada koštane srži i jedini je način izlječenja presađivanje koštane srži.

Ja sam sada u 9. mjesecu trudnoće. Nosim dijete čije će matične stanice iz pupkovine poslužiti kao transplantat u postupku presađivanja koštane srži Mislavu. Došla sam ovamo čekati porod, a Mislav je došao na dodatne tipizacije i obradu. Za Berlin smo se odlučili jer Mislav jedini u Hrvatskoj boluje od ove bolesti i naši liječnici nemaju iskustva u liječenju takvih bolesnika. Berlin je europski centar za presađivanje koštane srži oboljelima od fankonijeve anemije. S odlukom o liječenju u Berlinu složili su se i naši liječnici pa nam je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odobrio liječenje i boravak u Campus Virchow Klinikum, tj. oni će snositi troškove boravka i liječenja.

Ono zbog čega vam se ja obraćam je sljedeće: iako je HZZO odobrio troškove Mislavovog liječenja, nisu odobrili plaćanje troškova mog poroda, smještaja prije i poslije poroda i pregleda bebe poslije poroda. Zato vas ovom prilikom molim za pomoć. U Hrvatskoj smo pokrenuli humanitarnu akciju za Mislava, ali nismo skupili dovoljno novca za sve što nam ovdje predstoji.

U nadi da ćete nam pomoći srdačno vas pozdravljam.

S poštovanjem,

Ivana Antolović

Zvuči, jednostavno i ljudski, zar ne, dragi čitatelji. Zato, pomozite ako možete!

Račun Mislavovog tate glasi:

Slaven Antolovic
Vjenac Rudera Boskovica 2/9
32000 Vukovar

IBAN: HR1423400093212450051
SWIFT: PBZGHR 2x,
broj računa u PBZ (Slaven) 20190567983x

Pomoći se može i putem računa berlinskih “Brođana”, uz naznaku “za Mislava” te pritom od ove dobrotvone udruge koja se iskazala i dokazala dugogodišnjim humanitarnim radom, za uplaćeni iznos od minimalno stotinu eura dobiti i potvrda koju darovatelj može priložiti Finanzamtu.

Račun “Brođana” je:

IBAN: DE13 100400000880652300
BIC: COBADEFFxxx

Detaljnije informacije kod Elizabete Kopić, dopredsjednice “Brođana”, na telefon: 0176 845 036 12

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments